Είναι της μακεδονικής / πτολεμαϊκής περιόδου της Αιγύπτου, του 3ου π.Χ. αιώνος. Έχει ύψος 65 εκατ.
Του Γιώργου Λεκάκη
Η υδρία είναι ένας χαρακτηριστικός ελληνικός τύπος αγγείου.
Έχουν βρεθεί εξαιρετικές αρχαίες ελληνικές υδρίες καλά διατηρημένες στην Αίγυπτο, από τα πολλά παραδείγματα αρχαίας ελληνικής κεραμικής, που βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια. Αυτές λέγονται hadra hydriae.
Οι κεραμικές, πιθανότατα φιλοτεχνούνταν κοντά στην Κνωσό στην Κρήτη. Άλλη μια απόδειξη οικονομικής κυριαρχίας των Ελλήνων (και δη των Κρητών) στην Αίγυπτο. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως κατά τον 3ο αιώνα π.Χ.
Το προφίλ αυτής της αλάβαστρινης υδρίας θυμίζει τον πιο κοινό τύπο κεραμικής υδρίας. Αλλά οι Alabaster hydriae / αλάβαστρινες υδρίες είναι σχετικά σπάνιες. Πρέπει να έχουν ανατεθεί από πλούσιους Έλληνες, που προτιμούσαν το πιο εξωτικό, γηγενές αιγυπτιακό υλικό.
Κι όμως ξεπουλιέται…
Προηγουμένως η υδρία αυτή «ξεδίψασε» την Hoshigaoka Gallery στην Ναγκόγια Ιαπωνίας, αγγλική ιδιωτική συλλογή στο Λονδίνο (που αποκτήθηκε από την παραπάνω γκαλερί τον Φεβρουάριο του 1965), ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμ. Βασίλειο, που αποκτήθηκε το 1996, και τώρα δημοπρατείται από τον Οίκο Κρίστις, στις 7.7.2021 και το ανεκτίμητον εκτιμάται… 90.000 λίρες Αγγλίας!
ΠΗΓΕΣ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.6.2021.
Pagenstecher, Die griechisch-ägyptische Samlung E. Von Sieglin, τόμος III, Die Gefässe στο Stein und Ton, Knochenschnitzereien, σελ. 2-3, εικ. 5, και
Breccia, Le Musée Gréco-Romain d'Alexandrié, 1925-1931, σελ. 23, αρ. XVI
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου