Amfipoli News: Χαμόσπηλος: Η άγνωστη σπηλιά με την παράξενη ιστορία

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Χαμόσπηλος: Η άγνωστη σπηλιά με την παράξενη ιστορία



  Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, θα ακούσεις και θα συναντήσεις αξιοθέατα και περιοχές που πιθανόν δεν γνώριζες. Όπως είναι για παράδειγμα ο Χαμόσπηλος, η άγνωστη σπηλιά με την παράξενη ιστορία στη Χίο. Το σημείο που σήμερα αποτελεί προορισμό για πεζοπόρους και περιπατητές, κάποτε γνώρισε μια σκληρή πτυχή της ιστορίας. Αν βρεθείς στη Χίο για διακοπές, αξίζει να ρωτήσεις και να μάθεις πού βρίσκεται ο Χαμόσπηλος και να τον επισκεφθείς. Μπορεί να φαίνεται μια μικρή σπηλιά, αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Μια ιστορία που πρόθυμα θα σου διηγηθούν και οι ντόπιοι του νησιού.

Χαμόσπηλος ή αλλιώς… «του Φλωριού το σπηλιό»

Θα ακούσεις να αποκαλούν τον Χαμόσπηλο και «του Φλωριού το σπηλιό». Και υπάρχει λόγος που λέγεται έτσι αυτή η μικρή σπηλιά στις πλαγιές του βουνού Αίπος στη Χίο. Σύμφωνα με τους ντόπιους κτηνοτρόφους, συνηθίζουν να αποκαλούν έτσι τη συγκεκριμένη σπηλιά, λόγω της κοντινής απόστασης με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Φλωριανού.

Μπορείς να μεταφερθείς νοητά στον Χαμόσπηλο μέσα από το βίντεο του καναλιού Chiosphotos.gr στο Youtube…

Χαμόσπηλος: Η άγνωστη σπηλιά με την παράξενη ιστορία

Ο Χαμόσπηλος έχει μια συγκεκριμένη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις για να βρεθείς εκεί. Θα σου αρέσει αρκετά αν αγαπάς το περπάτημα. Πρόκειται για ένα μονοπάτι το οποίο αρχίζει από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Φλωριανού παράλληλα με την τη χαράδρα «του Άγριου». Είναι μια όμορφη διαδρομή περίπου μισής ώρας. Να θυμάσαι ότι πρέπει να φοράς αθλητικά παπούτσια και άνετα ρούχα.

Εκτός από το όμορφο σημείο στο οποίο βρίσκεται, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, αυτή τη σπηλιά, είναι η ιστορία της. Συγκεκριμένα ο ρόλος που διαδραμάτισε στα τραγικά γεγονότα του 1822. Ο λόγος για την μεγάλη σφαγή της Χίου. Ήταν τότε που εκεί βρήκαν καταφύγιο πολλοί κάτοικοι του χωριού της Κυδιάντας. Ήταν το μοναδικό μέρος που σκέφτηκαν και κρύφτηκαν ώστε να γλιτώσουν από τους Τούρκους. Και σχεδόν τα είχαν καταφέρει μέχρι να γίνει ένα μοιραίο λάθος. Μια γυναίκα ενώ ήταν όλοι κρυμμένοι, βγήκε να πάρει νερό από το πηγάδι των Σπαρτηνών. Τότε οι Οθωμανοί την αντιλήφθηκαν, βρήκαν τους κρυμμένους χωριανούς και τους έσφαξαν.

Αν βρεθείς στη Χίο για διακοπές, εκτός από τη συγκεκριμένη σπηλιά, θα γνωρίσεις επίσης το χωριό με τα σπίτια που έχουν μια τρύπα στην οροφή. Κι αν σου αρέσουν οι μεγαλύτερες περιπέτειες, εκεί υπάρχει και το Κλεφτολίμανο, το μέρος κρύβονταν οι πειρατές για να γίνουν… αόρατοι.

Αρκεί να έχεις μερικές μέρες στη διάθεσή σου και ο Χαμόσπηλος μαζί με τα άλλα αξιοθέατα σε περιμένουν…

Εξίσου μεγάλη εντύπωση, μας είχε κάνει και η μικρή σπηλιά των Διδύμων και το εκκλησάκι που προκαλεί δέος στην Πελοπόννησο.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου