Amfipoli News: H άνοδος και η πτώση του εμβολίου των Pfizer/BionTech στο Ισραήλ

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

H άνοδος και η πτώση του εμβολίου των Pfizer/BionTech στο Ισραήλ

 


ΟΙ 17 ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ PFIZER

Η αγχωμένη κυβέρνηση Netanyahu είχε το χρόνο και τη ψυχραιμία να περάσει από κόσκινο το εμβόλιο πριν το αγοράσει;

Η αποτελεσματικότητα ενός από τα κορυφαία εμβόλια Covid-19 στον κόσμο μειώθηκε κατά σχεδόν το ένα τρίτο στο Ισραήλ λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας προκαλώντας παγκόσμιο σάλο.

By The Clockwork Orange Times Team

Κι αυτό γιατί στο Ισραήλ είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας εξαιτίας της πετυχημένης εκστρατείας εμβολιασμού του πληθυσμού. Πετυχημένης όσο αφορά τουλάχιστο τον αριθμό των 6 εκατ. εμβολιασθέντων.

Ο Ran Balicer, πρόεδρος της εθνικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ για τον κοροναϊό, δήλωσε ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είχε ποσοστό προστασίας 64% από τις αρχές Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου – μια σημαντική μείωση από το 94% που είχαν τεκμηριώσει οι ερευνητές έναν μήνα νωρίτερα.

Έχει σημασία η χρονική στιγμή της μελέτης κι αυτό γιατί αυτό το διάστημα και συγκεκριμένα από τις 23 Μαίου επετράπη η είσοδος στο Ισραήλ αποκλειστικά σε οργανωμένα group τουριστών που είχαν εμβολιαστεί και τα οποία group μπορούσαν να κινηθούν εντός της χώρας μόνο με τη παρουσία οδηγού, ξεναγού κλπ. Κανείς από το group δεν μπορούσε να αποσπαστεί και να πάει για ψώνια μόνος του για παράδειγμα. Τα μέτρα ήταν πολύ αυστηρά.

Παρόλα αυτά ήταν αρκετό το ήπιο άνοιγμα του Ισραήλ στο κόσμο (επρόκειτο να δεχθεί τουρίστες από την 1η Ιουλίου αλλά πλέον υπάρχει μετάθεση του ανοίγματος για τον Αύγουστο και βλέπουμε) ώστε να εκτιναχθούν εκ νέου τα κρούσματα και το εμβόλιο της Pfizer να χάσει μέσα στο γήπεδο της μετάλλαξης Delta 30 ποσοστιαίες μονάδες αποτελεσματικότητας.

Έρχεται λοιπόν η εύλογη απορία: Eάν το Ισραήλ ήταν μια χώρα ανοιχτή στους τουρίστες (και όχι ερμητικά κλειστή από τον Μάρτιο του 2020) πόσο αποτελεσματικός θα είχε αποδειχθεί ο εμβολιασμός με το κορυφαίο-εξαιτίας του Ιαραήλ-εμβόλιο της Pfizer; Τι θέλουμε να πούμε με αυτό;

Οτι το εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ τουλάχιστο δεν έχει δοκιμασθεί σε συνθήκες ανοιχτής χώρας με τους τουρίστες να μπαινοβγαίνουν και να υπάρχει πρόσμιξη πληθυσμών ακόμη και αποκλειστικά εμβολιασθέντων με τα εγκεκριμένα εμβόλια από την Ευρωπαική Ένωση για παράδειγμα.

Οι αντοχές του εμβολιασθέντος πληθυσμού του Ισραήλ δεν έχει δοκιμασθεί κάτω από κανονικές συνθήκες-υπό συνθήκες ανοιχτής χώρας ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να μελετήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Επίσης κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες δημοσιοποιημένες έρευνες που να δείχνουν την αντοχή των αντισωμάτων των εμβολιασθέντων στο χρόνο ανά ηλικία, προυπάρχοντα νοσήματα, φύλο ακόμη και εθνότητα και πάει λέγοντας.

Ούτε καν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς το Ισραήλ επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς Covid-19 λόγω ανησυχίας για την ανοδική πορεία στις περιπτώσεις παραλλαγών όπως η Delta.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο Pfizer συνέχισε να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι σοβαρών συμπτωμάτων του ιού, με τους ανθρώπους να αποφεύγουν νοσηλεία κατά ποσοστό 93 τοις εκατό από τις 6 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, σε σύγκριση με ποσοστό 98 τοις εκατό την προηγούμενη περίοδο. Και σ΄αυτή τη περίπτωση υπάρχει μια διολίσθηση 5 μονάδων.

Παράλληλα, ο Balicer προειδοποίησε ότι η αύξηση των περιπτώσεων προσφέρει ένα «προκαταρκτικό σήμα» ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη ήπιων συμπτωμάτων από την παραλλαγή Delta.
Ενώ παραμένει “πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί με ακρίβεια η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της παραλλαγής”, ο Balicer είπε στο AFP ότι “είναι πιθανή κάποια μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της ήπιας ασθένειας – αλλά όχι της σοβαρής ασθένειας”.

Σημειώνουμε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση Benjamin Netanyahu ήταν εκείνη που έσπευσε πρώτη στον κόσμο να εμβολιάσει τους πολίτες της καθώς πλησίαζαν οι εκλογές και οι θάνατοι από την Covid-19 είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν σε μία χώρα η οποία όπως και η Ελλάδα είχε πάρει τα εύσημα για τη διαχείριση της πανδημίας στο πρώτο lockdown.

Οπως απεκάλυψε μάλιστα ο επικεφαλής της Pfizer υπήρξε 24ωρο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός του τηλεφώνησε 17 φορές για να εξασφαλίσει τη παραγγελία.

Οταν το διαβάσαμε αυτό για πρώτη φορά πραγματικά απορήσαμε εάν η Ισραηλινή κυβέρνηση πριν προχωρήσει στη παραγγελία εκατομμυρίων εμβολίων είχε το χρόνο και την ψυχραιμία (οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές του Ισραήλ) να εξετάσουν ενδελεχώς τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και τις παρενέργειες του εμβολίου ή μήπως αγοράσανε γουρούνι στο σακί το οποίο δεν θα αντέξει τη δοκιμασία του ερχόμενου χειμώνα. Ήδη οι Ισραηλινοί επιστήμονες παρατηρούν άνοδο ιογενών λοιμώξεων μέσα στο κατακαλόκαιρο-ενώ αυτές εμφανίζονταν τους χειμερινούς μήνες.

Εάν δεχθούμε δε ότι η μετάλλαξη Delta πλήττει κυρίως τους νέους πριν τους εμβολιάσουμε με το μόνο “ασφαλές” εμβόλιο που απέμεινε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας εκτός από την αποτελεσματικότητα 64% και τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που προκάλεσε το εμβόλιο στις νεότερες ηλικίες.

kourdistoportocali.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου