Amfipoli News: 15 άχρηστα μέρη του ανθρωπίνου σώματος που δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης και θα εξαφανιστούν στο μέλλον από πάνω μας

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

15 άχρηστα μέρη του ανθρωπίνου σώματος που δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης και θα εξαφανιστούν στο μέλλον από πάνω μας

 


Στο πρώτο κεφάλαιο της Καταγωγής του Άνθρωπου, ο Κάρολος Δαρβίνος αναγνώρισε περίπου δώδεκα μέρη του σώματος που περιγράφει ως «άχρηστα ή σχεδόν άχρηστα». Ο κατάλογος του Δαρβίνου δεν ήταν ολοκληρωμένος – τα σώματα μας είναι γεμάτα με μέρη που δε χρειαζόμαστε. Ας δούμε κάποια από αυτά.

1. Τρίχες σώματος

Τα φρύδια μας βοηθούν να κρατούν τον ιδρώτα μακριά από τα μάτια μας, αλλά τα γένια των αντρών παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην σεξουαλική προσέλκυση του αντίθετου φύλου. Προφανώς, η περισσότερη τριχοφυΐα που απομένει στο ανθρώπινο σώμα δεν έχει κανένα λειτουργικό σκοπό.

2. Ιγμόρεια

Κανείς δεν ξέρει γιατί διατηρούμε αυτές τις ενοχλητικές κοιλότητες με βλέννα, εκτός ίσως για να κάνουν το κεφάλι πιο ελαφρύ.

3. Εξωγενείς μυς του αυτιού

Μερικά ζώα, όπως τα κουνέλια και τα σκυλιά, μπορούν να κινούν τα αυτιά τους ανεξάρτητα χάρη σε αυτούς τους μύες. Τους έχουμε ακόμα, γι ‘αυτό και κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κουνήσουν τα αυτιά τους, αλλά αυτοί οι μύες δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό.

4. Φρονιμίτες

Οι προϊστορικοί άνθρωποι έπρεπε να μασήσουν φυτά για να πάρουν αρκετές θερμίδες για να επιβιώσουν, αλλά αυτές τις μέρες μόνο το 5% του πληθυσμού έχει υγιείς φρονιμίτες, που όμως είναι άχρηστοι. Ελπίζουμε ότι αυτά θα είναι τα πρώτα που θα εξαφανιστούν από την λίστα!

5. Πλευρό αυχένα

Ένα σύνολο αυχενικών πλευρών, πιθανώς ένα απόθεμα από την εποχή των ερπετών, εξακολουθεί να εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. Μερικοί άνθρωποι το έχουν μόνο στην αριστερή ή δεξιά πλευρά τους, ενώ μερικοί έχουν και τα δύο. Συχνά προκαλούν προβλήματα νεύρων και αρτηριών.

6. Τένοντας palmaris longus

Αυτός ο μακρύς στενός μυς περνάει από τον αγκώνα μέχρι τον καρπό και λείπει στο 11% των ανθρώπων σήμερα. Κάποτε ήταν σημαντικό για κρέμασμα και αναρρίχηση, πιθανότατα θα προτιμούσατε να το έχετε αν είστε ορειβάτης.

7. Θηλές των αντρών

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν θηλές επειδή στα πρώιμα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ένα αγέννητο παιδί είναι ουσιαστικά χωρίς φύλο. Έτσι, υπάρχουν θηλές τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες. Οι άνδρες γενικά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα επίπεδα προλακτίνης για να διεγείρουν τη γαλουχία και δεν μπορούν να παράγουν γάλα.

8. Μύες arrector pili

Αυτοί οι μικροί μύες επιτρέπουν στα ζώα να φουσκώνουν τo τρίχωμά τους για μόνωση ή να εκφοβίζουν άλλους. Οι άνθρωποι διατήρησαν αυτήν την ικανότητα (όταν ανατριχιάζουμε), αλλά έχουν προφανώς χάσει το μεγαλύτερο μέρος του τριχώματος.

9. Σκωληκοειδής απόφυση

Αυτός ο στενός μυϊκός σωλήνας που ενώνεται με το παχύ έντερο, χρησίμευε ως ειδική περιοχή για την πέψη κυτταρίνης όταν η ανθρώπινη διατροφή συνίστατο περισσότερο από φυτικές ουσίες παρά ζωική πρωτεΐνη.

10. Δέκατο τρίτο πλευρό

Τα πλησιέστερα ξαδέλφια του ανθρώπου, οι χιμπατζήδες και οι γορίλες, έχουν ένα επιπλέον ζευγάρι πλευρών. Οι περισσότεροι από μας έχουν 12, αλλά το 8% των ενηλίκων έχει ένα επιπλέον.

11. Δάχτυλα ποδιών


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι περπατούσαν και εξισορροπούνταν περισσότερο στη μέση των ποδιών τους, αλλά τώρα μεταφέραμε σταδιακά την ισορροπία μας περισσότερο προς την πλευρά του μεγάλου δάχτυλού μας. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το κέντρο της ισορροπίας μας συνεχίζει να μετακινείται προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι βασίζονταν στα δάχτυλα των ποδιών τους για ισορροπία, αλλά τώρα δεν στηρίζονται σε αυτά τόσο πολύ. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τα δάχτυλα των ποδιών μας.

12. Κόκκυγας

Ονομάζεται επίσης ουρά-κόκαλο και είναι απομεινάρι από την ουρά που τα περισσότερα θηλαστικά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν για ισορροπία και επικοινωνία.

13. Τρίτο βλέφαρο

Ένας κοινός πρόγονος των πτηνών και των θηλαστικών πιθανόν να είχε μια μεμβράνη για την προστασία του ματιού και την απομάκρυνση σκόνης. Οι άνθρωποι διατηρούν μόνο μια μικρή πτυχή στην εσωτερική γωνία του ματιού.

14. Το σημείο του Δαρβίνου

Ένα μικρό διπλωμένο σημείο του δέρματος προς την κορυφή κάθε αυτιού περιστασιακά βρίσκεται στους σύγχρονους ανθρώπους. Μπορεί να είναι ένα κατάλοιπο ενός μεγαλύτερου σχήματος που βοηθούσε τον πρώιμο άνθρωπο να εστιάσει στους μακρινούς ήχους.

15. Μυς subclavius

Αυτός ο μικρός μυς, ο οποίος εκτείνεται κάτω από τον ώμο από το πρώτο πλευρό μέχρι την κλείδα του ώμου, θα ήταν χρήσιμο αν οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να περπατούν και στα τέσσερα. Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα, κάποιοι δεν έχουν καν, ενώ μερικοί έχουν δύο.

 BrightSide

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου