Amfipoli News: Λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη, ελιές και άγριο ρύζι

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη, ελιές και άγριο ρύζι

 


Το λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας συνήθως υστερεί γευστικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο φούρνου που βγαίνει πιο νόστιμο κυρίως γιατί το ίδιο το κρέας του κοτόπουλου νοστιμίζει στο ψήσιμο, πολύ περισσότερο απ’ ότι όταν το μαγείρευουμε στη κατσαρόλα. Απ’ την άλλη, πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε πως στην κατσαρόλα είναι πιο εύκολο να μη στεγνώσει το κοτόπουλο και γενικά η χρήση της, είναι πιο πρακτική στη καθημερινή μαγειρική στα περισσότερα νοικοκυριά .

Όσον αφορά στα υλικά, η τριάδα των γευστικών τόνων της σάλτσας του κοτόπουλου είναι το λεμόνι που πλαισιώνεται από ρίγανη και πράσινη ελιά. Όλες οικείες γεύσεις που πρωταγωνιστούν στην Ελληνική κουζίνα, αλλά περιέργως, σπάνια κάνουν παρέα και οι τρεις μαζί σε καθημερινές συνταγές.  Στο βάθος ακούγεται λίγο σκόρδο με αρώματα δάφνης. Και όλα αυτά δένουν γευστικά μέσα απ’ τη χρήση υγρού ζωμού κοτόπουλου που είναι και ο αφανής πρωταγωνιστής στη δημιουργία της σχετικά πυκνόρρευστης υφής της σάλτσας, που επετεύχθη χωρίς τη χρήση βούτυρου ή κορν φλάουρ.  

Εύκολα στο μαγείρεμα θα μπορούσε να μπει λευκό κρασί και στο τέλειωμα κάπαρη, αλλά τείνω ν’ αφήνω τέτοιες πρωτοβουλίες φινιρίσματος σε σας, απ’ τη στιγμή που έχω διασφαλίσει ότι η συνταγή βάσης στέκεται καλά με τα λιγότερα δυνατόν υλικά. Θα δείτε πολλές ιδέες για παρεμβάσεις και αλλαγές πιο κάτω, αλλά να θυμάστε πάντα πως στη μαγειρικήόσο προσθέτουμε υλικά, αφαιρούμε σαφήνεια στις γεύσεις, οπότε μην παρασυρθείτε και κάνετε όλες τις ιδέες μαζί. Αντισταθείτε στη τάση να βάζετε ό,τι βρεθεί μποροστά σας μέσα στα φαγητά, θα βγούν πιο νόστιμα με λιγότερα!

Τεχνικά μιλώντας, με το σοτάρισμα του κοτόπουλου να πάρει χρώμα στην αρχή της διαδικασίας, καταφέρνουμε να προσθέσουμε γεύση στο κρέας, όχι βέβαια τόση όση θα είχαμε αν το ψήναμε στο φούρνο ή στα κάρβουνα, απλά το μέγιστο δυνατόν για συνταγή κατσαρόλας. Το βράσιμο του κοτόπουλου για να μαλακώσει και να μαγειρευτεί μέχρι μέσα, γίνεται μόνο μέσα στον ζωμό για 15’ ακριβώς και χωρίς όξινα στοιχεία που θα έσφιγγαν τη σάρκα, ούτε ρίγανη που θα πίκραινε με τόσο μαγείρεμα. Ολοκληρώνοντας την συνταγή, η γεύση της σάλτσας δημιουργείται μόνο στο τελικό στάδιο με τα τρία βασικά υλικά της (λεμόνι, ρίγανη και ελιές), ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος, αλλά και η σαφήνεια των φρέσκων γεύσεων.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η συνταγή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλή βάση, όπου μπορούν να προστεθούν ή να αντικατασταθούν υλικά, σύμφωνα με τα γούστα σας. Σίγουρα ταιριάζει να αυξήσετε τη ποσότητα σκόρδου αν αυτό θέλετε. Επίσης, να προσθέσετε 1 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμμένη σε νερό, στο τελικό στάδιο της σάλτσας, να κάνετε την όλη συνταγη πιο μεσογειακή και καλοκαιρινή. Αν θέλετε να ανεβάσετε το umami, στην αρχή του σοταρισματος μπορείτε να προσθέσετε 3-4 φιλέτα αντζούγιας που θα διαλυθούν σε 1 λεπτό στο λάδι και μετά δεν θα μπορείτε να νιώσετε τη συγκεκριμένη γεύση αλ΄ά θα νιώθετε ότι κάπως είναι πιο νόστιμο το φαί.  

Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρίγανη με δεντρολίβανο, θρούμπι, μαντζουράνα ή θυμάρι, αλλά βέβαια όχι όλα μαζί. Μπορείτε να προσθέσετε απ’ την αρχή λίγη λουίζα ή αρμπαρόριζα για λίγο περισσότερο λεμονάτη γεύση και πιο πλούσια βοτανικά αρώματα. Και βέβαια μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος του σοταρίσματος του κοτόπουλου 70 ml. λευκό κρασί (αφαιρώντας αντίστοιχη ποσότητα νερού) ή και να υποκαταστήσετε πλήρως το νερό με λευκό κρασί και να το μαγειρέψετε όλο μέσα στ’ αρώματα του κρασιού. Και σκόνη μουστάρδας θα ταίριαζε στη σάλτσα αυτή, αλλά σιγά-σιγά με τις πολλές ιδέες, πάμε να δημιουργήσουμε άλλη συνταγή.

Υλικά για 4 άτομα:

Για το κοτόπουλο:

6 φιλέτα κοτόπουλου από μπούτι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
6 φύλλα δάφνης
60 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
1 κ.σ. ζωμός κοτόπουλου 
300ml. βραστό νερό
1 κ.σ. ρίγανη
1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό του
50 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, σε φέτες
αλάτι, πιπέρι

Για το άγριο ρύζι:

1 κ.σ. ζωμός κοτόπουλου 
150 γρ. άγριο ρύζι
600 ml. βραστό νερό


λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Μαγειρέψτε το ρύζι:

Ξεπλύνετε το ρύζι σε κρύο τρεχούμενο νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 5 λεπτά. Σε κατσαρολάκι (με καπάκι), βάλτε 600 ml. νερό και αφού βράσει, προσθέστε μια κουταλιά σούπας ζωμό κοτόπουλου. Ανακατέψτε και προσθέστε το ξεπλυμένο ρύζι.  Κλείστε το καπάκι και αφήστε το να σιγοβράζει για 55’ ελέγχοντας και ανακατεύοντας κάθε τόσο.  Δεν χρειάζεται αλάτι μια και έχετε βάλει τον ζωμό.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

2. Σοτάρετε το κοτόπουλο:

Αφού βάλετε το ρύζι να γίνεται, βάλτε ελαιόλαδο σε ένα ταβά σε υψηλή ένταση και ρίξτε τη δάφνη και το σκόρδο για 1 λεπτό να βγάλουν αρώματα. Προσθέστε τα φιλέτα κοτόπουλου (καλό είναι να τα έχετε σκουπίσει με ένα χαρτί κουζίνας, να μην είναι υγρά) για να πάρουν χρώμα απ’ το σοτάρισμα. Θα τα αφήσετε περίπου 5’ απ’ τη κάθε πλευρά.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

3. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο:

Χαμηλώστε την ένταση στη μέση περίπου και προσθέστε στη κατσαρόλα μία κουταλιά σούπας ζωμό κοτόπουλου. Ανακατέψτε με το λάδι και αμέσως μετά, προσθέστε 300ml. βρασμένου νερού.  Αφήστε το κοτόπουλο να βράσει στο ζωμό και να μαγειρευτεί για 15’, με ανοιχτό καπάκι για να μειώνεται η ποσότητα του υγρού και να πήζει σταδιακά η σάλτσα.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

4. Ολοκληρώστε τη σάλτσα:

Προσθέστε πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και τη περισσότερη ποσότητα απ’ το  λεμόνι (μην το βάλετε όλο γιατί καλύτερα να δοκιμάσετε στο τέλος του μαγειρεματος και να προσθέσετε αν χρειάζεται) και τέλος τη ρίγανη και τις ελιές.  Τώρα ο στόχος σας είναι να πήξετε τη σάλτσα, ανεβάζομτας την ένταση για να επιταχύνετε τον βρασμό. Στη περίπτωση που έχετε αρκετά υγρά ακόμη στη κατσαρόλα, καλύτερα αφαιρέστε τα φιλετάκια του κοτόπουλου ώστε να μην παραμαγειρευτούν και στεγνώσουν και πυκνώστε τη σάλτσα μέσα απ’ τη διαδικασία έντονου βρασμού. Επίσης αφαιρέστε τις δάφνες και πετάξτε τες. Όταν η σάλτσα γίνει ελαφρά πυκνόρρευστη ξαναβάλετε πίσω τα φιλετάκια και σβήστε το μάτι. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε όταν το ρύζι είναι έτοιμο.

λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας με ρίγανη και ελιές

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε 1 – 1 ½  φιλετάκι ανά πιάτο και δυο κουταλιές σάλτσα από πάνω και δίπλα. Γαρνίρετε με 2-3 κουταλιές απ’ το άγριο ρύζι.

caruso.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου