Amfipoli News: Σώστε τους Καλάς από τους Ταλιμπάν: Θρύλοι και πραγματικότητα για τους «Έλληνες» των Ιμαλαϊων

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Σώστε τους Καλάς από τους Ταλιμπάν: Θρύλοι και πραγματικότητα για τους «Έλληνες» των Ιμαλαϊων

 


File Photo Γυναίκες Καλάς με τις χαρακτηριστικές φορεσιές τους Screenshot via YouTube video NORTH PAKISTAN Part 2 – THE KALASH & CHITRAL VALLEYS, Dimitra Stasinopoulou 


Ανησυχία επικρατεί σε ορισμένους κύκλους για το αν η αλλαγή καθεστώτος στο Αφγανιστάν επηρεάσει την τύχη θρησκευτικών της φυλής των Καλάς που ζουν στο βόρειο Πακιστάν και εν μέρει στο Αφγανιστάν.

Αν και προστατεύονται με ειδική διάταξη στο Σύνταγμα του Πακιστάν ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα μπορούσε να συμβεί. Όπως για παράδειγμα το 2009 όταν, οπλοφόροι που εκτιμάται ότι ήταν Ταλιμπάν, απήγαγαν Έλληνα δάσκαλο που ζει στην περιοχή και ζητούσαν λύτρα από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Παρατηρητές, αναφέρουν ωστόσο ότι σε μία περίοδο που οι Ταλιμπάν ζητούν μετ’ επιτάσεως διεθνή αναγνώριση και νομιμοποίηση είναι απίθανο να επιδοθούν σε εγκλήματα κατά θρησκευτικών μειονοτήτων στο Αφγανιστάν ή και στα εδάφη του Πακιστάν καθώς τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές είναι διάτρητα.

Ποιοί είναι οι Καλάς, τι λένε οι θρύλοι

Ο θρύλος αναφέρει ότι οι Καλάς γεννήθηκαν όταν 5 στρατιώτες του Σικαντέρ (Αλεξάνδρου) είδαν τις όμορφες κόρες του Διονύσου στην κοιλάδα του Καφιριστάν.

Ένας μάλιστα από τους πρώτους της φυλής των Καλάς ταυτίζεται με τον Σαλακσά (Σέλευκο), στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτή του Βασιλείου των Σελευκιδών.

Οι Καλάς εξαιτίας των επιθέσεων από βόρειες φυλές περιορίστηκαν σε τρεις κοιλάδες (Μπιρίρ, Ρουμπούρ, Μπουμπουρέτ) και σήμερα αποτελούν μειονότητα προστατευόμενη από το Σύνταγμα του Πακιστάν. Αποφεύγουν τους μουσουλμάνους και τούμπαλιν, γεγονός που αποκλείει την πιθανότητα επιμειξίας.

Πατέρας των θεών, τους οποίους τιμούν από την αρχαία ελληνική μυθιστορία, είναι ο DI ZAU (Δίας Ζευς) και το σύμβολό του, τα κέρατα δηλαδή τράγου (ιερό ζώο Διός στην αρχαία Ελλάδα) κρέμονται έξω από κάθε σπίτι.

Εντύπωση προκαλεί η ομοιότητα των ονομασιών των θεών τους με αρχαίους Έλληνες θεούς. Πιστεύουν ακόμα στην Thestak (Εστία, θεά του οίκου για τους αρχαίους Έλληνες), στον Μπαλομάιν (Απόλλων), στον Σάγυρκο (Σάτυροι) και στον Διόνυσο, στην Φροτάιτ (Αφροδίτη), στον Μαχεντόν (Μακεδόνα< πιθανόν λόγω του Μ. Αλεξάνδρου), στον Παντσίτα (Πάνας), κ.α.

Λέγεται ότι ορισμένες από τις τελετές τους έχουν πολλά κοινά σημεία με αντίστοιχες αρχαίες ελληνικές τελετές και κυρίως τα Ελευσίνια και τα Βακχικά Μυστήρια: θυσία ζώων, τελετή καθαρμού-εξαγνισμού των συμμετεχόντων στην τελετουργία με νερό ή με ζωμό σταφυλιών (Βακχικά Μυστήρια προς τιμήν του Διονύσου), ράντισμα του ιερού βωμού με το αίμα του ζώου, κυκλικοί χοροί κλπ.

Πού ζουν οι Καλάς;

Ένα από τα μυστήρια που συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο και την εκστρατεία του στην Ασία, είναι οι Καλάς. Πρόκειται για μια φυλή που κατοικούν στο Τσιτράλ, στο ορεινό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σήμερα, είναι περίπου 5.000. Διαφέρουν από τις γειτονικές τους φυλές τόσο εθνολογικά και κοινωνιολογικά, όσο και θρησκευτικά, καθώς η θρησκεία τους είναι ένα μείγμα ανιμισμού, πολυθεϊσμού και πρωτο-ινδουϊσμού.

Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για τους Καλάς. Κάποιοι ερευνητές, αλλά και οι ίδιοι, θεωρούν ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων στρατιωτών που είχαν παραμείνει στη Βακτριανή, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

  • Γενετικές έρευνες τα τελευταία χρόνια, έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που θυμίζουν έντονα… Ελλάδα, ενώ και φυσιογνωμικά όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, οι Καλάς δεν έχουν καμία απολύτως σχέση όχι μόνο με τους Πακιστανούς, αλλά και με τους άλλους ασιατικούς λαούς των γύρω περιοχών.

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη χώρα των Καλάς. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έγραψε το βιβλίο «Καλάς: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ – Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου». Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1998 και ως σήμερα, έχει κάνει 11 εκδόσεις. Στο βιβλίο αυτό, παρουσιάζει στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, που τεκμηριώνουν την άποψή του ότι οι Καλάς, είναι απόγονοι Μακεδόνων στρατιωτών.

Τι έδειξε το DNA των Καλάς και άλλων λαών του Πακιστάν

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος παρουσιάζει στοιχεία από μελέτες που έγιναν, τρεις πακιστανικοί πληθυσμοί, οι Μπουρούσο, οι Παστούν και οι Καλάς, ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι Μακεδόνων στρατιωτών. Οι μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι κανένας από τους τρεις λαούς δεν δέχτηκε σημαντική γενετική διείσδυση από Έλληνες ή άλλους Ευρωπαίους.

Στην κατά ζεύγη σύγκριση ανάμεσα σε Έλληνες και σε καθέναν από τους λαούς αυτούς, με τη χρήση γενετικών αποστάσεων, οι χαμηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν μεταξύ Ελλήνων και Παστούν, συνεπώς πιο κοντά γενετικά με τους Έλληνες, είναι οι Παστούν.

Οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουν σχετικό ψηλό ποσοστό της γενεαλογικής γραμμής E-V13. Έρευνες έδειξαν, ότι η γενεαλογική γραμμή E-V13 του χρωμοσώματος Y, δεν παρατηρήθηκε στους Μπουρούσο και τους Καλάς, αλλά μόνο στους Παστούν και μάλιστα σε ποσοστό 2%.

  • Η ανάλυση επιμειξίας, ανάμεσα σε Έλληνες και στους τρεις λαούς, έδειξε μηδενικές τιμές για τους Μπουρούσο και τους Παστούν και τιμές από 20% ως 40% για τους Καλάς!

Ωστόσο, η απουσία της πρόδρομης απλοομάδας E-M35 της γενεαλογικής γραμμής E-V13, παρά το σημαντικό ποσοστό επιμειξίας, δείχνει ότι υπάρχει μόνο ενδεχόμενο μικρή γενετική συνεισφορά των Ελλήνων στους Καλάς.

Από τη μοριακή μελέτη των κοινών απλοομάδων Ελλήνων και Παστούν διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος μεταλλάξεων που τους χαρακτηρίζουν, ήταν πριν από 2.000-2.500 χρόνια.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, εκστράτευσε στην περιοχή πριν 2.350 χρόνια περίπου και ο Κ. Τριανταφυλλίδης δέχεται ότι ο χρόνος μεταλλάξεων, συμπίπτει με την παρουσία των στρατιωτών του στο σημερινό βόρειο Πακιστάν.

Όσο για τους Καλάς, ζούσαν απομονωμένοι για χιλιάδες χρόνια στα οροπέδια του Ινδικού Καυκάσου. Η γενετική μελέτη έδειξε ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν γενετική σύσταση που είναι κοινή με τη γενετική δεξαμενή πληθυσμών της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας και όχι πληθυσμών της ΝΑ Ασίας.

Άλλωστε, στις φωτογραφίες βλέπουμε ξεκάθαρα, ότι οι Καλάς δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους Πακιστανούς και τους άλλους Ασιάτες που γνωρίζουμε, αλλά έχουν σχεδόν καθαρά, ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

  • Όπως γράφει ο κ. Τριανταφυλλίδης: «Η γενετική υπογραφή των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ίσως ανιχνεύεται, έστω και ισχνά, μετά από 2.500 χρόνια σε λαούς της μακρινής εκείνης γεωγραφικής περιοχής της Ασίας».

Ό, τι και να λένε οι επιστήμονες, οι Καλάς θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι είναι γνήσιοι απόγονοι των Μακεδόνων στρατιωτών, θα ακολουθούν τον δικό τους τρόπο ζωής, τα δικά τους ήθη και έθιμα και θα περιμένουν τον Σικάντερ να γυρίσει, για να τους οδηγήσει πίσω στην πατρίδα τους…

Mε πληροφορίες από BBC, widipedia, kathimerini.gr ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, «Καλάς: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ, Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου», 11η έκδοση, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΟΣ, 2018 (Α’ ΕΚΔΟΣΗ 1998)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, «Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, 2020.

hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου