Διαδικασία της Παστής Σαρδέλας: χρειαζόμαστε ΜΌΝΟ δύο υλικά:
Σαρδέλες και χοντρό αλάτι!!
Χρειαζόμαστε σχεδόν 2 κιλά σαρδέλες, εσείς αν θέλετε μπορείτε για αρχή να δοκιμάσετε ένα κιλό ή αν θέλετε και περισσότερα κιλά, η επιλογή δική σας!!
Τώρα για τις σαρδέλες δε βγάζουμε το κεφάλι τους, ούτε τα εντόσθια, ούτε τα λέπια, αυτά θα φύγουν αργότερα κατευθείαν με το αλάτι που θα έχουν!!
Απλώς τα πλένουνε λίγο!!
Πολλοί μπορεί να τα καθαρίζουν από πριν, αλλά δεν έχουν την ίδια νοστιμιά!
Αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι από την Καλλονή Λέσβου!! Δεν βγάζουν απολύτως τίποτα!
Σε ένα κουτί από τενεκέ ή πήλινο ή τάπερ με καπάκι, βάζουμε στον πάτο μια στρώση χοντρό αλάτι!
Μετά στρώνουμε μια σειρά σαρδέλες, μετά ξανά χοντρό αλάτι, ύστερα πάλι σαρδέλες με την αντίθετη τώρα φορά, ώσπου να τελειώσουν όλες οι σαρδέλες και τελειώνουμε από πάνω με χοντρό αλάτι!!
Η διαδικασία που ακολουθούμε φαίνεται και από τις φωτογραφίες παρακάτω!
Τις αφήνουμε ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΊΟΥ το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι μέσα στο ψυγείο!!
Οι σαρδέλες με το αλάτι που έχουν τώρα θα κατεβάζουν τα υγρά τους και θα πρέπει κάθε μέρα για μία εβδομάδα, να αδειάζουμε το νεράκι που έβγαλαν!!
Μετά από το πέρας των 7 ημερών βγάζουμε με το χέρι μας, το αλάτι από τις σαρδέλες και σε ένα ΆΛΛΟ τάπερ ακολουθούμε την ίδια διαδικαδια που κάναμε στην αρχή, δηλαδή αλάτι στον πάτο, σαρδέλες, αλάτι, πάλι σαρδέλες και ούτω καθεξής τα σκεπάζουμε με το καπάκι!
Τώρα λογικά θα έχουν στεγνώσει οι σαρδέλες και δεν θα κατεβάζουν άλλα υγρά!!
Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμα προς κατανάλωση και θα βγάζουμε, όσες θέλουμε κάθε φορά!!
Καλή επιτυχία σε όσους θελήσουν να τα κάνουν!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου