Η Ανγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την πολιτική, κλείνοντας πίσω της ένα μεγάλο κεφάλαιο, όχι μόνο στη γερμανική πραγματικότητα, αλλά και στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Επί χρόνια, η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος βρισκόταν πίσω από τη διαχείριση ευρωπαϊκών κρίσεων, διαμορφώνοντας το πολιτικό σκηνικό μέσω διαβουλεύσεων.
Λίγο πριν από την εκλογή του νέου καγκελάριου της Γερμανίας, η δημοσιογράφος Εφη Κουτσοκώστα συνομίλησε με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το euronews, προκειμένου να κατανοήσει την εποχή της Μέρκελ ως καγκελαρίου και τον ρόλο της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Μέρκελ αποχαιρέτησε τους ψηφοφόρους της εκλογικής της περιφέρειας με… ιταλικά: «Αριβεντέρσι»
«Είναι ένα άτομο με πολύ χιούμορ. Αν και στη Γερμανία τη γνωρίζουν ως προσγειωμένη, σοβαρή, μιμείτο πάντα συναδέλφους, καθώς κι εμένα τον ίδιο. Ποτέ δεν με μιμήθηκε όταν ήμουν εκεί. Αλλά μιμείτο τον Σαρκοζί, τον Τραμπ και άλλους με εξαιρετικό τρόπο. Ηταν καλλιτέχνης σε αυτό», θυμάται ο Γιούνκερ για τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Ερωτηθείς για κάποια σύγκρουση μεταξύ τους, ο πρώην Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση. «Λοιπόν, είχα συγκρούσεις μαζί της. Ναι συγκρούσεις, ναι μεγάλες διαφορές, κυρίως για την Ελλάδα, επειδή οι Γερμανοί, η κοινοβουλευτική της ομάδα και ο γερμανικός Τύπος δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Και έτσι της έλεγα ότι η Ελλάδα ήταν διαφορετική από την άποψη που είχε για εκείνη».
Ο Γιούνκερ μίλησε για την περίοδο που ο Σόιμπλε -καλός του φίλος και πολύ φιλοευρωπαίος, όπως λέει- ήθελε τον προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Εναντιώθηκα σε αυτή την ιδέα. Η Μέρκελ δεν μοιράστηκε αυτή την ιδέα, αλλά ούτε αρνήθηκε ποτέ τη χρησιμότητά της», αναφέρει, προσθέτοντας ότι πάντα σκεφτόταν με προοπτική και εκτιμούσε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταραγμένα νερά με την Ιταλία και άλλες χώρες.
Γιούνκερ: Μεγαλύτερη αποτυχία της η ελληνική κρίση
Ερωτηθείς για τη μεγαλύτερη αποτυχία της Μέρκελ, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε, ξανά, στην Ελλάδα. «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της ήταν η απροθυμία που έδειξε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Εξαιτίας των δισταγμών και της απροθυμίας της χάναμε χρόνο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει νωρίτερα βοήθεια», υποστηρίζει.
Αλλωστε και η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ έχει εξομολογηθεί ότι η δυσκολότερη στιγμή της θητείας της αφορά την Ελλάδα. Την ευρωκρίση, «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», ανέφερε ως τη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στην καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ως πιο ευχάριστες περιέγραψε τις στιγμές «που πετυχαίναμε συμβιβασμό», π.χ. για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού ή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
ektaktanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου