Αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη Ἀλάβανδα στη δυτική Μ.Ασία έφεραν στο φως τα θραύσματα του αγάλματος του φιλέλληνα Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού Publius Aelius Traianus Hadrianus. Το άγαλμα πιστεύεται ότι χρονολογείται 1.900 χρόνια πριν.
Τα Αλάβανδα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Καρίας, στη Μικρά Ασία, κτισμένη κοντά στον ποταμό Μαρσύα παραπόταμο του Μαιάνδρου. Βρισκόταν τριάντα χιλιόμετρα νοτίως των Τράλλεων, Το όνομα της πόλεως θεωρείται ότι προέρχεται από τις λέξεις της τοπικής γλώσσας άλα (= άλογο) και βάνδα (= νίκη), με αφορμή τη νίκη κάποιου κατοίκου της πόλεως σε μονομαχία ιππέων. Η ελληνική μυθολογία αναφέρει βεβαίως τον «επώνυμο ήρωα» της πόλεως, εκείνον δηλαδή του οποίου το όνομα έλαβε η πόλη, και ήταν ο Αλάβανδος, γιος του Καρός και της Καλλιρρόης, εγγονός του ποτάμιου θεού Μαιάνδρου από τη μητέρα του.
Τα Αλάβανδα ήταν μία από τις πλουσιότερες πόλεις ολόκληρης της Μικράς Ασίας. Το έδαφός της ήταν πολύ γόνιμο, το εμπόριό της ήταν εξαιρετικά ανεπτυγμένο και σε λατομεία της εξορυσσόταν μαύρο μάρμαρο υψηλής ποιότητας, που ονομαζόταν αλαβανδικός λίθος. Οι κάτοικοί της, οι Αλαβανδείς, συνεκδοχικώς είχαν τη φήμη φιλήδονων και άσωτων ανθρώπων, και πολλοί αρχαίοι αποκαλούσαν τα Αλάβανδα «Σύβαριν της Μικράς Ασίας».
Αλαβανδείς ήταν οι ρήτορες Μενεκλής και Ιεροκλής (αδελφοί), Απολλώνιος ο Μαλακός και Απολλώνιος ο Μόλων. Αν και στην πόλη είχαν καλλιεργηθεί τα γράμματα και οι τέχνες, ήταν παροιμιώδης ο σολοικισμός Αλαβανδέων, δηλαδή η χρήση του «μη» εκεί όπου έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το «ου».
Κατά τους χρόνους των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα Αλάβανδα μετονομάσθηκαν σε Αντιόχεια των Χρυσαορίων, καθώς κατά τον Γ΄ αιώνα π.Χ. ήταν μέλος του Χρυσαορικού συστήματος, δηλαδή της ομοσπονδίας εννέα πόλεων της Καρίας.
Μετά την ήττα του Αντιόχου Γ΄ στη Μαγνησία το 190 π.Χ., τα Αλάβανδα υποτάχθηκαν στους Ρωμαίους και ξαναπήραν το παλιό τους όνομα. Το 170 π.Χ. οι Αλαβανδείς για να κολακέψουν τους Ρωμαίους έκτισαν ναό της Ρώμης και θέσπισαν ετήσιους αγώνες προς τιμή της. Οι Ρωμαίοι ωστόσο παρεχώρησαν την πόλη στους Ροδίους και αργότερα την ανεκήρυξαν ελεύθερη. Οι Ρόδιοι την κράτησαν, αλλά το 168 π.Χ. ηττήθηκαν από τους Ρωμαίους. Κατά τους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους τα Αλάβανδα ήταν αυτόνομη πόλη και έδρα δικαστικού συνεδρίου.
Οι ανασκαφές των επήλυδων που ξεκίνησαν το 2015 στην πόλη η οποία βρίσκεται σε έκταση 500 εκταρίων στην περιοχή και λέγεται ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις στην Μ.Ασία
Τα θραύσματα του μαρμάρινου αγάλματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, το οποίο πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε το 120, βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια των συνεχών ανασκαφών στο Ελληνικό βουλευτήριο.
Συνεχίζονται οι εργασίες για τον εντοπισμό των άλλων τμημάτων του μαρμάρινου αγάλματος, το οποίο έχει έξι μέρη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τμημάτων του κεφαλιού και του σώματος. Το άγαλμα ύψους 2,5 μέτρων θα μεταφερθεί στο παρακείμενο Αρχαιολογικό Μουσείο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
«Η περιοχή, όπου βρέθηκαν θραύσματα αγάλματος, είναι το αρχαίο ελληνικό βουλευτήριο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουλευτήρια στην Μ .Ασία .Θα ολοκληρωθεί δε η συναρμολόγηση του αγάλματος τις επόμενες περιόδους
Μιλώντας για το εύρημα ο επήλυδας αναφέρει.....«Πέρυσι, επιταχύναμε τις εργασίες στο βουλευτήριο [κτίριο συμβουλίου], το οποίο είναι μία από τις τρεις σημαντικές περιοχές εδώ. Φέτος βρήκαμε θραύσματα από το άγαλμα του αυτοκράτορα, Αδριανού. Τα μέρη αυτού του αγάλματος βρέθηκαν σε διαφορετικά μέρη. Θα είναι ένα από τα σημαντικά τεχνουργήματα του μουσείου.
Ο Αδριανός ήταν ένας από τους αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που επισκέφτηκε περισσότερο την (Μ.Ασία) . Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια επιγραφή τιμής (στα ελληνικά) ,όπως ο λαός (Έλληνες) της περιοχής δίπλα σε αυτό το άγαλμα, η οποία πιστεύουμε ότι έγινε για την άφιξη του Αδριανού, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 117 και 138 ».
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
ellinondiktyo.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου