Οι τρεις «άξονες» που πρέπει να ακολουθήσει η ανθρωπότητα ώστε να βγει από την υγειονομική κρίση.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς μιλά για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα ώστε να αφήσει επιτέλους πίσω της την πανδημία του κορωνοϊού.
«Φτάσαμε στον 18ο μήνα της πανδημίας της Covid-19, ένα θλιβερό ορόσημο που σηματοδοτείται από ένα ακόμη κύμα κρουσμάτων και θανάτων που τροφοδοτούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή η παγκόσμια κρίση ήταν μια υγειονομική, οικονομική και ηθική καταστροφή που έπληξε σε κύματα κάθε περιοχή, χωρίς να γλιτώσει καμία. Ενώ η πανδημία ήταν μια κοινή εμπειρία, η εμπειρία δεν ήταν η ίδια παντού» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή και τη συνεδρίαση των ηγετών του κόσμου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Μια παγκόσμια απάντηση θα βοηθήσει τον κόσμο να τερματίσει την κρίση της Covid-19» αναφέρει σήμερα στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος και εκφράζει τη χαρά του για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Covid-19 μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Προσβλέπω στις συνεχείς προσπάθειές τους να βοηθήσουν τον κόσμο να βγει από την οξεία φάση αυτής της πανδημίας», σημειώνει.
Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Γκέιτς τονίζει εξαρχής ότι θα μιλήσει για το πως μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε για την πανδημία από τις αρχές του 2020 μέσω μιας σειρά κυρίως παγκόσμιας διάστασης δράσεων.
Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις άξονες που αφορούν τον άμεσο εμβολιασμό, τον περιορισμό της ασθένειας και τον συντονισμό για μια παγκόσμια απάντηση απέναντί της.
Άμεσος εμβολιασμός
Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα πιο διαφανές σύστημα για την επιτάχυνση της παγκόσμιας προσφοράς εμβολίων. Ενώ η έλλειψη εφοδιασμού ήταν ένα σημαντικό ζήτημα το πρώτο εξάμηνο του έτους, πρόσφατα 41 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως διανέμονται παγκοσμίως. Αυτό αποτελεί μια πρόοδο, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος.
Η ομάδα WHO/Gavi COVAX AMC, η Αφρικανική CDC υπό την ηγεσία της Αφρικανικής ομάδας εμβολιασμού (AVATT) και άλλοι μπορούν να μεταφέρουν εμβόλια. Χρειάζονται όμως περισσότερα εμβόλια αλλά και περισσότερα χρήματα για την απόκτηση και παράδοση τους. Αυτό μετατρέπεται γρήγορα σε πρόκληση για τον εφοδιασμό και τη χρηματοδότηση.
Όμως, ξέρουμε πώς να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Ένας ενοποιημένος παγκόσμιος έλεγχος που θα παρέχει δεδομένα παραγωγής και διαθεσιμότητας του εμβολίου σε πραγματικό χρόνο θα επιτρέψει στις χώρες και τα παγκόσμια ιδρύματα να συνεργαστούν για την κάλυψη των κενών πρόσβασης.
Ενώ οι δωρεές στον COVAX άργησαν να φτάσουν, η τρέχουσα χρηματοδότηση μπορεί να υποστηρίξει την παράδοση σε περίπου 30% του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτό είναι μια καλή αρχή, όμως η χρηματοδότηση για κάλυψη 70% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα πρέπει να διατεθεί έως τα μέσα του 2022 μαζί με αυξημένη ικανότητα παράδοσης στις εκάστοτε χώρες.
Περιορισμός της ασθένειας
Εκτός από το να παράξουμε τα εμβόλια για να καλύψουμε το παγκόσμιο χάσμα, πρέπει επίσης να περιορίσουμε τις εστίες διασποράς της νόσου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουν οι χώρες στο μέλλον μέτρα τύπου lockdown.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς των μεταλλάξεων από χώρα σε χώρα, ο κόσμος πρέπει να επενδύσει σε άμεσα διαθέσιμα και γρήγορα τεστ κορωνοϊού, ένα σύστημα κοινής χρήσης γενετικών αλληλουχιών και έναν μηχανισμό για την παροχή τεχνογνωσίας και βασικών προϊόντων (όπως οξυγόνο, ΜΑΠ και σωτήρια φάρμακα) γρήγορα όπου χρειάζονται.
Το είδαμε αυτό να γίνεται επιτυχώς με ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και η ελονοσία, χρησιμοποιώντας δεδομένα για την πραγματοποίηση κινήσεων που θέτουν τις επιδημίες υπό έλεγχο.
Πρέπει να διαθέτουμε υλικά υποστήριξης και ανταπόκρισης, όπως οξυγόνο, ΜΑΠ και σωτήρια φάρμακα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση σοβαρών ξεσπασμάτων της νόσου. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του στην εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να μειώσει τους χρόνους παράδοσης και να καλύψει τα κενά προσφοράς.
Συντονισμός μιας παγκόσμιας απάντησης
Η δημιουργία του επιταχυντή πρόσβασης σε εργαλεία κατά της Covid-19 (ACT-A) στις αρχές του 2020 ήταν ένα ορόσημο: οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για να απαντήσουν στην κρίση.
Με την υποστήριξη μιας ανεξάρτητης παρακολούθησης, μια παγκόσμια συντονισμένη ομάδα εργασίας μπορεί να συμπληρώσει το ACT- Α και να μας οδηγήσει στο να τερματίσουμε την πανδημία μέσω συλλογικής δράσης και να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο για τον μακροπρόθεσμο συντονισμό που απαιτείται για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.
Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παγκόσμια υγεία, αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι απογοητευτικό, αλλά δεν αποτελεί και έκπληξη. Το σύστημα με το οποίο οι χώρες χαμηλού εισοδήματος βασίζονται στη γενναιοδωρία των δωρητών από χώρες υψηλού εισοδήματος κατέρρευσε όταν οι χώρες-δωρητές βίωσαν τις ίδιες προκλήσεις ταυτόχρονα.
Οι επόμενοι 18 μήνες δεν αναμένεται να μοιάζουν με τους προηγούμενους 18, αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα σε αυτήν την πανδημία μέχρι να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη ανισότητα που μας εμποδίζει.
Είμαι αισιόδοξος για τις δυνατότητες της τωρινής κατάστασης. Η υγεία δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του καθενός μέσω προγραμματισμού, επενδύσεων, συνεργασίας και εφαρμογής των διδαγμάτων. Το κόστος αυτής της πανδημίας ήταν ήδη απαράδεκτα υψηλό. Ο τερματισμός της πανδημίας δεν μπορεί να προκύψει σε βάρος της προόδου όσον αφορά άλλες παγκόσμιες προτεραιότητες υγείας και ανάπτυξης.
Η μείωση της φτώχειας, η προώθηση της ισότητας των φύλων και η ολοκλήρωση της εργασίας για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι όλα δυνατά μέσω της ίδιας συλλογικής δράσης που απαιτείται για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας.
Με πληροφορίες από GatesNotes ανθρωπότητα ώστε να βγει από την υγειονομική κρίση.
lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου