Amfipoli News: Πατάτες με φύτρες: είναι ασφαλείς προς κατανάλωση;

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Πατάτες με φύτρες: είναι ασφαλείς προς κατανάλωση;



  Είσαι έτοιμος να φτιάξεις το πιο τυρένιο ογκρατέν της ζωής σου, ψαχουλεύεις τις πατάτες που ψώνισες πριν κάμποσες μέρες και διαπιστώνεις ότι έχουν πετάξει ριζούλες. Και αναρωτιέσαι, τώρα να τις πετάξω όπως είναι ή να τις κρατήσω; Είναι πράγματι τόσο τοξικές όσο λένε; Διάβασε παρακάτω και θα λυθούν όλες οι απορίες σου.

Μπορώ να μαγειρέψω πατάτες που πέταξαν φύτρες;

Η απάντηση είναι ναι, υπό προυποθέσειςΜπορείς να μαγειρέψεις και να καταναλώσεις πατάτες που έβγαλαν μικρές φύτρες, εφόσον αυτές είναι ακόμα αρκετά σφιχτές, δεν έχουν συρρικνωθεί, δεν έχουν πρασινίσει και η φλούδα τους δεν παρουσιάζει ζάρες. Αν η υφή και το χρώμα τους δεν έχει αλλάξει, το ότι πέταξαν μερικές φύτρες δεν επηρεάζει σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά τους. Αρκεί να το καταλάβεις νωρίς. Μπορείς απλά να βγάλεις τις ριζούλες μία-μία και να συνεχίσεις το καθάρισμα και το μαγείρεμά σου κανονικά. Απλώς αφαίρεσε με το μαχαιράκι σου λίγο βαθύτερα τη σάρκα της πατάτας στα σημεία που βρίσκονταν οι φύτρες και θα είσαι οκ.

Πότε δεν πρέπει με τίποτα να καταναλώσω πατάτες με φύτρες;

Οι φύτρες συνεχίζουν να μεγαλώνουν, η πατάτα πρασινίζει, μικραίνει σε μέγεθος και αργά, αλλά σταθερά η φλούδα της αρχίζει να σταφιδιάζει. Πίστεψέ με, αυτές τις πατάτες θες να τις πετάξεις. Δεν χρειάζεται να φτάσουν να γίνουν αποκρουστικές για να τις ξεφορτωθείς. Με το που τις δεις να πρασινίζουν, να ξέρεις ότι -ενώ μπορείς να τις μαγειρέψεις- δεν θα έχουν πια τόσο ωραία γεύση. Άσε που θα έχουν χάσει κάποια θρεπτικά συστατικά.

Είναι οι πατάτες με φύτρες τοξικές; Μπορώ να δηλητηριαστώ;

Θεωρητικά ναι. Όταν οι πατάτες αρχίζουν να βγάζουν φύτρες και να πρασινίζουν, τότε έχει παραχθεί μέσα τους μια ουσία που ονομάζεται σολανίνη. Η σολανίνη είναι τοξική και η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές. Συγκεντρώνεται στις φύτρες και στη φλούδα, όχι στη σάρκα της, γι αυτό και σου πρότεινα να κόβεις τις πρώτες φύτρες πριν τις καθαρίσεις για να τις μαγειρέψεις. Ωστόσο μην τρελαίνεσαι: δεν θα δηλητηριαστείς αν μαγειρέψεις πατάτες που είναι σφιχτές, δίχως αλλοιωμένο χρώμα ή φλούδα και με ελάχιστες φύτρες που αφαίρεσες σχολαστικά. Αν νιώθεις ανασφάλεια, απλώς ξεφορτώσου τες.  Και την επόμενη φορά αγόρασε λίγες (και την επόμενη εβδομάδα πάλι λαϊκή θα έχει) και μάθε πως να τις αποθηκεύεις σωστά για να καθυστερήσεις αυτή την αναπόφευκτη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου