Υλικά για τη ζύμη
-650 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
-1 ξηρή μαγιά
-300 ml νερό
-100 ml λάδι
-1 ασπράδι αυγού
-1 κουταλιά ζάχαρη
-λίγο αλάτι
για τη γέμιση
-2 πατάτες
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 πιπεριές κομμένες σε μπαστούνια
-80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
-ρίγανη
-θυμάρι
-πάπρικα
-½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-πιπέρι- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή για την πατατόπιτα μας, διαλύοντας την ξηρή μαγιά και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε 300 γραμμάρια νερό. Χρησιμοποιούμε μία ξύλινη γαβάθα για να βάλουμε αυτά τα υλικά μέσα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ασπράδι από ένα αυγό, το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι.
Ρίχνουμε κατόπιν στη γαβάθα το αλεύρι σιγά σιγά, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με τη μαρίζ.
Φτιάχνουμε έτσι μία ζύμη, την οποία βγάζουμε από τη γαβάθα και την πλάθουμε στο τραπέζι για λίγο με τα χέρια μας.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στη γαβάθα, το απλώνουμε με τα χέρια μας σε όλο το εσωτερικό της και βάζουμε ξανά μέσα τη ζύμη.
Αφού την γυρίζουμε να λαδωθεί σε όλη της την επιφάνεια, καλύπτουμε τη γαβάθα με μία πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Βάζουμε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε ελαιόλαδο και αφού κάψει, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί.
Συνεχίζουμε, ρίχνοντας στο τηγάνι της πιπεριές και ανακατεύουμε έως ότου να μαλακώσουν.
Βράζουμε τις δύο πατάτες και αφού τις καθαρίσουμε, τις λιώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με λίγο αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, θυμάρι και ρίγανη.
Προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες, το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε με τη μαρίζ.
Αφού ανακατέψουμε καλά, βγάζουμε την πετσέτα από την ξύλινη γαβάθα, πλάθουμε ελαφρώς τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη από τα οποία φτιάχνουμε δύο φύλλα.
Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκατοστών, βάζουμε λαδόκολλα και κατόπιν το πρώτο φύλλο της ζύμης το οποίο απλώνουμε με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες την γραβιέρα και τον μαιντανό. Ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ.
Με μία κουτάλα, βάζουμε επάνω από το πρώτο φύλλο της ζύμης στο ταψί ποσότητα από το μίγμα με τις πατάτες, και το απλώνουμε.
Κατόπιν, βάζουμε στο ταψί το δεύτερο φύλλο από την ζύμη. Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τραβώντας τις άκρες του. Στη συνέχεια με τις άκρες των δαχτύλων μας, πιέζουμε το φύλλο της ζύμης δημιουργώντας κομμάτια, τα οποία μετά το ψήσιμο θα είναι έτοιμα να κοπούν.
Το επόμενο βήμα είναι να αλείψουμε με ένα πινέλο και με τον κρόκο του αυγού την πίτα.
Εάν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε την πίτα με σπόρους και σουσάμι.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο στους 180 βαθμούς έως ότου να ροδίσει.
Μετά και από το ψήσιμο, η συνταγή μας είναι έτοιμη!
Δες την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Foodaholics
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου