Το ξέρατε ότι ο Μr New Balance είναι ελληνικής καταγωγής; Αυτοδημιούργητος, 78 χρονών σήμερα, με δυνατό ένστικτο, ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του που πιστεύει στον θεσμό της οικογένειας, της άνεσης, της ασφάλειας, της κοινωνικής ευαισθησίας, του αθλητισμού σαν τρόπο ζωής για μια καλύτερη ζωή.
Αν παρατηρήσουμε την πρόσφατη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πιο εύπορους ανθρώπους στην Αμερική σήμερα, θα δούμε και το όνομα Jim Davis στην 134η θέση. Jim Davis & Family, για την ακρίβεια.
Κι αν θελήσουμε να ψάξουμε λίγο ακόμη, για να τον εντοπίσουμε στην παγκόσμια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, θα τον συναντήσουμε στην 380η θέση, με τους δισεκατομμυριούχους για το 2021. Καθόλου άσχημα για έναν επιχειρηματία που έφτιαξε μια αυτοκρατορία που βασίζεται σε κορδόνια που δεν ακολουθούν τη μόδα αλλά τους αριθμούς.
Τα μοντέλα των μπεστ-σέλερ της εταιρίας φέρουν αριθμούς σαν κωδικούς. Πέρα από τάσεις, και συλλογές που γεννιούνται και πεθαίνουν σαν πυροτεχνήματα στη βιομηχανία του σπορ και του θεάματος. Και των likes που συχνά δεν μεταφράζονται καν σε πωλήσεις στο ταμείο.
Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Jim Davis, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το Ν σε όλες τις αποχρώσεις, είναι ελληνικής καταγωγής, κι ακόμη λιγότεροι ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που σκέφτηκε να εξελίξει μια σειρά αθλητικών ειδών πολύ πριν από τη μόδα των athleisure ρούχων και αξεσουάρ, με το χαρακτηριστικό σήμα Ν στο πλάι, των δερμάτινων, σουέντ, ή πάνινων αθλητικών, που δεν κραυγάζουν αλλά υπονοούν την δημοκρατική πολυτέλεια για όλους.
H προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 6.4 δισ. δολάρια. Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με ελληνικές ρίζες, δεν κρύβει την καταγωγή του. Όλα ξεκίνησαν το 1972 όταν αγόρασε μια μικρή εταιρία με παπούτσια στη Βοστόνη για να την μετατρέψει σε μια αυτοκρατορία υποδημάτων με τζίρο 3.6 δισ. δολάρια.
Σήμερα μένει στη Μασαχουσέτη, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, κι ως Πρόεδρος της εταιρίας, μαζί με την σύζυγο του, Anna, η οποία ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρία το 1975 στο Human Resources Department, -και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Νew Balance-, η οικογένεια ελέγχει το 95% της εταιρίας, εταιρία που δεν μπήκε ποτέ στο χρηματιστήριο.
Τον βρήκαμε και στη σελίδα του Facebook της αμερικανικής πρεσβείας με μια ανάρτηση για τον Ελληνοαμερικανό κροίσο που φτιάχνει αθλητικά που «τα προτείνουν οι γιατροί», «αγόρασε την New Balance με 10.000 δολάρια deposit», «ξεκίνησε με μόλις έξι υπάλληλους, και 30 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια την ημέρα» για να παράγει τώρα περισσότερα από 4 εκατομμύρια ζευγάρια τον χρόνο…
Για την ιστορία, θα πρέπει να μεταφερθούμε στο 1906 για να «συναντήσουμε» τον Βρετανό μετανάστη, William Riley, επίσημο ιδρυτή της Νew Balance Arch Support Company, στη Μασαχουσέτη, ο οποίος, εμπνεύστηκε από το πόδι της κότας και τα τρία της πόδια για μέγιστη ισορροπία… Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σχεδόν τυχαία…
Ο Jim Davis γεννήθηκε χρόνια μετά, το 1943 στην Αμερική, από Έλληνες γονείς, σπούδασε βιολογία και χημεία στο Middlebury College, αλλά δεν του άρεσε το διάβασμα, όπως λέει στις συνεντεύξεις του. Ήθελε να γίνει γιατρός, όμως ένας καθηγητής του στο πανεπιστήμιο διέκρινε πως το αληθινό του ταλέντο ήταν στις πωλήσεις.
Πώς ξεκίνησε
Ξεκίνησε να εργάζεται στα εστιατόρια του πατέρα του. Αργότερα σκέφτηκε να ξεκινήσει κάτι δικό του, αγοράζοντας μια μικρή επιχείρηση. Η Νew Balance Arch Support Company ήταν προς πώληση εκείνο τον καιρό, κι επειδή δεν είχε ιδέα από παπούτσια, την απέρριψε. Έναν χρόνο μετά, ήταν ακόμη διαθέσιμη και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Το 1972 ήταν μάλλον πιο σωστό το timing καθώς ανήμερα του μαραθωνίου της Βοστόνης έγινε η εξαγορά. Μέσα σε 10 χρόνια, είχε γίνει ένα αναγνωρίσιμο brand στην Αμερική. Με διάθεση για διεθνή επέκταση.
Σήμερα η εταιρία απασχολεί περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 1992 μέχρι σήμερα τα κέρδη ξεπερνούν τα 69 δις δολάρια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του 70 το jogging αποτελούσε κιόλας τρόπο ζωής. Είχε γίνει της μόδας. Στην Αμερική αλλά και εκτός συνόρων. Το 1976 ο Jim Davis, παρουσίασε το μοντέλο 320, το πρώτο με το λογότυπο Ν, ένα ζευγάρι αθλητικά που παρουσίασε το περιοδικό Runner’s World ως το καλύτερο της εποχής του, ένα έντυπο που θεωρείται η απόλυτη βίβλος για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς.
Για τον Jim Davis σημασία δεν έχει η εμφάνιση αλλά η φόρμα ενός παπουτσιού. Για τον ίδιο αυτό παραμένει το motto και το μυστικό της επιτυχίας. Εκείνο που προέχει είναι πάντοτε η άνεση και όχι να φοράς κάτι cool, όπως συνηθίζεται στον κόσμο της μόδας. Ήθελε και εξακολουθεί να επιδιώκει να δημιουργεί ανθεκτικά, διαχρονικά μοντέλα, για να μπορεί και να δικαιολογεί την τιμή τους.
Το 1982 λάνσαρε στο εμπόριο το 990, το πιο καινοτόμο τεχνολογικά ζευγάρι της εταιρίας, αλλά και το πιο ακριβό. Κόστιζε 100 δολάρια, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στη βιτρίνα των σπορ, για να γεννηθεί ένας θρύλος. Στο είδος του.
Δεν είναι τυχαίο πως δεν θα δούμε εύκολα την Νew Balance να σπονσοράρει αθλητές που φιγουράρουν παντού σαν κράχτες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της εταιρίας ακολουθεί διαφορετική στρατηγική, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, επενδύει σε πρόσωπα όπως ο Kawhi Leonard, -όχι ο τυπικός σταρ του NBA-, και η Coco Gauff, από τον «πλανήτη» του τένις.
Και κάπως έτσι βρέθηκε ο Πρόεδρος Obama να φοράει γκρι New Balance, το μοντέλο 990 και την ένδειξη «Handmade in the United States», σαν δώρο για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Αμερικής. Ο Bill Clinton φορούσε το μοντέλο 1500 για να τρέξει. Ο Steve Jobs, το 992, αν θέλει κανείς να τους μοιάσει. Ή δείξε μου τι παπούτσια φοράς, να σου πω ποιος είσαι… Ή πόσο μακριά θέλεις να φτάσεις.
Από το 2015 η εταιρία αθλητικών ειδών φιλοξενείται σε μια επένδυση αξίας 500 εκ δολαρίων στη Βοστώνη, το Boston Landing, με ξενοδοχείο, αθλητικές εγκαταστάσεις, τεχνολογία και κορδόνια του μέλλοντος.
Δεν βρέθηκε όμως μόνο ο Jim Davis στη λίστα με τους 400 πιο εύπορους Αμερικανούς για το 2021, αλλά και o Tom Gores, επιχειρηματίας και επενδυτής, ιδρυτής, Πρόεδρος και CEO της Platinum Equity (στην 176η θέση με 5.9 δις δολάρια), όπως και ο John Catsimatidis (στην 310η θέση με 3.7 δις δολάρια), επιχειρηματίας, ραδιοφωνικός παραγωγός και ιδιοκτήτης της Gristedes Foods, αναγνωρίσιμης αλυσίδας στο Μανχάταν, και του Red Apple Group, real estate και αεροπορικής εταιρίας.
Όλοι όσοι βρέθηκαν στην συγκεκριμένη λίστα έχουν αυξήσει κατά 40% την περιουσία τους μέσα σε έναν χρόνο, στην εποχή της πανδημίας, κάτι που μεταφράζεται σε 4.5 τρις δολάρια. Εκτός λίστας, μετά από 25 χρόνια, ο Donald Trump, και η Oprah Winfrey ενώ 44 επιχειρηματίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στους 400 δισεκατομμυριούχους που ζουν το αμερικανικό όνειρο.
Ο «δικός μας» Jim Davis πάντως, έχει κάθε λόγο να χαμογελά. Και να δένει κάθε μέρα που ξυπνάει τα New Balance του, σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου.
mononews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου