Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες
Οι Έλληνες έχουν σχεδόν μυθική προέλευση, αποκαλύπτει το αρχαίο DNA Από την εποχή του Ομήρου, οι Έλληνες έχουν εξιδανικεύσει εδώ και καιρό τους μυκηναϊκούς «προγόνους» τους σε επικά ποιήματα και κλασικές τραγωδίες που δοξάζουν τα οφέλη του Οδυσσέα, του βασιλιά Αγαμέμνονα και άλλων ηρώων.
Oι μελετητές συζητούν εάν οι σημερινοί Έλληνες κατάγονται από τους πραγματικούς Μυκηναίους, οι οποίοι δημιούργησαν έναν διάσημο πολιτισμό που κυριάρχησε στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο από το 1600 π.Χ. έως το 1200 π.Χ., ή αν οι αρχαίοι Μυκηναίοι απλώς εξαφανίστηκαν από την περιοχή.
Τώρα, το αρχαίο DNA δείχνει ότι οι έλληνες είναι πράγματι απόγονοι των Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα. Και οι ίδιοι οι Μυκηναίοι είχαν στενή σχέση με τους προηγούμενους Μινωίτες, σύμφωνα με τη μελέτη, ένας άλλος μεγάλος πολιτισμός που άνθισε στο νησί της Κρήτης από το 2600 π.Χ. έως το 1400 π.Χ.
Το αρχαίο DNA προέρχεται από τα δόντια 19 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 10 Μινωίων από την Κρήτη που χρονολογούνται στο 2900 π.Χ. έως το 1700 π.Χ., τέσσερις Μυκηναίοι από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και άλλα νεκροταφεία στην ηπειρωτική Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ. έως το 1200 π.Χ., και πέντε άτομα από άλλους πολιτισμούς της πρώιμης γεωργίας ή της Εποχής του Χαλκού (5400 π.Χ. έως 1340 π.Χ.) στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Συγκρίνοντας 1,2 εκατομμύρια γράμματα γενετικού κώδικα σε αυτά τα γονιδιώματα με αυτά των 334 άλλων αρχαίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο και 30 σύγχρονων Ελλήνων, οι ερευνητές μπόρεσαν να σχεδιάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα σχετίζονται μεταξύ τους.
Οι αρχαίοι Μυκηναίοι και οι Μινωίτες είχαν στενότερη σχέση μεταξύ τους και και οι δύο πήραν τα τρία τέταρτα του DNA τους από πρώτους αγρότες που ζούσαν στην Ελλάδα και τη νοτιοδυτική Ανατολία, η οποία είναι τώρα μέρος της Τουρκίας, αναφέρει η ομάδα σήμερα στο Nature.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι έμοιαζαν, και οι δύο φέρουν γονίδια για καστανά μαλλιά και καστανά μάτια.
Οι καλλιτέχνες και στις δύο κουλτούρες ζωγράφισαν μελαχρινούς, σκοτεινούς ανθρώπους σε τοιχογραφίες και κεραμικά που μοιάζουν μεταξύ τους, αν και οι δύο πολιτισμοί μίλησαν και έγραψαν διαφορετικές γλώσσες. Οι Μυκηναίοι ήταν πιο στρατιωτικοί, με τέχνη γεμάτη δόρατα και εικόνες πολέμου, ενώ η μινωική τέχνη έδειξε λίγα σημάδια πολέμου, λέει ο Λαζαρίδης.
Επειδή η γραφή των Μινωίων χρησιμοποιούσε ιερογλυφικά, ορισμένοι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ήταν εν μέρει Αιγύπτιοι, κάτι που αποδεικνύεται ψευδές. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν το DNA των σύγχρονων Ελλήνων με αυτό των αρχαίων Μυκηναίων, βρήκαν γενετική αλληλεπικάλυψη.
Οι σύγχρονοι Έλληνες μοιράζονται παρόμοιες αναλογίες DNA από τις ίδιες προγονικές πηγές με τους Μυκηναίους, αν και έχουν κληρονομήσει λίγο λιγότερο DNA από αρχαίους αγρότες της Ανατολίας και λίγο περισσότερο DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα.
Η συνέχεια μεταξύ των Μυκηναίων και των ζωντανών ανθρώπων είναι «ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένου ότι το Αιγαίο υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών εδώ και χιλιάδες χρόνια», λέει ο συν-συγγραφέας Γιώργος Σταματογιαννόπουλος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα κύρια συστατικά της καταγωγής των Ελλήνων ήταν ήδη στην εποχή του Χαλκού, και έθεσε το πρότυπο για τη γενετική σύνθεση των Ελλήνων και, στην πραγματικότητα, των περισσότερων Ευρωπαίων.
Πηγή: science
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου