Υλικά:
750 γρ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ψωμιού, κοσκινισμένο
280 γρ 1,25 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη (κανονική ζάχαρη)
200 γρ λίγο λιγότερο από 1 φλ. καλής ποιότητας, φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 φλ. / 80 ml νερό, χλιαρό
40 γρ φρέσκια μαγιά (ή 13 γρ/ 4,3 κ.γ. ξερή μαγιά)
4 μεσαία-μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 μικρό Αυγό για γυάλισμα
70 ml ή 0,3 φλ. φρέσκο γάλα
2 κ.σ. / 30 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
½ κ.γ. μαχλέπι σκόνη
½ κ.γ. μαστίχα σκόνη
1/3 κ.γ. κάρδαμο σκόνη
½ κ.γ. αλάτι
Για διακόσμηση:
Περίπου 0,4 φλ. / 50 γρ ολόκληρα λευκά αμύγδαλα
Εκτέλεση
Α. Ετοιμάστε τη ζύμη:
1. Ρίξτε το ζεστό νερό στο μπολ του μίξερ και προσθέστε τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
2. Ανακατέψτε ελαφρά για να τα αναμίξετε.
3. Προσθέστε απαλά το μισό αλεύρι πάνω από το μείγμα, μέχρι να το καλύψετε. Μην ανακατέψετε το αλεύρι με τη μαγιά και το νερό.
4. Απλά τοποθετήστε το μπολ στην άκρη καλυμμένο με μια πετσέτα κουζίνας για περίπου 30’, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα καταλάβετε πότε θα συμβεί αυτό, επειδή οι φυσαλίδες της μαγιάς θα φουσκώσουν και θα ξεχειλίσουν πάνω από το αλεύρι.
5. Τοποθετήστε το μπολ στο μίξερ. Χρησιμοποιώντας το εξάρτημα γάντζο, αρχίστε να χτυπάτε με το μίξερ σας σε χαμηλή ταχύτητα και αυξήστε τη σταδιακά.
6. Προσθέστε το λιωμένο (στο φούρνο μικροκυμάτων @ 1000W για 1’) βούτυρο.
7. Στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη.
8. Ρίξτε το γάλα στη ζύμη. Αυξήστε λίγο την ταχύτητα του μίξερ.
9. Τώρα προσθέστε όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε.
10. Σπάστε τα 4 αυγά σε ένα ξεχωριστό μπολ και προσθέστε τα ένα-ένα στη ζύμη.
11. Χαμηλώστε την ταχύτητα και αρχίστε σταδιακά να προσθέτετε το άλλο μισό από το αλεύρι, κουταλιά-κουταλιά, χτυπώντας απαλά για να το αναμίξετε.
12. Ρίξτε επίσης το χυμό πορτοκάλι, προτού συνεχίσετε με το υπόλοιπο αλεύρι.
13. Όταν το αλεύρι ενσωματωθεί και η ζύμη αρχίσει να πυκνώνει, σταματήστε το μίξερ.
14. Η ζύμη πρέπει να έχει πυκνή σύσταση.
15. Αφαιρέστε το μπολ από το μίξερ.
Β. Ώρα φουσκώματος της ζύμης:
16. Τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας πάνω από το μπολ με τη ζύμη.
17. Η ζύμη για τη Βασιλόπιτα χρειάζεται τώρα χρόνο για να ξεκουραστεί, αλλά και για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να την βοηθήσει να φουσκώσει.
18. Τώρα μπορείτε είτε να τοποθετήσετε την καλυμμένη ζύμη κοντά σε μια ζεστή πηγή είτε να την βάλετε στο φούρνο με ρύθμιση: «Φούσκωμα ζύμης» όπως έκανα εγώ.
19. Η ζύμη χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να φουσκώσει!
20. Μετά από 2 ώρες, θα δείτε ότι η ζύμη έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Βγάλτε τη ζύμη από τη ζεστή πηγή και αφαιρέστε την πετσέτα κουζίνας.
21. Στη συνέχεια, λαδώστε και μετά αλευρώστε τις πλευρές μιας φόρμας με αποσπώμενα τοιχώματα 26 cm / 10 in. Κόψτε ένα αντικολλητικό χαρτί στρογγυλό και ντύστε το κάτω μέρος της φόρμας.
22. Ρίξτε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και ισιώστε την με την παλάμη σας.
23. Σπάστε το επιπλέον αυγό σε ένα μικρό μπολ με 1 κουταλιά της σούπας νερό και ανακατέψτε τα.
24. Βουρτσίστε τα πάνω από τη ζύμη για όμορφο γυάλισμα κατά το ψήσιμο.
25. Για να τελειώσετε, διακοσμήστε τη Βασιλόπιτα με τα λευκά αμύγδαλα φτιάχνοντας ότι σχήματα σας αρέσουν. Το παραδοσιακό είναι να φτιάξουμε τους αριθμούς της νέας χρονιάς!
26. Η Βασιλόπιτα χρειάζεται τώρα ακόμα ½ ώρα φούσκωμα, καλυμμένη με πετσέτα κουζίνας.
27. Μετά από ½ ώρα, είναι έτοιμη να ψηθεί στο φούρνο.
Γ. Οδηγίες ψησίματος:
28. Ψήστε τη Βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο-στο ζεστό αέρα @ 170 ℃ / 340 ℉ για περίπου 45’ (εξαρτάται από το φούρνο).
29. Μετά από περίπου 45’, ελέγξτε εάν η Βασιλόπιτα είναι έτοιμη: τοποθετήστε στο κέντρο ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει καθαρό! Οι μυρωδιές στην κουζίνα μου είναι καταπληκτικές!!
30. Αφαιρέστε τη Βασιλόπιτα από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς στο πάγκο. Θα πρέπει να είναι χρυσαφιά καφέ και αρκετά παχιά με σκασμένη, τραγανή κρούστα!
Δ. Τοποθέτηση του τυχερού νομίσματος:
31. Όταν η Βασιλόπιτα έχει κρυώσει, αφαιρέστε τη από τη φόρμα μέσα σε γιορτινή στρογγυλή πιατέλα.
32. Αναποδογυρίστε τη σε άλλη πιατέλα.
33. Πάρτε ένα μικρό νόμισμα και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο (μερικοί προσθέτουν το νόμισμα πριν το ψήσιμο) και κρύψτε το κέρμα στη βάσης της Βασιλόπιτας, όχι πολύ κοντά στο κέντρο!
34. Αναποδογυρίστε τη Βασιλόπιτα για άλλη μια φορά στην ωραία πιατέλα. Γυρίστε τη γύρω γύρω μερικές φορές με τα μάτια κλειστά, ώστε να μην ξέρετε ούτε εσείς πού έχετε βάλει το κέρμα.
35. Κοιτάξτε πόσο όμορφα έχει φουσκώσει!
36. Η κρούστα της είναι υπέροχα τραγανή ενώ το εσωτερικό της είναι μυρωδάτο, πυκνό, παχύ και θρυμματίζεται όπως στο τσουρέκι, και η γεύση είναι τόσο γλυκιά.
Ε. Πληροφορίες φύλαξης:
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη Βασιλόπιτα Τσουρέκι μια μέρα πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να τη φυλάξετε σε πλαστική μεμβράνη ή σακούλα μέχρι να σερβιριστεί. Ή μπορείτε να τη φτιάξετε νωρίτερα και να τη καταψύξετε (έως 1 μήνα).
Ζ. Πρόταση Σερβιρίσματος:
Σύμφωνα με το Ελληνικό έθιμο, η Βασιλόπιτα πρέπει να είναι έτοιμη να κοπεί αμέσως μετά την αλλαγή της χρονιάς. Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να τη φάνε ΚΑΙ να δουν σε ποιον έτυχε το τυχερό νόμισμα!
Εδώ κάνω το σταυρό πάνω από τη Βασιλόπιτα μου, πριν κόψω τα τρίγωνα κομμάτια για να σερβιριστούν στους καλεσμένους μου!
Την έχω κόψει σε 16 φέτες.
Τη στιγμή που κόβεται η Βασιλόπιτα, απελευθερώνονται όλα τα υπέροχα αρώματά της! Το άτομο που βρίσκει το νόμισμα θα έχει καλή τύχη όλη τη νέα χρονιά!
Εδώ είναι το τυχερό νόμισμα!
Σερβίρετε την όμορφη Βασιλόπιτα Τσουρέκι με σαμπάνια ή ζεστό τσάι του βουνού (κοιτάξτε τη ξεχωριστή συνταγή μου)!
Όπως και με το Τσουρέκι, θα μπορούσατε να απλώσετε από πάνω της λίγο βούτυρο και μαρμελάδα ή σαντιγί! Πεντανόστιμη!!
Απολαύστε τη και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!!
Μπορείτε να Δείτε φωτογραφίες από την παρασκευή της εδώ
Η συνταγή είναι από το greekcookingmadeeasy
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου