Amfipoli News: Βασιλόπιτα τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Βασιλόπιτα τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα

 


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι super τσουρεκιού, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ

70 γρ. μαγιά νωπή

150 γρ. γάλα

270 γρ. ζάχαρη

220 γρ. βούτυρο αγελαδινό

5 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα

½ κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο

1 κουτ. σούπας μαστίχα, κοπανισμένη

λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

1 αυγό, για το άλειμμα

½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροσπασμένα

Για τη γέμιση

80 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη

80 γρ. αμύγδαλα, χοντροτριμμένα

80 γρ. κράνμπερις, αποξηραμένα

60 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

Εκτέλεση

Παίρνω ½ φλυτζάνι από το μετρημένο γάλα και το ζεσταίνω ελάχιστα (να γίνει χλιαρό)

Το ρίχνω σε ένα μπολ και προσθέτω θρυμματισμένη τη μαγιά

Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτω 4 κουταλιές από το αλεύρι

Ανακατεύω ξανά και αφήνω το μίγμα της μαγιάς σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μισή μαστίχα και 150 γρ

από το βούτυρο

Ανακατεύω καλά και ζεσταίνω το μίγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώνω το υπόλοιπο βούτυρο και το κρατάω κοντά μου

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω όλο το αλεύρι και κάνω μια λακούβα στο κέντρο

Ρίχνω το μίγμα της μαγιάς και το μισό μίγμα των αυγών

Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά

Ρίχνω στη λεκάνη και το υπόλοιπο μίγμα των αυγών και συνεχίζω το ζύμωμα βρέχοντας τακτικά τα χέρια μου με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο

Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή, ούτε μαλακή

Αν θεωρήσω ότι είναι περισσότερο μαλακή απ’ όσο πρέπει, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα

Όταν τελειώσω με το ζύμωμα, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 2-2½ ώρες για να φουσκώσει

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C

Βουτυρώνω ένα ταψί διαμέτρου 36-38 εκ

Σε ένα μπολ ανακατεύω τα υλικά της γέμισης

Αδειάζω τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και με τις παλάμες μου την απλώνω λίγο σε χοντρό, στρογγυλό φύλλο

Αδειάζω τη γέμιση στο κέντρο και την απλώνω (όχι μέχρι τις άκρες της ζύμης)

Πιάνω τη ζύμη από την άκρη και την κλείνω εγκλωβίζοντας τη γέμιση, δίνοντας και πάλι, σχήμα κυκλικό

Μεταφέρω την πίτα στο ταψί, τη σκεπάζω και την αφήνω για 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει

Τέλος, την αλείφω με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με χοντροσπασμένα αμύγδαλα

Ψήνω για 50-60 λεπτά έχοντας κατά νου να την σκεπάσω μόλις πάρει χρώμα για να μη μου αρπάξει

Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω στο ταψί για 10 λεπτά περίπου

Την ξεφορμάρω και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως

Καλή Χρονιά!

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου