Amfipoli News: Στη μνήμη του βρέφους Oφέλτη, οι Επτά θέσπισαν τους αγώνες της Νεμέας

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Στη μνήμη του βρέφους Oφέλτη, οι Επτά θέσπισαν τους αγώνες της Νεμέας



  Ο Οφέλτης ήταν γιος του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου και της Ευρυδίκης ή της Αμφιθέας. Μετά το θάνατό του ονομάστηκε Αρχέμορος.

Τροφός του ήταν η Υψιπύλη, η οποία κάποια μέρα βγήκε από την πόλη και συνάντησε τους Επτά που εκστράτευαν εναντίον της Θήβας. Άφησε το βρέφος κατά γης σ' ένα στρώμα από αγριοσέλινο θέλοντας να τους δείξει μια πηγή για να πιουν νερό, ενώ υπήρχε χρησμός που έλεγε ότι το παιδί δεν έπρεπε να πατήσει στο χώμα πριν μάθει να περπατάει. Όταν γύρισε, είχε κατασπαράξει το βρέφος ο δράκος που φύλαγε την πηγή.

Ο Αμφιάραος, ένας από τους Επτά το θεώρησε αυτό κακό οιωνό για την εκστρατεία και ονόμασε το βρέφος Αρχέμορο (+αρχή κακοτυχιών). Στη μνήμη του βρέφους οι Επτά θέσπισαν τους αγώνες της Νεμέας, τα Νέμεα (Απολλοδ. ΙΙΙ, 6-4). Ο τάφος του υπήρχε ακόμη στα χρόνια του Παυσανία "περί δε αυτόν θριγκός λίθων και εντός του περιβόλου βωμοί" (ΙΙ 15-3).

Τα Νέμεα καθιερώθηκαν το 573 π.Χ. σε μια εποχή που η πόλη της Νεμέας αποτελούσε τμήμα της πόλης-κράτους των Κλεωνών (σημερινός οικισμός βλέπε Αρχαίες Κλεωνές). Αργότερα η Νεμέα και οι αγώνες πέρασαν στην κατοχή του Άργους και από το 270 π.Χ. διεξάγονταν εκεί.

Στη Νεμέα υπήρχε το ιερό του Δία, ένα από τα σημαντικότερα ιερά των Ελλήνων και οι αθλητικοί αγώνες διοργανώνονταν ως μέρος του κύκλου των εορτών προς τιμήν του Δία. Τα Νέμεα, μαζί με τα Ολύμπια, τα Ίσθμια και τα Πύθια, ήταν οι σπουδαιότεροι αθλητικοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Στη διάρκειά τους μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε εχθροπραξία ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις.

Η Νεμέα δεν ήταν πόλη ούτε καν οικισμός. Διέμεναν εκεί μόνο λίγοι ιερείς ενώ συνέρρεε πλήθος προσκυνητών. Το έπαθλο των αγώνων ήταν ένα στεφάνι από άγριο σέλινο. Η διάρκεια των αγώνων εικάζεται ότι ήταν πέντε μέρες και την ευθύνη της διεξαγωγής τους είχαν οι Ελλανοδίκες. Διεξάγονταν κάθε δύο έτη. Ήταν ταφικοί αγώνες προς τιμήν των Επτά επί Θήβας αλλά και προς τιμήν του οφέλτη Δία Για αυτόν το λόγο οι ελλανοδίκες φορούσαν πένθιμο ένδυμα.

Το στάδιο της Νεμέας κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Είχε χωρητικότητα 40.000 θεατών και ο στίβος είχε μήκος 178 μέτρα.

Αγωνίσματα

Στα Νέμεα διεξάγονταν αγώνες γυμνικοί και ιππικοί. Αργότερα προστέθηκαν και μουσικοί. Τα αγωνίσματα ήταν τα εξής :

Γυμνικοί Αγώνες

Στάδιο (178 μέτρα)

Δίαυλος (355 μέτρα)

Ίππιο (710 μέτρα)

Δόλιχος (3.600 μέτρα)

Οπλίτης δρόμος (3.600 μέτρα)

Παγκράτιο

Πυγμή

Πάλη

Πένταθλο

Ιππικοί αγώνες

Τέθριππο (πάνω από 8.400 μέτρα)

Ξυνορίδα (5.600 μέτρα)

Κέλητας (4.200 μέτρα)

Πηγή εικόνας: Από Michael F. Mehnert - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0

Πηγή: el.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου