Στη βόρεια πλευρά του όρους Δίκτη, στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη, βρίσκεται το Δικταίο Άντρο ή σπήλαιο του Ψυχρού, πάνω από το χωριό Ψυχρό σε υψόμετρο 1.020 μέτρων.
Θεωρείται διεθνώς ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, κάτοικοι της περιοχής, κυρίως βοσκοί και κυνηγοί ανακάλυψαν στο σπήλαιο πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.
Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωικά, γεωμετρικά, αρχαικά, κλασσικά, ελληνιστικά και ρωμαικά αποδεικνύουν τη συνεχή του χρήση από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς. Το σπήλαιο φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως τόπος κατοικίας και ταφών από το 2.800 π.Χ.
Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τετρ. μέτρα και είναι επισκέψιμο. Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μέτρα. Αποτελείται από πέντε θαλάμους μεγαλύτερους και μικρότερους. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει είσοδο πλάτους 18 μέτρων και ύψος 14 μέτρων.
Στο εντυπωσιακό εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Εκπληκτική είναι και η λίμνη που υπάρχει στο σπήλαιο, η οποία περιβάλλεται από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. “Ο μανδύας του Δία” είναι ένας σταλακτίτης, ο οποίος κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη. Το σχήμα του, στην φαντασία των ντόπιων φορτισμένη με του μύθους αιώνων, θυμίζει μανδύα.
Το Δικταίο άντρο είναι το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον μελλοντικό πατέρα των θεών Δία, από φόβο μήπως και ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν τον γιο που θα γεννούσε (υπήρχε ένας χρησμός που έλεγε ότι ο Κρόνος θα σκοτωθεί από το γιο του και με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος προστάτευε τον εαυτό του). Η Ρέα όμως τον ξεγέλασε και, αντί για το βρέφος, του έδωσε ένα βράχο τυλιγμένο στα σπάργανα του μωρού. Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες, κρυφά από τον πατέρα του .
Εδώ συνευρέθηκε ερωτικά ο Δίας με την Ευρώπη. Σε αυτό το σπήλαιο κατοικούσαν οι Άρπυιες, τα θηλυκά τέρατα, αγγελιοφόροι του Άδη. Επίσης, εδώ “αποκοιμήθηκε” για πολλά χρόνια ο σοφός, μάντης και προφήτης Επιμενίδης, γνωστός για ένα παράδοξο της Λογικής.
Παρακολουθήστε το βίντεο του gianni psaroudakis
πληροφορίες: wikipedia – aksioperierga
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου