Πριμ διετίας για όσους αποφασίζουν να ανοίξουν το δικό τους νοικοκυριό αμέσως μετά την ενηλικίωσή τους
Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα του βασικού μισθού των 550€, του υψηλότατου κόστους ζωής και της ακριβότερης τιμής ρεύματος στην Ευρώπη είναι… καταθλιπτικές.
Για τα ελληνικά δεδομένα θα εντασσόταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας να επιδοτούνται οι 18χρονοι που θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν την πατρική εστία με σταθερό μηνιαίο μισθό. Πόσο μάλλον με τέτοιο μισθό…
Το μέτρο αφορά την Ουαλία, η οποία εισάγει σε παγκόσμιο επίπεδο μια τομή στην πολιτική της κοινωνικής πρόνοιας, δίνοντας κίνητρα στους νέους της να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους από τη στιγμή της ενηλικίωσης κιόλας. Μετά από συνεργασία με αρκετούς εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενους φορείς και άτομα που έχουν φύγει σε μικρή ηλικία από το σπίτι τους, η ουαλική κυβέρνηση εκπόνησε σχέδια υποστήριξης για όσους εγκαταλείπουν την οικογενειακή φροντίδα μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος Βασικού Εισοδήματος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μηνιαία χορήγηση 1.600 λιρών (2.170 ευρώ) για δύο χρόνια σε όσους γίνονται 18 ετών και αποφασίζουν να ανοίξουν το δικό τους νοικοκυριό. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ένα τέτοιου είδους μέτρο κοινωνικής πολιτικής και αντιστοιχεί περίπου στο βασικό μισθό στη βρετανική χώρα.
Στο γενναιόδωρο και πληθωρικό project θα συμμετάσχουν σε πρώτη φάση 500 άτομα, με το συνολικό κόστος για τα κρατικά ταμεία να κυμαίνεται στα 20 εκατομμύρια λίρες.
Οι αρχές θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του να λαμβάνεις ένα βασικό εισόδημα σε νεαρή ηλικία, ιδίως αν προέρχεσαι από οικογένειες χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Σε ένα διάστημα τριών χρόνων, στο οποίο θα δοκιμαστεί, η κυβέρνηση των Εργατικών της Ουαλίας θέλει να ελέγξει εάν η πολιτική ανταποκρίνεται στα απαιτούμενα οφέλη, όπως η μείωση της φτώχειας και της ανεργίας και η βελτίωση της υγείας και της οικονομικής ευημερίας.
«Πάρα πολλοί νέοι, οι οποίοι φεύγουν από τα σπίτια τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης μετάβασης προς την ενήλικη ζωή. Το πιλοτικό πρόγραμμα έρχεται να εξασφαλίσει χρηματοοικονομική σταθερότητα για τη γενιά των νέων ανθρώπων που τη χρειάζονται περισσότερο. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους συμμετέχοντες να λαμβάνουν κάτι παραπάνω από χρήματα. Προβλέπει μια σειρά από δράσεις για την ένταξη του ατόμου στον κόσμο των ενηλίκων», σχολίασε ο υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Τζέιν Χατ και πρόσθεσε: «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν επαρκή οικονομική υποστήριξη ώστε όλοι στην Ουαλία να μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένες και υγιείς ζωές».
Το πρόγραμμα προφανώς θα διακόπτεται αν το άτομο που λαμβάνει την επιχορήγηση ξεκινήσει την επαγγελματική σταδιοδρομία του. Ωστόσο δεν είναι όλοι στη χώρα σύμφωνοι με την εφαρμογή του. Το αντιπολιτευτικό κόμμα των συντηρητικών εξέφρασε την έντονη αντίθεση του, κάνοντας λόγο για ουτοπικές επιδιώξεις και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Το επιχείρημα είναι ότι όπου και αν δοκιμάστηκε κάτι αντίστοιχο δεν είχε τα προσδωκόμενα αποτελέσματα.
«Εμείς υποστηρίζουμε ολόψυχα τη βοήθεια των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στη χώρα μας. Η Εργατική Κυβέρνηση όμως δεν προσεγγίζει καν το ρεαλισμό με αυτό το πρόγραμμα», είπε ο Συντηρητικός Σκιώδης Υπουργός Κοινωνικής Εταιρικής Σχέσης, Τζόελ Τζέιμς.
«Αμέτρητες δοκιμές από όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι το Βασικό Εισόδημα δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς αποτυγχάνει να δώσει κίνητρα για εργασία και αποδεικνύεται κατά καιρούς σπατάλη δημοσίου χρήματος. Αν κάθε ενήλικας στην Ουαλία λάμβανε 1.600£ το μήνα, θα χρειαζόμασταν περίπου 50£ δισεκατομμύρια ετησίως, και ταυτόχρονα θα ανταμείβαμε και τους πλουσιότερους στην κοινωνία, αντί να βοηθούμε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο».
Σαφώς το μεγάλο στοίχημα είναι η απορρόφηση αυτών των νέων ανθρώπων από την αγορά εργασίας έως την ολοκλήρωση του προγράμματος, εντός δηλαδή διετίας. Ωστόσο και μόνο η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου, έστω και πιλοτικά, δείχνει το… ποιόν μιας κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη σχέση του με τον πολίτη.
menshouse.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου