Amfipoli News: Σπιτική φέτα

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Σπιτική φέτα



  ΥΛΙΚΑ

6 κιλα γαλα

μισο κατσικιτσιο μισο προβειο,

2 κουτ.σουπας γιαουρτι προβειο με την πετσα,

1 κουτ.σουπας οχι πολυ γεματη ξυδι,

1 κουτ.γλυκου κοφτο αλατι ψιλο,

πιτια στην μυτη του κουτ.γλυκου ισαμε το μικρο μας νυχακι.

Εκτέλεση

Βραζουμε το γαλα αφου το σουρωσουμε πρωτα και το παμε με το θερμομετρο στους 75 βαθμους,το βγαζουμε απο την φωτια και το αφηνουμε να κατεβει στους 40.εκει που αντεχει δηλαδη το μικρο μας δαχτυλακι.

Εχουμε ετοιμη την πιτια σε ποτηρακι με λιγο κρυο νερο και ανακατευουμε καλα να διαλυθει μαζι με το αλατι,και το ξυδι οταν διαλυθουν το ριχνουμε στο γαλα και ανακατευουμε καλα.μετα ριχνουμε το γιαουρτι βγαζοντας την πετσα και κανοντας το κρεμα με το ανεκατεμα

Ριχνουμε και αυτο στο γαλα και ανακατευουμε καλα.αφηνουμε την κατσαρολαμας στην ακρη σκεπασμενη καλα και δεν την κουναμε καθολου για 1 ωρα.μετα ελεγχουμε με το δαχτυλακι μας αν ειναι ετοιμο,πρεπει δηλαδη να το πιεσουμε λιγο και φαινεται αν εχει πηξει.το χαραζουμε με την κουταλα μας και το αφηνουμε δεκα λεπτα να ανεβει ο τυρογαλος

Μετα το βαζουμε σε χαμηλη θερμοκρασια,βαζουμε το χερι μας και το ψιλομαζευουμε οταν παει να καψει τοτε με το σουρωτηρι μας το βγαζουμε σε καλουπια εγω δεν ειχα το καλουπι της φετας και το βαλα σε καλουπι που ειναι για λαδοτυρι.το παταμε λιγο και σε ενα τεταρτο το αναποδογυριζουμε να παρει και απο την αλλη πλευρα το σχημα του καλουπιου

Το αφηνουμε στο τυριβολι τρεις τεσσερις ωρες και μετα το κοβουμε και το αλατιζουμε απο ολες τις μεριες με χοντρο αλατι.μετεπειτα το βαζουμε σε μερος που θα μπει ψυγειο.και ριχνουμε τυρογαλο αφου εχουμε βγαλει την μυζηθρα και αλατι χοντρο να ειναι λιγο αλμυρο

Ανακατευουμε καλα να διαλυθει το αλατι,ριχνουμε τα κομματια της φετας και βαζουμε πανω βαρος και μετα ψυγειο.

Η Συνταγή είναι από κ. Ευδοκία Παπαμακαρίου‎ – “Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου