Υλικά
περίπου 20 εκ. στο ταψί
Σοκολατένιο κέικ:
50 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
88 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
150 γρ νερό
106 γρ ζάχαρη
163 gr αλεύρι σίτου
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη βανίλια
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
0,5 κουταλάκι του γλυκού σόδα
0,75 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
150 γρ γαλλική κρέμα
λάδι 90 γρ
2 αυγα
Πάνω στο κέικ και μέσα:
100 γρ νερό
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
125 γρ βούτυρο
250 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση
Φτιάξτε τη βάση:
Βράστε το νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη και τη σκόνη κακάο.
Αφήνουμε στην άκρη να περιμένουμε να γίνει η υπόλοιπη ζύμη.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα ξηρά υλικά μαζί σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τη γαλλική κρέμα, το λάδι και τα αυγά, σε ένα μπολ τουλάχιστον 1,5 λίτρου περίπου. Προσθέστε το ζεστό ακόμα κακάο στο μείγμα της γαλλικής κρέμας ενώ ανακατεύετε καλά.
Προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα και ανακατέψτε μόνο τόσο ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
Αδειάζετε αμέσως τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί μήκους περίπου 20 εκ. Ψήνουμε στους 165 βαθμούς για
περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Δοκιμάστε την ωριμότητα χτυπώντας ένα μακρύ ραβδί (για παράδειγμα, ένα
μπάρμπεκιου) στη μέση της βάσης. Αν το ξυλάκι δεν κολλάει στην ωμή ζύμη, είναι ψημένο.
Ψύξτε τον πάτο του τηγανιού για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τις άκρες του τηγανιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά σκεπασμένο.
Φτιάξτε το γλάσο:
Μετρήστε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο. Αφήνουμε να βράσει αργά. Όταν το μείγμα πάρει βράση, το βγάζουμε αμέσως από το πιάτο και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ανακινήστε το τηγάνι ώστε η σοκολάτα να καλυφθεί με υγρό και αφήστε τη να ξεκουραστεί για ένα λεπτό, η σοκολάτα θα μαλακώσει, τώρα μπορείτε να ανακατέψετε απαλά το γλάσο. Αφήνουμε το τηγάνι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε απαλά περίπου κάθε μισή ώρα. Το μείγμα πήζει με την ψύξη.
Κόβουμε τη βάση του κέικ σε δύο μέρη. Μόλις κρυώσει το γλάσο σοκολάτας και γίνει τόσο πηχτό που μπορεί να απλωθεί χωρίς να χυθεί, απλώστε μια πιο λεπτή στρώση γλάσο πάνω από τη δεύτερη βάση του κέικ. Ανασηκώνουμε την άλλη βάση του κέικ και απλώνουμε το υπόλοιπο γλάσο πάνω από το κέικ και τις άκρες με χαλαρές πινελιές. Αφήνουμε το γλάσο να καθίσει στο κέικ στο ψυγείο για λίγα λεπτά (ή μια ώρα) και σερβίρουμε το κέικ.
xrysoskoufaki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου