Amfipoli News: Τα 10 καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ζήσετε μετά τη σύνταξη

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Τα 10 καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ζήσετε μετά τη σύνταξη

 


Από την Ευρώπη, μέχρι τη Λατινική και τον Τροπικό αυτές είναι οι ιδανικές χώρες για να συνταξιοδοτηθείτε.

Ποιο είναι το μέρος του κόσμου που θα θέλατε να ζήσετε αφού πάρετε σύνταξη; Μπορεί να το έχετε ήδη αντικρίσει σε κάποιο από τα ταξίδια σας, μπορεί να είναι ένα δημιούργημα της φαντασίας σας, ίσως το ιδανικό μέρος για τον καθένα να βρίσκεται πολύ κοντά, αλλά ίσως και πολύ μακριά!

Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο. Οι λόγοι είναι πολλοί! Η υγειονομική περίθαλψη, το κλίμα, η τοπική κουλτούρα, οι φόροι και το κόστος διαβίωσης αποτελούν μέρος της απόφασης για… συνταξιοδότηση σε άλλη χώρα. Σκεφτείτε ότι πάνω από 700.000 Αμερικανοί πολίτες λαμβάνουν τη σύνταξη τους στο εξωτερικό!

Μια συμβουλή είναι, πριν αποφασίσετε να μείνετε μόνιμα κάπου, να περάσετε κάποιους μήνες εκεί για να δείτε αν σας αρέσει. Εμείς σας προτείνουμε τα 10 από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για συνταξιοδότηση, όπως τα επέλεξαν οι συντάκτες του ταξιδιωτικού περιοδικού Travel & Leisure.

ΠΑΝΑΜΑΣCasco Viejo street in an old part of Panama City with deserted street early in the morning, in background distant skyscrapers of the new Panama city against blue sky.

Παναμάς  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

H όμορφη αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει γίνει προορισμός συνταξιοδότησης, εν μέρει λόγω της εγγύτητάς της με τις ΗΠΑ, του κλίματος και της φιλόξενης ατμόσφαιρας. Το κόστος ζωής μπορεί να ταιριάξει στους περισσότερους προϋπολογισμούς, ανάλογα με την τοποθεσία και το στυλ της κατοικίας.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει τη συνταξιοδότηση στον Παναμά ιδιαίτερα ελκυστική με τη «βίζα συνταξιοδότησης», ένα σχέδιο που απαιτεί εισόδημα από συντάξεις τουλάχιστον 1.000 δολαρίων το μήνα και προσφέρει προνόμια, συμπεριλαμβανομένων εκπτώσεων σε διάφορες υπηρεσίες και φορολογική απαλλαγή στις εισαγωγές οικιακών ειδών. Με έγκυρο διαβατήριο, οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν για τρεις μήνες, αλλά για μόνιμη διαμονή, ένας τοπικός δικηγόρος πρέπει να χειριστεί τις λεπτομέρειες.

Ο Παναμάς έχει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δύο επιπέδων με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και γιατρούς. Και τα δύο απαιτούν συμπληρωματικές πληρωμές για υπηρεσίες, με το κόστος να είναι χαμηλότερο στο δημόσιο σύστημα. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι επιλέγουν το ιδιωτικό σύστημα που προσφέρει άριστη φροντίδα και παροχές σε λογικές τιμές, που καλύπτονται συνήθως από ιδιωτική ασφάλιση.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑHistoric tram on line 28, Lisbon, Portugal

Πορτογαλία  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Η Πορτογαλία έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια για τους Ευρωπαίους και άλλους πολίτες από όλο τον κόσμο. Ο ήπιος καιρός, το πανέμορφο τοπίο και οι φιλόξενοι κάτοικοι είναι μερικοί από τους λόγους που επιλέγουν τη χώρα. Η στέγη και το γενικό κόστος ζωής είναι σε λογικά επίπεδα, με διακυμάνσεις ανάλογα με την πόλη. Το κόστος της Λισαβόνας και του Πόρτο είναι περίπου 50% χαμηλότερο από τη Νέα Υόρκη και η διαμονή στο Πόρτο κοστίζει ελαφρώς λιγότερο από ό,τι στη Λισαβόνα.

Οι νόμιμοι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να έχουν πρόσβαση σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πληρώνοντας για τις υπηρεσίες όταν τις χρησιμοποιούν. Για άλλους, η υγειονομική περίθαλψη καλύπτεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση. Σημειώνεται ότι απαιτείται ασφάλιση υγείας ως προϋπόθεση για τη λήψη άδειας διαμονής, μαζί με διαβατήριο και απόδειξη εισοδήματος (σύνταξης). Οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε τοπικό προξενείο για άδεια παραμονής που ισχύει για πέντε χρόνια και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη άδεια όταν λήξει.

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑAerial view of tropical beach. Saona island, Dominican republic

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Αν ονειρεύεστε συνταξιοδότηση σε τροπικά νησιά, η Δομινικανή Δημοκρατία είναι μια από τις φθηνότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής για τους συνταξιούχους. Στον Άγιο Δομίνικο, την πρωτεύουσα, το ενοίκιο είναι περίπου 90% χαμηλότερο από ό,τι στη Νέα Υόρκη και το κόστος ζωής είναι περίπου 55% χαμηλότερο.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι αγοράζουν ιδιωτική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, καθώς είναι δύσκολο να σε δεχθούν σε κρατικά προγράμματα. Γενικά η ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι διαθέσιμη σε λογικές τιμές. Η Δομινικανή Δημοκρατία προσφέρει βίζα συνταξιοδότησης ή "pensionado" με απόδειξη τουλάχιστον 1.500 δολάρια σε μηνιαίο εισόδημα, ενώ ελέγχει και το ιστορικό του ενδιαφερόμενου. Οι συνταξιούχοι μπορούν να εισέλθουν στη χώρα με τουριστική βίζα και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση για βίζα συνταξιοδότησης η οποία διαρκεί αρκετούς μήνες. Οι περισσότεροι επιλέγουν τις πόλεις του Σάντο Δομίνικο και του Σαντιάγο, και υπάρχουν όμορφες τουριστικές πόλεις όπως η Πούντα Κάνα, η Πουέρτο Πλάτα και η Μπόκα Τσίκα. Ορισμένες περιοχές δεν θεωρούνται ασφαλείς, επομένως είναι σκόπιμο να γίνει έρευνα πριν από τη μετεγκατάσταση.

ΙΣΠΑΝΙΑLandscape with Garachico town of Tenerife, Canary Islands, Spain

Ισπανία  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ο ζεστός καιρός, η φιλόξενη κουλτούρα και η ποικιλία που προσφέρει η φύση της, από παραθαλάσσιες έως κοσμοπολίτικες πόλεις, κάνουν την Ισπανία ένα ιδιαίτερα επιθυμητό μέρος για συνταξιοδότηση. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, είναι σε υψηλό επίπεδο και περιλαμβάνει δημόσια περίθαλψη για πολίτες και κατοίκους που πληρώνουν κοινωνική ασφάλιση. Οι περισσότεροι ξένοι συνταξιούχοι επιλέγουν ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη που καλύπτεται από ιδιωτική ασφάλιση.

Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι βίζα, αλλά για συνταξιούχους από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιείται γενικά η βίζα διαμονής. Το κόστος ζωής ποικίλλει μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ισπανίας και η εγκατάσταση εκτός πόλεων είναι γενικά πιο οικονομική. Για παράδειγμα, στην παράκτια πόλη του Αλικάντε, το κόστος είναι περίπου 48% χαμηλότερο από ό,τι στη Νέα Υόρκη και το ενοίκιο είναι περίπου 80% χαμηλότερο. Τα σουπερ μάρκετ και το φαγητό της εξαιρετικής κουζίνας της Ισπανίας κινούνται γενικά λογικά επίπεδα.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑA beautiful view of Tortuga Island from the top of the mountain

Κόστα Ρίκα  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου η "pura vida" (αγνή ζωή) είναι μια φράση χαιρετισμού, αλλά και περιγράφει τον πολιτισμό της, εκτείνεται από την Καραϊβική έως τον Ειρηνικό, με τροπικά δάση, ζούγκλες και παραλίες. Το κόστος ποικίλλει, αλλά γενικά, το κόστος ζωής στην Κόστα Ρίκα είναι λογικό. Για παράδειγμα, στην πόλη του Σαν Χοσέ, το κόστος στέγης είναι 83% χαμηλότερο από ό,τι στη Νέα Υόρκη και το κόστος ζωής είναι 53% χαμηλότερο.

Ένας τρόπος για να γίνετε κάτοικος της χώρας, είναι μέσω του προγράμματος Pensionado που απαιτεί μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον 1.000 δολαρίων. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν σε τράπεζα της Κόστα Ρίκα και να χρησιμοποιηθούν σε έξοδα. Το Πρόγραμμα Rentista, για όσους δεν έχουν μηνιαία σύνταξη, απαιτεί τουλάχιστον 60.000 δολάρια ή μηνιαίο εισόδημα 2.500 δολάρια για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι διαθέσιμη μέσω δημόσιων και ιδιωτικών συστημάτων.

ΜΑΛΤΑStreet and Marina in Senglea, one of the Three Cities in the Grand Harbour area of Malta.

Μάλτα  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ο πληθυσμός αυτής της μικροσκοπικής μεσογειακής χώρας αποτελείται σχεδόν 15% από ξένους, κυρίως από την ηπειρωτική Ευρώπη, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα καλά στοιχεία της Μάλτας περιλαμβάνουν τον καιρό, την τοποθεσία, τις παραλίες και την αρχιτεκτονική ομορφιά. Η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως. Η Μάλτα ήταν κάποτε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το κόστος ζωής είναι μόλις 4% χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και η στέγη είναι περίπου 30% φτηνότερη. Τα είδη σουπερ μάρκετ και τα εστιατόρια έχουν λογικές τιμές.

Συνιστάται η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, καθώς οι ξένοι δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας. Για να αποκτήσετε μόνιμη διαμονή, μια θεώρηση βίζα απαιτεί περίπου 60.000 δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη ιατρικής ασφάλισης και ετήσιο φόρο 15%. Το πρόγραμμα Μόνιμης Κατοικίας απαιτεί περίπου 600.000 δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, οικονομικές εισφορές στο κράτος και αγορά ακινήτων.

ΕΚΟΥΑΔΟΡQuito, Ecuador - March 6, 2015: Activity in the Plaza Grande in the colonial center of Quito, Ecuador on March 6, 2015

Εκουαδόρ  GETTY IMAGES

Βρίσκεται στη βορειοδυτική Νότια Αμερική, ο Ισημερινός είναι η πύλη προς τα νησιά Γκαλαπάγκος και το σπίτι σας πλέον θα βρίσκεται σε ένα ενεργό ηφαίστειο και θα ατενίζει μίλια ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού. Το χαμηλό κόστος ζωής της χώρας προσελκύει τους συνταξιούχους, ειδικά αυτούς που απολαμβάνουν την περιπέτεια και εκτιμούν τη φύση.

Στην πόλη Cuenca, μια δημοφιλής τοποθεσία για τους ξένους, το κόστος ζωής είναι 66% λιγότερο ακριβό από τη Νέα Υόρκη και τα ενοίκια είναι περίπου 88% χαμηλότερα. Ο Ισημερινός χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ ως νόμισμά του και πολλοί κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις μιλούν αγγλικά.

Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι περίπου 25% φτηνότερες σε κόστος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ποιότητα είναι υψηλή και όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες έχουν εγγυημένη φροντίδα. Οι αλλοδαποί συνταξιούχοι μπορούν να ενταχθούν στο κυβερνητικό σύστημα, εφόσον διαθέτουν λιγότερα από 100 δολάρια μηνιαίως, ή μπορούν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Οι βίζες μόνιμης διαμονής είναι διαθέσιμες όταν κάποιος έχει ζήσει στο Εκουαδόρ για τουλάχιστον 21 μήνες με προσωρινή βίζα. Υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις εισοδήματος, επενδύσεις σε ακίνητα ή τραπεζικές καταθέσεις ως μέρος της προσωρινής αίτησης βίζας.

ΜΕΞΙΚΟStreet scene of San Miguel de Allende at night, Mexico.

Μεξικό  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Το χαμηλό κόστος ζωής του Μεξικού προσελκύει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Επιπλέον, ως τουριστικός προορισμός, το Μεξικό είναι οικείο σε πολλούς επισκέπτες που έχουν κάνει διακοπές εκεί στο παρελθόν. Η χώρα προσφέρει πολλές επιλογές τοποθεσιών, τρόπων ζωής, κλίματος και κόστους διαβίωσης, καθιστώντας την τον κορυφαίο προορισμό συνταξιοδότησης για τους Αμερικανούς που επιλέγουν να φύγουν από τις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι διαθέσιμη μέσω δύο κρατικών προγραμμάτων που καλύπτουν κατοίκους χαμηλού εισοδήματος, αλλιώς θα πρέπει να πληρώνονται ασφάλιστρα. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικοί ιατροί, έχουν χαμηλό κόστος αλλά υψηλή ποιότητα και πολλοί συνταξιούχοι απλώς πληρώνουν μετρητά για υπηρεσίες ή διατηρούν ιδιωτική ασφάλιση.

Το να γίνετε κάτοικος είναι σχετικά εύκολο, αφού απαιτείται εισόδημα περίπου 2.100 δολαρίων το μήνα για προσωρινή διαμονή και 2.700 δολαρίων για μόνιμη κατοικία. Η προσωρινή διαμονή είναι έως τέσσερα χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης.

ΚΟΛΟΜΒΙΑStreet in walled city in Cartagena Colombia with people walking in the walled city and old town on July 21/2019  (note attached)

Κολομβία  GETTY IMAGES

Αυτή η χώρα της Νότιας Αμερικής, που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της ηπείρου, προσφέρει παραλίες, τροπικά δάση, βουνά και μια μεγάλη ποικιλία από πόλεις. Η Κολομβία γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής τουριστικός προορισμός και πολλοί επισκέπτες πλέον την επιλέγουν για συνταξιοδότηση.

Το κόστος ζωής στη Μπογκοτά είναι περίπου 72% χαμηλότερο από ό,τι στη Νέα Υόρκη και το ενοίκιο είναι 88% χαμηλότερο. Το κόστος ποικίλλει μεταξύ των πόλεων και των κοινοτήτων της ενδοχώρας. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κολομβίας διαθέτει σύγχρονα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, με υψηλής ποιότητας, οικονομική φροντίδα. Το πρόγραμμα δημόσιας υγείας είναι διαθέσιμο σε πολίτες και κατόχους εθνικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών, με καταβολή ασφαλίστρων. Διατίθεται επίσης ιδιωτική ασφάλιση.

Μια επιλογή είναι η βίζα pensionado, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως από τους συνταξιούχους. Για να αποκτήσουν τη βίζα οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον τριπλάσιο του κατώτατου μισθού στην Κολομβία. Το εισόδημα μπορεί να προέρχεται από συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση ή αποταμιεύσεις. Επί του παρόντος το ελάχιστο απαιτούμενο είναι περίπου 750 δολάρια. Μετά από πέντε χρόνια, οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα διαμονής. Οι κάτοχοι βίζας μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για εθνική ταυτότητα ώστε να έχουν πρόσβαση στο σύστημα δημόσιας υγείας και άλλα προνόμια.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣClearwater beach with beautiful white sand in Florida

Φλόριντα  GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι πόλεις της Φλόριντα, αποτελούν τα αγαπημένα καταφύγια συνταξιοδότησης, με ζεστό καιρό, μίλια ακτών και χωρίς κρατικό φόρο εισοδήματος. Διάφορες πόλεις στις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου προσφέρουν διαφορετικούς τρόπους ζωής, ενώ ποικίλει και το κόστος.

Γενικότερα στις ΗΠΑ, υπάρχουν πολλές πόλεις, μικρές, μεγάλες και τόσο διαφορετικές που καλύπτουν όλες τις επιθυμίες των συνταξιούχων.

news247.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου