Υλικά
250 gr πράσα, ζυγισμένα καθαρισμένα (το λευκό ή/και το τρυφερό πράσινο μέρος)
120 gr καρότα ζυγισμένα καθαρισμένα
60 ml ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 αυγό
80 gr γιαούρτι
45 ml γάλα
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μάραθο
120 gr ξινομυζήθρα ή φέτα σε τρίμματα
80 gr γραβιέρα
2 κουταλάκια μπέικιν
Αλάτι
Πιπέρι
100-130 gr αλεύρι
Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια (αν θέλουμε)
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι σε καρεδάκια με το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και βράζουμε για 10 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν λίγο.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το καρότο τριμμένο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το γιαούρτι, το γάλα, το αυγό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα τυριά και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και ζυμώνουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 30Χ15 και πασπαλίζουμε την επιφάνεια αφού τη στρώσουμε, με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Τρώγεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
Η παλιά μου συνταγή στην οποία βασίστηκα γι αυτήν εδώ, έχει περισσότερα αρωματικά και λιγότερο καρότο, δηλαδή 150 στη διπλή δόση από αυτήν που γράφω εδώ. Μπορούμε λοιπόν να αυξομειώσουμε τις ποσότητες προσθέτοντας και μάραθο και μαϊντανό.
Η ποσότητα του αλευριού εδώ εξαρτάται από την υγρασία του γιαουρτιού και από το μέγεθος του αυγού (και από το είδος του τυριού, η ξινομυζήθρα είναι πιο στεγνή από τη φέτα) οπότε μπορεί να αυξομειωθεί κατά 1-2 κουταλιές γι αυτό λέω 100-130 gr. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι λίγο πιο πηκτό από το μείγμα του κέικ. Δεν είναι ζύμη.
Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από το γιαούρτι και αντιστρόφως. Αν βάλουμε μόνο γάλα πιθανόν να «σηκώσει» παραπάνω αλεύρι.
Αν θέλουμε πιο ζυμαρένια την πίτα μας μπορούμε να κάνουμε μια βάση τάρτας με ελαιόλαδο και να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα ως γέμιση.
Αν φτιάξουμε διπλή δόση θα αυξηθεί ο χρόνος ψησίματος. Πιθανόν τότε να χρειαστεί να σκεπάσουμε την πίτα για να μην καεί στην επιφάνεια.
cretangastronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου