Κάτι ελαφρύ…
4 μέτρια μήλα ή 4 μέτρια κυδώνια (ή 2 από κάθε είδος)
½ κουταλάκι αλάτι
1,5 κούπα ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
1-2 ξυλάκια κανέλας μήκους 5 cm
10 καρφάκια γαρύφαλλο
Προαιρετικά, 1 σφηνάκι λικέρ κανέλας
Επί το έργον
Βάζουμε σε μια λεκάνη αρκετό νερό και διαλύουμε το αλάτι. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κυδώνια , τα κόβουμε σε τέταρτα ,και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μετά κόβουμε στα δύο κάθε κομμάτι. Έχουμε δηλαδή 8 κομμάτια από κάθε φρούτο. Μόλις τελειώνουμε με κάθε κομμάτι το ρίχνουμε στο αλατόνερο.
Όταν τελειώσουμε τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη, τα αρωματικά και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε την κομπόστα μας να κρυώσει σκεπασμένη.
Μετά από αρκετές ώρες (ή την επομένη αν η παραπάνω διαδικασία γίνει απόγευμα) αφαιρούμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι.
Προσθέτουμε το λικέρ στην κατσαρόλα και βάζουμε το σιρόπι να ξαναβράσει για 3-5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Περιχύνουμε τα φρούτα με το καυτό σιρόπι .
Σερβίρουμε την κομπόστα χλιαρή, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Ενδεικτικά, τα φρούτα μου καθαρισμένα έτοιμα για την κομπόστα ήταν 600 γραμμάρια.
2)Τα μήλα μου ήταν σκληρά οπότε έβρασαν στον ίδιο χρόνο με τα κυδώνια. Αν κάποιο από τα φρούτα είναι πολύ αφράτο, το αφαιρούμε πριν από τα 15 λεπτά που συστήνω να βράσουν και αφήνουμε το άλλο. Μετά προσθέτουμε αυτό που αφαιρέσαμε για να κρυώσουν μαζί στο σιρόπι.
3)Θεωρώ ότι τους πηγαίνει των φρούτων να μείνουν κάποιες ώρες στο σιρόπι. Τους δίνει μια διαφάνεια αυτό το «πότισμα». Αν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως την κομπόστα μπορούμε να παραλείψουμε τον εμποτισμό…
4)Αν η κομπόστα προορίζεται για παιδιά ή ασθενείς αντί λικέρ μπορούμε να βάλουμε κάποιο σιρόπι χωρίς αλκοόλ. Πολύ ωραία τους πηγαίνει το σιρόπι ροδιού ή η κανελάδα.
5)Αν μας αρέσουν τα πιο “σύνθετα” αρώματα, μπορούμε να προσθέσουμε αμπερόζα (αμπερόριζα) και μια φλούδα πορτοκαλιού όταν βράζουμε τα φρούτα μας.
cretangastronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου