Amfipoli News: Έτσι έμοιαζαν οι Έλληνες πριν από 11.000 χρόνια - Το ύψος, η διατροφή τους και οι ασθένειες

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Έτσι έμοιαζαν οι Έλληνες πριν από 11.000 χρόνια - Το ύψος, η διατροφή τους και οι ασθένειες



  Πώς ήταν άραγε οι Έλληνες που έζησαν πριν από 11.000 χρόνια; Στο συγκεκριμένο ερώτημα απαντά μελέτη που έγινε στο DNA τους, ενώ πέρα από την εμφάνισή τους «φανερώθηκαν» οι διατροφικές τους συνήθειες, το χρώμα των μαλλιών τους αλλά και τι θα συνέβαινε αν νοσούσαν από κορονοϊό.

μmesa2

Μάλιστα το υλικό προήλθε από σκελετούς που φυλάσσονται σε μουσεία αλλά και από συστηματικές ανασκαφές. Τα ευρήματα των επιστημόνων μέσω της ανάλυσης του αρχαίου DNA προσδιόρισαν επίσης το χρώμα των ματιών και του δέρματος αλλά και την προδιάθεση για ασθένειες όπως το πάρκισον και η ναρκοληψία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης οι προϊστορικοί Έλληνες είχαν σκούρα επιδερμίδα και χρώμα ματιών, ύψος περίπου 1,57 και τρέφονταν κατά κύριο λόγο με κρέας. Μάλιστα, οι περισσότεροι αν νοσούσαν από κορονοϊό θα το περνούσαν βαριά.

mesa 1

Το ενδιαφέρον στράφηκε και σε θέματα που απασχολούν την πλειονότητα των σύγχρονων ανθρώπων, όπως αυτά της δυσανεξίας στη λακτόζη και στη γλουτένη, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως πρόκειται για ένα σύγχρονο φαινόμενο.

Προκειμένου να εξαχθούν τα συγκεκριμένα πορίσματα για τα χαρακτηριστικά που έφεραν οι Έλληνες από τη μεσολιθική έως τη βυζαντινή περίοδο, συνεργάστηκαν επιστήμονες από την Ελλάδα και την Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος BioMuse.

Δείτε το σχετικό Ντοκιμαντέρ:

Σημειώνεται ότι όλα τα ευρήματα είναι διαθέσιμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και με διαδραστικό τρόπο.

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, ενώ οι βιογραφίες των 10 ανθρώπων είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα biomuse.eu.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου