Amfipoli News: Οι Κέλτες εισήγαγαν Ελληνική κεραμική, ελαιόλαδο και κρασί — πριν από 2.600 χρόνια

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Οι Κέλτες εισήγαγαν Ελληνική κεραμική, ελαιόλαδο και κρασί — πριν από 2.600 χρόνια



  Οι Κέλτες έπιναν Ελληνικό κρασί σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη κεραμικών δοχείων που έχουν ανασκαφεί από την τοποθεσία του λόφου Vix-Mont Lassois στη Βουργουνδία.

Εκατοντάδες θραύσματα από τα ενενήντα εννέα από τα δοχεία έχουν ρίξει φως στο πώς τα έθιμα κατανάλωσης των πρώτων Κελτών διέφεραν ανάλογα με την κοινωνική τάξη και την περίσταση. Μια περιγραφή των ευρημάτων δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι ο πληθυσμός χρησιμοποιούσε τόσο εισαγόμενα όσο και τοπικά δοχεία για να πίνει Ελληνικό κρασί και τοπική μπύρα — και ενώ όλοι έπιναν μπύρα, οι πολεμιστές έπιναν μπύρα από κεχρί και οι ελίτ έπιναν μπύρα από κριθάρι ή σιτάρι.

Οι Κέλτες έπιναν Ελληνικό κρασί και χρησιμοποιούσαν τα εισαγόμενα αγγεία

Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν ότι «Οι Κέλτες στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου δεν έπιναν απλώς εισαγόμενο Ελληνικό κρασί από τα εισαγόμενα Ελληνικά κεραμικά τους.

«Χρησιμοποιούσαν επίσης τον δικό τους τρόπο, για να πίνουν διάφορα είδη τοπικής μπύρας, όπως δείχνει η ανάλυση οργανικών υπολειμμάτων 100 τοπικών και μεσογειακών σκευών κατανάλωσης της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου από το Mont Lassois της Γαλλίας»./

Η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τον αντίκτυπο αυτών των Ελληνικών εισαγωγών και των μεσογειακών πρακτικών γιορτής και κατανάλωσης των «πρώιμων κελτικών» λαών.

Αλλά πώς κατάλαβαν οι επιστήμονες εάν οι πρώτοι Κέλτες αντέγραφαν Ελληνικά έθιμα ή χρησιμοποιούσαν Ελληνικό κρασί και κεραμικά για τις δικές τους συγκεκριμένες κελτικές πολιτιστικές πρακτικές;

Η μελέτη των οργανικών υπολειμμάτων

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της αέριας χρωματογραφίας για να μελετήσουν τα οργανικά υπολείμματα που εξήχθησαν από τα 99 κεραμικά θραύσματα που αποκαλύφθηκαν. Οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν χημικά τα οργανικά υπολείμματα από θραύσματα αγγείων από τέσσερις διαφορετικές συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να ρίξουν νέο φως στις συνήθειες κατανάλωσης τροφίμων των ανθρώπων που ζούσαν στο μακρινό παρελθόν.

Οι πρώτοι Κέλτες έζησαν στη σημερινή Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία γύρω στο 500 π.Χ. Οι γυναίκες κατείχαν περισσότερη πολιτική εξουσία από ότι σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες της Εποχής του Χαλκού, όπως αυτή των Ελλήνων.

Στην αρχαία Ελλάδα οι άντρες της ελίτ έπιναν κρασί σε «συμπόσια», σημαντικές κοινωνικές συγκεντρώσεις που απαγόρευαν αξιοσέβαστες γυναίκες.

arxaia-ellinika

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου