Amfipoli News: «Τρελή» ανακάλυψη: Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε την ημέρα εξαφάνισης του είδους από αστεροειδή

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

«Τρελή» ανακάλυψη: Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που σκοτώθηκε την ημέρα εξαφάνισης του είδους από αστεροειδή



  Πέρα από κάθε φαντασία η ανακάλυψη στις ΗΠΑ, καθώς βρέθηκε τέλεια διατηρημένο πόδι δεινοσαύρου, το οποίο εκτιμάται ότι χρονολογείται πριν από 66 εκατ. χρόνια, όταν αστεροειδής συνετρίβη στη Γη και εξαφανίστηκε το είδος.

Ανθή Κουτσουμπού

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη φαίνεται ότι έφτασαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, καθώς βρήκαν το απολίθωμα ενός δεινοσαύρου, το οποίο εκτιμάται ότι σκοτώθηκε την ημέρα που εξαφανίστηκε το είδος.

Το τέλεια διατηρημένο πόδι, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη και υπολείμματα του δέρματος του ζώου, μπορεί να χρονολογηθεί με ακρίβεια από τη στιγμή που ο αστεροειδής που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, λένε οι ειδικοί, λόγω της παρουσίας συντριμμιών από την πρόσκρουση.

“Είναι απολύτως θεότρελο”, είπε ο Phillip Manning, καθηγητής φυσικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για την ανακάλυψη στην περιοχή ανασκαφής Tanis στη Βόρεια Ντακότα.

Η ανασκαφή έχει γυριστεί για ένα ντοκιμαντέρ του BBC με τον Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο κατά την οποία ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα επανεξετάσει τα απολιθωμένα ευρήματα. “Όταν ο σερ Ντέιβιντ κοίταξε (το πόδι), χαμογέλασε και είπε «αυτό είναι αδύνατο». Και συμφώνησα” είπε ο Manning.

Ανέφερε ότι η ομάδα ανακάλυψε επίσης τα υπολείμματα ψαριών που είχαν εισπνεύσει συντρίμμια από την πρόσκρουση αστεροειδών, η οποία σημειώθηκε 3.000 χιλιόμετρα μακριά στον Κόλπο του Μεξικού.

Αυτό και η παρουσία άλλων συντριμμιών που “έπεφταν βροχή” για μια συγκεκριμένη περίοδο αμέσως μετά την πρόσκρουση του αστεροειδούς, τους επέτρεψε να χρονολογήσουν την τοποθεσία με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τυπικές τεχνικές χρονολόγησης με άνθρακα.

Ο Robert DePalma, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που ηγείται της ανασκαφής Tanis, είπε: “Έχουμε τόσες πολλές λεπτομέρειες με αυτή την τοποθεσία που μας λένε τι συνέβη στιγμή προς στιγμή, είναι σχεδόν σαν να το παρακολουθούμε στις ταινίες. Κοιτάς την βραχώδη στήλη, κοιτάς τα απολιθώματα και πηγαίνεις πίσω σε εκείνη την ημέρα”.

Το BBC ανέφερε ότι η ομάδα βρήκε επίσης τα απολιθωμένα υπολείμματα μιας χελώνας που ήταν σουβλισμένη από έναν ξύλινο πάσσαλο και μικρά θηλαστικά και τα λαγούμια τους, καθώς και δέρμα από έναν τρικεράτοπα, ένα έμβρυο πτερόσαυρου μέσα στο αυγό του και κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι θραύσμα από τον αστεροειδή που συνετρίβη στη Γη.

News247.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου