Amfipoli News: Γιατί κάποιοι καπνιστές εμφανίζουν καρκίνο στον πνεύμονα και άλλοι όχι

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Γιατί κάποιοι καπνιστές εμφανίζουν καρκίνο στον πνεύμονα και άλλοι όχι

 


Μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 11/4 ασχολήθηκε με το λόγο που δεν εμφανίζουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο στον πνεύμονα. Η έκπληξη που περίμενε τους επιστήμονες.

Πολλοί καπνίζουν, δεν παθαίνουν όλοι καρκίνο στον πνεύμονα. Δεδομένα οι ουσίες που έχει το τσιγάρο αυξάνουν τους κινδύνους για διάφορα προβλήματα υγείας. Επίσης, μελέτη έχει δείξει πως οι πιθανότητες να αναπτύξει αυτήν τη νόσο ένας μη καπνιστής είναι μια στις 6.000. Αυτές ενός τακτικού καπνιστή είναι μια στις 5 ή στις 10.

Ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 11/4 στο ιατρικό περιοδικό Nature μπορούν θα φέρουν την επανάσταση, στον τρόπο που οι γιατροί προλαβαίνουν τον καρκίνο στον πνεύμονα.

Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με το λόγο που το κάπνισμα δεν καταστρέφει με τον ίδιο τρόπο τους πάντες. Ανέφεραν ότι είναι μια συνήθεια που φαίνεται να οδηγεί σε προβλέψιμη αύξηση στον αριθμό των καρκινογόνων μεταλλάξεων στα κύτταρα του πνεύμονα, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο.

Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων έπαψε να αυξάνεται, σε άτομα που κάπνιζαν από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, για 23 χρόνια.

“Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτά τα άτομα ενδεχομένως να επιβίωσαν για τόσο πολύ, παρά το έντονο κάπνισμα, γιατί κατάφεραν να καταστείλουν την περαιτέρω συσσώρευση μεταλλάξεων” δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, πνευμονολόγος και ερευνητής γενετικής, Simon Spivack. Πρόσθεσε πως “αυτή η εξομάλυνση των μεταλλάξεων θα μπορούσε να προέλθει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν πολύ καλά συστήματα επιδιόρθωσης βλάβης στο DNA ή αποτοξίνωσης του καπνού του τσιγάρου”.

Παρ' ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές, εξαρτάται από τη δόση του καπνίσματος, παραμένει άγνωστο εάν αυτός ο αυξημένος κίνδυνος αντανακλά αυξημένο ποσοστό συσσώρευσης σωματικής μετάλλαξης -σε φυσιολογικά πνευμονικά κύτταρα.

Η καινοτόμα μέθοδος

Οι ερευνητές που μελετούν τις επιπτώσεις του καπνίσματος τσιγάρων στην υγεία, έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους, από τη χορήγηση -σε πειραματόζωα- υψηλών δόσεων χημικών ουσιών που έχει ο καπνός, μέχρι τη μελέτη αρχείων για να προσδιορίσουν ποιες ασθένειες εμφανίζονται πιο τακτικά σε καπνιστές -και να καταλήξουν στο πώς αυτή η συνήθεια επηρεάζει το σώμα.

Δεκάδες μελέτες αργότερα είναι γνωστό ότι τα τσιγάρα περιέχουν εκατοντάδες επιβλαβείς χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων καρκινογόνων.

Για δεκαετίες, οι ερευνητές δεν είχαν τρόπο να μελετήσουν ενδεχόμενες μεταλλάξεις στα κύτταρα του πνεύμονα, που προκαλούν τον καρκίνο. Προ πενταετίας, ερευνητές του Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν αυτό το εμπόδιο που έκανε αδύνατη την αλληλουχία του γονιδιώματος./

“Δηλαδή, κατάλαβαν πώς να προσδιορίσουν την ακριβή σειρά των μορίων Α, Τ, G και G του DNA σε ένα μόνο κύτταρο, χωρίς να εισάγουν πολλά σφάλματα στη διαδικασία” γράφει το Interesting Engineering.

Πολλοί από αυτούς τους επιστήμονες έκαναν και την έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 11/4. Χρησιμοποίησαν την τεχνική τους για να συγκρίνουν πνευμονικά κύτταρα ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, με αυτά ατόμων που καπνίζουν για χρόνια.

Η μονάδα pack years

Σε 33 συμμετέχοντες, ηλικίας από 11 έως 86 χρόνων. Περίπου οι μισοί ήταν καπνιστές. Οι άλλοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι γιατροί συνέλεξαν κύτταρα από τις επενδύσεις των πνευμόνων τους, κατά τη διάρκεια ιατρικά απαραίτητων βρογχοσκοπήσεων. Μετά χρησιμοποίησαν την τεχνική για να προσδιορίσουν τον αριθμό των μεταλλάξεων σε αυτά τα κύτταρα “που επιβιώνουν για χρόνια, ακόμη και δεκαετίες κι έτσι μπορούν να συσσωρεύουν μεταλλάξεις, όσο περνούν τα χρόνια και με τη συνέχιση του καπνίσματος. Από όλους τους τύπους κυττάρων του πνεύμονα, αυτοί είναι από τους πιο πιθανό να γίνουν καρκινικοί” εξήγησε ο Dr. Spivack.

Η μονάδα που χρησιμοποίησαν για τους καπνιστές και τα χρόνια της συνήθειας ήταν η 'pack years'. Ένα πακέτο ισοδυναμεί με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα την ημέρα, για ένα χρόνο. Ο πιο βαρύς καπνιστής της μελέτης, κάπνιζε για 116 pack years.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ανακαλύφθηκε ότι το κάπνισμα περισσότερων πακέτων τείνει να συσχετίζεται με περισσότερες μεταλλάξεις DNA στα κύτταρα του πνεύμονα. “Αυτό επιβεβαιώνει πειραματικά ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνοντας τη συχνότητα των μεταλλάξεων”.

Η έκπληξη ήταν πως η στενή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ετών καπνίσματος και του αριθμού των μεταλλάξεων, εξαφανίστηκε στα 23 έτη. Έπειτα από αυτό το σημείο, ο αριθμός των μεταλλάξεων σταμάτησε να αυξάνεται.

“Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το έντονο κάπνισμα, επειδή κατάφεραν να καταστείλουν περαιτέρω συσσώρευση μεταλλάξεων” τόνισε ο ειδικός, πριν καταλήξει στο ότι επρόκειτο για πρώιμο εύρημα μικρής μελέτης και άρα θα χρειαστεί να δοθεί συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι αξιοσημείωτο πως μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για το λόγο που κάποιοι καπνιστές προσβάλλονται από καρκίνο στον πνεύμονα και άλλοι όχι.

Εάν οι ερευνητές καταφέρουν να καταλάβουν πώς να αναγνωρίζουν το όριο, πριν να είναι αργά μπορούν να προσφέρουν στοχευμένη βοήθεια και να δώσουν στους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν έναν ακόμη καλύτερο λόγο για να μην καπνίζουν.

“Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα προς την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα και αργότερα στις προσπάθειες που απαιτούνται για την καταπολέμηση της νόσου τελικού σταδίου”, κατέληξε ο Dr. Spivack

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου