Amfipoli News: Tα πρώιμα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Tα πρώιμα σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας

 


Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα πρώιμα σημάδια της είναι συνήθως ήπια και πολλοί άνθρωποι μπορεί να τα βιώσουν ανάμεσα στην ηλικία των 20-50 ετών.

Τα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς εγκαίρως τα πρώτα σημάδια της και να τύχει της απαιτούμενης ιατρικής φροντίδας.

Οραση
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της νόσου, περίπου το 20% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν μια φλεγμονή των νεύρων των ματιών που ονομάζεται οπτική νευρίτιδα. Τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας περιλαμβάνουν θολή όραση ή διπλωπία, που ακολουθούνται από μερική απώλεια της όρασης.

Τσιμπήματα και μούδιασμα
Το συναίσθημα έντονης ζέστης ή κρύου σε συνδυασμό με τσιμπήματα που μοιάζουν σαν «καρφίτσες και βελόνες» ή σουβλιές, όπως επίσης και μούδιασμα, είναι συχνά ένα πρώιμο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν από την άκρη των χεριών και των ποδιών και προχωρούν προς τα πάνω.

Μυϊκή αδυναμία

Οι ασθενείς με μη διαγνωσμένη σκλήρυνση κατά πλάκας, διαμαρτύρονται νωρίς για ένα αίσθημα αδυναμίας ή έλλειψης ελέγχου των μυών. Τα συμπτώματα αυτά έχουν την τάση να επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια και οι ασθενείς μπορεί να έχουν μυϊκούς σπασμούς μαζί με μια αίσθηση αδεξιότητας ή ένα αίσθημα βάρους στα άκρα τους. Η επιδεξιότητα στα χέρια που σταδιακά χάνεται μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη. Οι μυϊκοί σπασμοί και η δυσκαμψία εμφανίζονται συνήθως ως μέρος της αρχικής επίθεσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, περίπου στο 40% των ασθενών.

Κόπωση
Η κούραση που επιδεινώνεται το απόγευμα φαίνεται πως είναι το πιο συχνό σύμπτωμα, που παρουσιάζεται νωρίς κατά την πορεία της συγκεκριμένης ασθένειας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland αυτή η εξουθενωτική εξάντληση μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η ξεκούραση δεν προσφέρει πάντα ανακούφιση στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ισορροπία και συντονισμός
Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν δυσκολία να κρατήσουν τα πόδια τους σταθερά και να βαδίσουν ισορροπημένα. Ο συντονισμός τους επίσης μπορεί να έχει πρόβλημα, όπως επίσης παρουσιάζουν δυσκολία να κρατήσουν μικρά αντικείμενα.

Γλώσσα
Η δυσκολία σχηματισμού λέξεων είναι επίσης ένα πρώιμο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι μπορούν να μιλήσουν εντελώς φυσιολογικά τη μία ημέρα και να ξυπνήσουν την επομένη αντιμετωπίζοντας δυσκολία να βάλουν σε σειρά τη σκέψη τους και να σχηματίσουν σωστές προτάσεις. Κάποιοι μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομιλία ή έχουν πρόβλημα να προφέρουν τις λέξεις χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος.

www.medinova.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου