Amfipoli News: Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα): συντήρηση στην κατάψυξη

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα): συντήρηση στην κατάψυξη

 


Για να έχουμε ένα ολόκληρο χρόνο αμπελόφυλλα! 

Εδώ και 2-3 χρόνια τα τυλίγαμε κατά εικοσάδες σε χαρτί κουζίνας ή σε αλουμινόχαρτο και τα βάζαμε στην κατάψυξη αζεμάτιστα. Από πέρυσι τα ζεματάμε. Φέτος, το καινούριο στην τεχνική μου είναι η νάιλον μεμβράνη που τα τύλιξα.

Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα): συντήρηση στην κατάψυξη

Ας δούμε λοιπόν πώς κατέψυξα  τα κληματόφυλλά μου.

Κατ’ αρχήν τα έπλυνα πολύ καλά ώστε να είναι έτοιμα για  κατανάλωση.

Τα άφησα για λίγη ώρα σε νερό ώστε να φύγει η σκόνη και μετά τα έπλυνα όπως τα χόρτα. Μετά το τελευταίο νερό, τα στοίβαξα κατά εικοσάδες (πάνω  κάτω).

φύλλα

Αυτό γίνεται ως εξής: παίρνουμε ένα και το απλώνουμε στο χέρι μας ώστε να φαίνεται η εσωτερική  του πλευρά.

Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα): συντήρηση στην κατάψυξη

Βάζουμε το επόμενο ώστε το κοτσάνι του πρώτου να μπει στο κενό πάνω
από το κοτσάνι του δεύτερου κ.ο.κ.  Πάντα  πρέπει να φαίνεται η εσωτερική τους πλευρά.

φύλλα1

Όταν τελειώσουμε , βάζουμε νερό να  βράσει σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει παίρνουμε μια μια στοίβα φύλλων και τα ζεματάμε για μισό λεπτό περίπου, να αλλάξουν χρώμα .

Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα): συντήρηση στην κατάψυξη

Τα γυρνάμε με τρυπητή κουτάλα και από την άλλη μεριά (μαζεμένα όπως είναι)  και τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Θα έχουν ένα λαδί χρώμα.

Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα): συντήρηση στην κατάψυξη

Δεν χρειάζεται να τα χωρίσουμε. Τα εσωτερικά θα αποκτήσουν αυτό το χρώμα από τη ζέστα των υπολοίπων. Τα αφήνουμε να  κρυώσουν  εντελώς και να στραγγίξουν.

φύλλα2

Γυρνάμε  κάθε μάτσο σε ρολό και  το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Τα βάζουμε σε δίσκο ή στο μικρό συρταράκι που έχουν οι καταψύκτες πάνω πάνω, να παγώσουν για δυο τρεις ώρες.

Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα): συντήρηση στην κατάψυξη

Μετά τα βάζουμε σε σακούλες κατάψυξης και τα διατηρούμε στο κανονικό συρτάρι  του καταψύκτη.

Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα): συντήρηση στην κατάψυξη
Παρατηρήσεις
1) Ακόμη κι αν κάποια φύλλα είναι ελαφρά κατεστραμμένα δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σκόρπια 1-2 σε κάθε μάτσο. Θα τα χρησιμοποιήσουμε στον πάτο της κατσαρόλας  όταν θα φτιάξουμε τα ντολμαδάκια μας.
2) Αντί μεμβράνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.
3) Μπορούμε να τα καταψύξουμε αζεμάτιστα. Εγώ ακόμη και αν δεν πρόκειται να τα ζεματίσω, τα πλένω, τα αφήνω να στραγγίξουν και τα τυλίγω πάλι κατά εικοσάδες σε αλουμινόχαρτο.
4) Τα αμπελόφυλλα από αμπέλι σουλτανί είναι πιο τρυφερά. Αλλά και από τις υπόλοιπες ποικιλίες είναι πολύ νόστιμα. Ίσως αυτά που προέρχονται από κρασάμπελα και επιτραπέζιες ποικιλίες  είναι και ελαφρά πιο ξινά και σε πολλούς αρέσουν  πιο πολύ.
cretangastronomy.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου