Υλικά
1 κιλό γαύρο
160γρ χοντρό αλάτι
700γρ λευκό ξίδι ή ξύδι μηλίτη
2 σκελίδες σκόρδο
κόκκινη πιπεριά κομματάκια
λίγη πράσινη καυτερή πιπεριά
πιπέρι σε κόκκους
λίγη ρίγανη
ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μισό μισό
Μαιντανό ψιλοκομμένο
φέτες λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε 1 κιλό γαύρο βγάζουμε το κεφάλι και τα έντερα τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα σκουπίζουμε και βάζουμε μια στρώση σε ένα μπολ γυάλινο, ρίχνουμε από πάνω χοντρό αλάτικάνουμε άλλη σειρά ρίχνουμε αλάτι μέχρι να τελειώσει ο γάβρος και το αλάτι.
Καλύπτουμε καλά τα ψάρια με το ξύδι και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε δροσερό μέρος για 12 ώρες .
Τα ξεκοκαλίζουμε μετά, τραβάμε την ραχοκοκαλιά που βγαίνει εύκολα. Ο γαύρος πρέπει να είναι φρέσκος και λίγο μεγάλος και όταν τελειώσουμε το αλάτισμα μετά το ξεκοκάλισμα η σάρκα του πρέπει να είναι λευκή.
Τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ και ρίχνουμε από πάνω το σκόρδο, τις πιπεριές, το λάδι,μαιντανό και τις φέτες λεμόνι. Κλείνουμε με το καπάκι του μπολ και βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται για 2 μήνες στο ψυγείο.
xrysoskoufaki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου