Amfipoli News: Κρυστάλλινα νερά, πυργόσπιτα, άγρια τοπία: Η εμπειρία ενός μαγευτικού roadtrip στη Μάνη

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Κρυστάλλινα νερά, πυργόσπιτα, άγρια τοπία: Η εμπειρία ενός μαγευτικού roadtrip στη Μάνη

 


Με σημείο εκκίνησης την Καλαμάτα, διασχίζουμε τα χωριά και τις παραλίες μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο

Ξεκινήστε από την Καλαμάτα, τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια εντυπωσιακή αναγέννηση με την αναμόρφωση του παραλιακού της μετώπου, πεζόδρομους και την ύπαρξη πολλών πολιτιστικών γεγονότων, ειδικά το καλοκαίρι.

Πάρτε την έξοδο προς Μάνη και Αρεόπολη και θα βρεθείτε στην αρχή της μεσσηνιακής Ριβιέρας, του παραλιακού κομματιού της περιοχής που είναι γεμάτο παραλίες και ωραία μαγαζιά δίπλα στο κύμα. Κάντε την πρώτη στάση 16 χιλιόμετρα μετά την Καλαμάτα στο λιμανάκι Κιτριές για βουτιές και φαγητό. Τα επόμενα 38 χιλιόμετρα είναι γεμάτα στροφές και πιο μακριά από τη θάλασσα, αλλά θα σας αποζημιώσει η επόμενη στάση στην Καρδαμύλη.

Η Καρδαμύλη αποτελείται από δύο ουσιαστικά περιοχές, την παλιά και τη νέα Καρδαμύλη. Στην παλιά θα κάνετε βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα γραφικά σοκάκια ενώ η αναρριχώμενη βουκαμβίλια χρωματίζει το αυστηρό πλινθόκτιστο τοπίο. Θα μπείτε σε μανιάτικους πύργους και σε βυζαντινές εκκλησίες, ταξιδεύοντας πίσω στον καιρό των πειρατών και των κουρσάρων. Στο νέο οικισμό είναι συγκεντρωμένα τα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη τα καφέ και τα μπαρ. Η νέα Καρδαμύλη δεν χάνει σε γραφικότητα και η ανάπτυξη του τουρισμού έχει γίνει σε πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο και την ιστορία της περιοχής.

               Η παραλία της Καρδαμύλης/Photo: Shutterstock

Μετά την Καρδαμύλη, ακολουθούν ωραίοι κόλποι με καταγάλανα νερά, ιδανικά για βουτιές. Σταματήστε στην παραλία Καλαμίτσι, στην παραλία του Φονέα ή στα Δελφίνια για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Για να δείτε παραπάνω κόσμο, πηγαίνετε στην παραλία Καλογριά, όπου το beach bar βάζει επιλεγμένη μουσική και κάνει ωραίο καφέ. Πλέον, ο δρόμος απομακρύνεται από τη θάλασσα, την οποία δε θα ξαναβρείτε μέχρι και την παραλία του Οίτυλου.

                H παραλία του Οιτυλού/Photo: Γιώργος Δέτσης

                               Λιμένι/Photo: Γιώργος Δέτσης

Λίγο πριν αφήσετε τη Μεσσηνία για να μπείτε στη λακωνική Μάνη, στο χωριό Θαλάμες, θα συναντήσετε πάνω στον δρόμο έναν μεγάλο πλάτανο, κάτω από τη δροσιά των φύλλων του λειτουργεί μεζεδοπωλείο με καλομαγειρεμένα πιάτα με ντόπια προϊόντα. Η επόμενη στάση είναι στο Λιμένι, το επίνειο της Αρεόπολης. Ο παραθαλάσσιος οικισμός αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά οικιστικά σύνολα στη Μάνη και ανάμεσά τους θα δείτε και τον Πύργο της οικογένειας Μαυρομιχάλη που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Αρκετούς μανιάτικους πύργους θα δείτε φυσικά και στην Αρεόπολη, τον οικισμό με τα πέτρινα σοκάκια και τη η μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Συνεχίστε νότια στον επαρχιακό δρόμο μέσα από το λιτό, άγονο μανιάτικο τοπίο μέχρι τον Γερολιμένα/Photo: Γιώργος Δέτσης

Λίγο πιο κάτω βρίσκονται τα σπήλαια Διρού και η ξενάγηση γίνεται αρχικά με μικρές βάρκες και μετά υπάρχει και ένα χερσαίο κομμάτι που περπατιέται. (Προς το παρόν και λόγω εργασιών, είναι προσβάσιμο μόνο το χερσαίο κομμάτι). Συνεχίστε νότια στον επαρχιακό δρόμο μέσα από το λιτό, άγονο μανιάτικο τοπίο μέχρι τον Γερολιμένα. Απόλυτα ενσωματωμένη σε αυτό το άγριο τοπίο είναι η Καστροπολιτεία της Βάθειας, ένα σύνολο εντυπωσιακών πυργόσπιτων του 18ου και του 19ου αιώνα.

Η Καστροπολιτεία της Βάθειας, ένα σύνολο εντυπωσιακών πυργόσπιτων του 18ου και του 19ου αιώνα/Photo: Γιώργος Δέτσης

Προχωρώντας και άλλο, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Θα χρειαστεί να περπατήσετε 2,2 χλμ σε ένα εύκολο μονοπάτι ανάμεσα σε ξερολιθιές, χαμηλούς θάμνους, θυμάρι και ρίγανη. Αξίζει όμως η θέα στη θάλασσα, η γαλήνη και η ησυχία του τοπίου. Θα δείτε από κοντά και τον φάρο που χτίστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887.

Από την Καλαμάτα στο Ταίναρο: 129 χιλιόμετρα, 2 ώρες και 50 λεπτά οδήγησης.

travel.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου