Amfipoli News: Το συστατικό στη διατροφή που βοηθά στη μείωση χοληστερόλης

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Το συστατικό στη διατροφή που βοηθά στη μείωση χοληστερόλης

 


Υπάρχουν πολλές τροφές για τη μείωση της χοληστερόλης αλλά όπως όλα δείχνουν, οι έρευνες μάλλον ανακάλυψαν μια από τις πιο «δυνατές» και ευεργετικές.

Η σόγια! Η σόγια είναι μια μεγάλη πηγή φυτικής πρωτεΐνης και τώρα μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σε μικρά, αλλά τελικά σημαντικά ποσά. Ερευνητές από το St. Michael’s Hospital στο Τορόντο ξεκίνησαν να αναλύουν την επίδραση της σόγιας στην υγεία της καρδιάς τους για τους εαυτούς τους.  Για να γίνει αυτό, πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση σε 43 υπάρχουσες δοκιμές που αξιολόγησαν τα οφέλη για την υγεία του σόγιας.

Ειδικότερα, 41 από τις 43 μελέτες εξέτασαν την επίδραση της πρωτεΐνης σόγιας στη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL),  δηλαδή την γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη. Επιπλέον, και οι 43 δοκιμές παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα συνολικής χοληστερόλης.

Μετά την πραγματοποίηση της μετα-ανάλυσης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη σόγιας μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 3% έως 4% στους ενήλικες. Όταν κάποιος αντικαθιστά ή ισορροπεί μια διατροφή υψηλών κορεσμένων λιπαρών και υψηλών σε χοληστερόλη κρεάτων με μια διατροφή που περιέχει σόγια, τότε η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γενικά, οι έρευνες έχουν δείξει πως η πρωτεΐνη σόγιας συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχονται ότι το εύρος των ευρημάτων τους ήταν περιορισμένο λόγω της χρήσης μόνο των δεδομένων που είχαν συλλεχθεί και εξεταστεί από την FDA. Ωστόσο, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η FDA θα λάβει υπόψη τα ευρήματά τους  για τον αντίκτυπο της σόγιας στην υγεία της καρδιάς.

Τι άλλο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης;

Aν θέλεις να μειώσεις τη χοληστερόλη και γενικά να κατεβάσεις τους αριθμούς της κακή χοληστερόλης, τότε υπάρχουν διάφορες τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου καθώς σε βοηθούν σημαντικά.

  • Βρώμη
  • Κριθάρι
  • Φασόλια
  • Μελιτζάνα
  • Ξηροί καρποί
  • Φυτικά έλαια
  • Μήλα
  • Σταφύλια
  • Φράουλες
  • Εσπεριδοειδή
  • Λιπαρά ψάρια

Χοληστερόλη και καρδιαγγειακές ασθένειες

Κατά μία εκδοχή, η χοληστερίνη, όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.

Επειδή δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η χοληστερόλη εναποτίθεται κάτω από το επιθήλιο των αρτηριών, υπάρχει διαφωνία στην επιστημονική κοινότητα ως προς σχέση της χοληστερόλης με την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών. Ο Μάλκολμ Κέντρικ υποστηρίζει πως η χοληστερόλη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αλλά έχει μόνο ρόλο δείκτη. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, όταν προκαλούνται τραύματα στις αρτηρίες η χοληστερόλη λειτουργεί επουλωτικά, επιδεικνύοντας την κακή κατάσταση των αρτηριών.

Πηγή: https://ipop.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου