Amfipoli News: Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

 


Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:

Α. Για τη σοκολατένια μαρέγκα:

150 gr ασπράδια

250-300 gr ζάχαρη κοινή

½ κουταλάκι ξίδι από κρασί

25-30 gr κακάο καλής ποιότητας

Β. Για την κρέμα σοκολάτας:

400 ml κρέμα γάλακτος με 35%λιπαρά

20 gr βούτυρο

220 gr σοκολάτα με τουλάχιστον 50% περιεκτικότητα σε κακάο

15ml κονιάκ ή λικέρ

Γ. Για το γαρνίρισμα, μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού της επιλογής μας ή φρέσκα φρούτα

Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές ινδοκάρυδο ή τρούφα σοκολάτας

Επί το έργον:

Πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας γιατί πρέπει να κρυώσει λίγες ώρες στο ψυγείο: Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο, και μόλις πάει να κοχλάσει προσθέτουμε τη σοκολάτα σε τρίμματα ή σε μικρά πλακάκια.

Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

Αποσύρουμε από το μάτι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να λιώσει. Μόλις το μείγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε έντονα να ενσωματωθεί. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ευρύχωρο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον.

Φτιάχνουμε τη σοκολατένια μαρέγκα: Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 160 βαθμούς.  Συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά, γιατί δεν πρέπει να διακόψουμε την παρασκευή της. Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να στέκουν μυτούλες και προσθέτουμε τη ζάχαρη τμηματικά συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε το ξίδι πάντα χτυπώντας τη μαρέγκα.

Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

Όταν στέκει καλά σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το κακάο και το ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, προσέχοντας να μη πέσει η μαρέγκα. Στρώνουμε το λαμαρινάκι της κουζίνας με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τη μαρέγκα να καλύψει όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 35 περίπου λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ.

Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

Όταν έχει περάσει ο χρόνος για την κρέμα, την βγάζουμε από το ψυγείο και την χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και να έχουμε μια σοκολατένια αφράτη μους. Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος ή μεμβράνη την κρύα μαρέγκα και την αναποδογυρίζουμε.

Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

Ξεκολλάμε προσεκτικά το χαρτί που έχει κολλήσει (αυτό πάνω στο οποίο ψήθηκε) και απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας, κρατώντας λίγη για την επικάλυψη του κορμού.

Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

 

Με τη βοήθεια του χαρτιού ή της μεμβράνης τυλίγουμε τον κορμό. Ισιώνουμε τις άκρες του με ένα μαχαίρι (η χαρά της «ζαχαροπλάστισσας») και τον τοποθετούμε  σε πιατέλα. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με καρύδα ή τρούφα σοκολάτας και γαρνίρουμε με γλυκά ή φρούτα της επιλογής μας.

Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

Παρατηρήσεις:

  • Αν η σοκολάτα μας είναι πολύ πικρή (πάνω από 70% σε κακάο) μπορούμε να προσθέσουμε λίγη αχνοζάχαρη στην κρέμα σοκολάτας στη φάση που βράζουμε την κρέμα.
  • Μπορούμε να βάλουμε φρέσκα φρούτα και στο εσωτερικό του κορμού. Στην παρασκευή της σημερινής ανάρτησης δεν είχα περισσότερες φράουλες (από τα πιο κατάλληλα φρούτα για τον κορμό μας) κι έτσι περιορίστηκα μόνο στο εξωτερικό γαρνίρισμα, με μια σάλτσα φράουλας.
  • Στο ψήσιμο της μαρέγκας δεν ακολουθώ τις κλασικές θερμοκρασίες για μαρεγκάκια. Η υψηλότερη θερμοκρασία κάνει λίγο πιο ελαστική τη μαρέγκα, πράγμα που χρειαζόμαστε για να γυρίζει σε ρολό. Ακόμη κι αν σπάσει όμως που και που, δεν μας πειράζει!
  • Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο έως 3-4 μέρες. Κα τη γνώμη μου είναι πιο νόστιμο τη δεύτερη και την τρίτη μέρα από τη συναρμολόγησή του!
  • .cretangastronomy.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου