Amfipoli News: Ντοματόπιτα με γραβιέρα

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Ντοματόπιτα με γραβιέρα


Εξαιρετική πίτα εποχής!

Όχι δεν είναι ούτε πίτσα ούτε λαδένια η πίτα της σημερινής ανάρτησης. Είναι μια ντοματόπιτα ανοικτή, με τριφτή ζύμη και πλούσια ντοματένια γεύση που μας ενθουσίασε και εκτιμώ ότι εμείς θα την καθιερώσουμε για τους υπόλοιπους 1-2 μήνες, όσο οι ντομάτες θα είναι καλές

Ναι, αυτές τις μέρες θα παρελάσουν από δω αρκετές συνταγές με ντομάτες αφού όπως έχω ξαναγράψει θεωρώ ότι οι πιο νόστιμες ντομάτες του χρόνου είναι οι ντομάτες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη. Περιμένουν στη σειρά παραδοσιακές και λίγο πιο σύγχρονες συνταγές, υλικό που ελπίζω να προλάβω να παρουσιάσω όσο κυκλοφορούν στους μπαξέδες και στην αγορά νόστιμες ντομάτες.

Ντοματόπιτα έχω κι άλλη στο site. Είναι μια πολύ δημοφιλής ντοματόπιτα με κιμά,  Αυτή όμως εδώ είναι πιο απλή, φτιάχνεται πολύ πιο γρήγορα και δεν περιέχει κιμά. Έτσι είναι πιο ελαφριά, παρόλο που τα έχει και τούτη τα λιπαρά της. Το έλεγα τότε ότι είχα συνταγή χωρίς κιμά αλλά είχα χρόνια να την φτιάξω. Είναι στη λογική των γαλλικών galettes, σαν ανοικτή τάρτα στην ουσία, που όμως δεν χρειάζεται ταρτιέρα είναι πιο απλή.

Η βάση είναι μια ζύμη που χρησιμοποιώ σε πολλές πίτες, γλυκές και αλμυρές με πιο χαρακτηριστική τη σκεπαστή μου μηλόπιτα (την πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα προσωπικά). Είναι μια από τις ζύμες που έχω «κακοποιήσει» στο παρελθόν προσπαθώντας να την φτιάξω μόνο με ελαιόλαδο αλλά που παραιτήθηκα πολύ γρήγορα από κάθε τέτοια προσπάθεια γιατί αλλάζει εντελώς η υφή της. Πρόκειται για μια ζύμη που λιώνει στο στόμα, ιδανική για τάρτες.

Ντοματόπιτα με γραβιέρα

Βουτυράτη λοιπόν η σημερινή βάση, αλλά αξίζει μια στις τόσες μια μικρή αμαρτία. Εδώ δεν αντικαθιστάται το βούτυρο, είναι προτιμότερο να φτιάξουμε άλλη συνταγή ζύμης (ενδεικτικά, καλή ζύμη για βάση τέτοιων παρασκευασμάτων είναι η δεύτερη ζύμη που δίνω στην μηλόπιτα παραπάνω ).

Αλλά ας δούμε τη ντοματόπιτα!

Υλικά

Για τη βάση:

125 gr (μισή πλάκα του εμπορίου) βούτυρο από το ψυγείο

210 gr (1,5 δοσομετρική κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

75-90 ml (5-6 δοσομετρικές κουταλιές) κρύο νερό

1 τσιμπιά αλάτι.

Για τη γέμιση:

3 μέτριες ντομάτες (400-450 gr)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο

1 αυγό

100-120 gr κρητική γραβιέρα

30 ml (2 δοσομετρικές κουταλιές) ελαιόλαδο

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου