Ποιος θα τους αντισταθεί;
Οι «ψευτοκεφτέδες» αλλάζουν από εποχή σε εποχή. Κι αν το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ντοματοκεφτέδες, τώρα είναι καιρός για διάφορους αρωματικούς χορτοκεφτέδες και φυσικά για κεφτέδες οσπρίων (δείτε τους ρεβιθοκεφτέδες και τους φαβοκεφτέδες μου).
Αυτά τα κεφτεδάκια, vegetarian κατά τη σύγχρονη ορολογία, είναι ο τρόπος για να φάνε όσπρια, χορταρικά και λαχανικά ακόμη και τα πιο δύσκολα παιδάκια. Επίσης είναι ένας ωραίος τρόπος για να αποφύγουμε το κρέας απολαμβάνοντας όμως κάτι νόστιμο και πικάντικο, σχεδόν όσο τα κλασικά κεφτεδάκια!
Η συνταγή της σημερινής ανάρτησης μπορεί να έχει τον τίτλο «σπανακοκεφτέδες», αλλά αντί για σπανάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανακατεμένα χορταρικά εποχής, καλλιεργημένα ή άγρια. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τσιγαρίσετε σπανάκι για σπανακόρυζο ή σπανακόπιτα, ή τσιγαριαστά χόρτα που αφθονούν από τώρα και μετά, κρατείστε μια ποσότητα για νόστιμα κεφτεδάκια!
Η συνταγή όπως σχεδόν όλες του είδους, είναι «ευέλικτη». Σηκώνει πολλές παρεμβάσεις και στα αρωματικά και στο είδος του τυριού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αλλά ας τη δούμε!
Υλικά
Για το μείγμα των κεφτέδων:
Για 250 gr σπανάκι (ζυγισμένο ζεματισμένο και στραγγισμένο)
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
30ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
50 gr τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι
1 μικρό αυγό
50-80 gr τριμμένο τυρί
Περίπου 50 gr αλεύρι που φουσκώνει (ή για όλες τις χρήσεις με λίγο μπέικιν στη μύτη του κουταλιού)
Αλάτι
Πιπέρι
Ακόμη:
Λίγο αλεύρι για το τύλιγμα και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, και αν θέλουμε λίγο λεμόνι στο σερβίρισμα
(σε περίπτωση νηστείας, δεν βάζουμε τυρί και αυγό και τους φτιάχνουμε ως τηγανίτες)
Επί το έργον
Αφού ζεματίσουμε το σπανάκι (εγώ το προτιμώ τσιγαρισμένο, δείτε παρατηρήσεις), το βάζουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (σαν να κόβαμε μαρούλι για σαλάτα), το βάζουμε σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Το κρεμμύδι είναι καλύτερα να το τρίψουμε στον τρίφτη της ντομάτας. Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε ένα μείγμα τόσο σφικτό, ώστε να πλάθεται σε κεφτέδες (γι αυτό λέω στο «περίπου» την ποσότητα του αλευριού). Αφήνουμε να σφίξει λίγη ώρα αν υπάρχει χρόνος, και πλάθουμε τους κεφτέδες μας αλευρώνοντάς τους. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να ψηθούν. Τα γυρίζουμε όταν ροδοκοκκινίσουν ώστε να τηγανιστούν και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα ώστε να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι. Τα σερβίρουμε ζεστά!
Παρατηρήσεις
Αντί να ζεματίσουμε το σπανάκι μπορούμε να το τσιγαρίσουμε με το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αυτό μάλιστα βολεύει πολύ αν φτιάχνουμε κάποια άλλη Παρασκευή με σπανάκι, π.χ.σπανακόρυζο ή σπανακόπιτα. Επίσης, αν χρησιμοποιήσουμε τσιγαριαστά χόρτα είναι προτιμότερο να τα τσιγαρίσουμε όπως περιγράφεται εδώ, από το να τα ζεματίσουμε.
Συνιστώ το «τσιγάρισμα» ή έστω το ζεμάτισμα του σπανακιού πριν από τη χρήση του στους σπανακοκεφτέδες γιατί το τηγάνισμα είναι τρόπος γρήγορου μαγειρέματος οπότε δεν τα θέλουμε εδώ ωμά.
Το δικό μου τυρί είναι κεφαλογραβιέρα αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο τυρί έχουμε στο ψυγείο.
Για το τηγάνισμα δεν χρησιμοποιούμε μεγάλο τηγάνι ώστε και λιγότερο ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε και να μην πέφτει η θερμοκρασία του. Αρκεί να χωρούν 7-8 κεφτέδες σε κάθε τηγανιά.
Αν ψήσουμε τους κεφτέδες στον φούρνο, θα προσθέσουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στο μείγμα και θα τους αραδιάσουμε σε λαδωμένο ταψάκι. Θέλουν περίπου μισή ώρα στους 180-200 βαθμούς (αντιστάσεις)..
cretangastronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου