Το έθιμο τηρείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και ορίζει η γιαγιά ή η μαμά του παιδιού να φτιάξει πίτες ή αλλο γλυκό πχ κέικ, σταφιδόψωμο, σοκολατόπιτα ή ότι άλλο μπορεί να φτιαχτεί σε ταψί και να τα μοιράσει στη νονά, τους συγγενείς και τους φίλους.Η νονά μάλιστα δικαιούται ολόκληρο ταψί ενώ σε κάποια μέρη το έθιμο ορίζει τσουρέκι για τη νονά, που φέρνει τα πρώτα παπουτσάκια του παιδιού. Από μια ολόκληρη περπατόπιτα παίρνουν και οι γιαγιάδες και παππούδες που «ασημώνουν» το παιδί ώστε να έχει γερό και σταθερό περπάτημα. Όλοι όσοι παίρνουν κομμάτι από την περπατόπιτα εύχονται στο παιδί »σιδερένια ποδαράκια» ή »καλή στράτα στη ζωή». Μάλιστα, όταν περδικλώνετε κάποιος θα ακούσετε συχνά να του λένε «καλά περπατόπιτα δε σου κάνε μικρό η μάνα σου;»
Μάλιστα, το έθιμο ορίζει πως η περπατόπιτα δείχνει και το μελλοντικό επάγγελμα του παιδιού. Με ποιό τρόπο; Διάβασε πώς έχει η διαδικασία και θα καταλάβεις.
Πάνω σε ένα τραπέζι τοποθετούνται διάφορα αντικείμενα σχετικά με κάποιο επάγγελμα, όπως για παράδειγμα βιβλίο, λεφτά, χτένα, λαχανικά κι ότι άλλο σκεφτεί η οικογένεια. Πάνω στο ίδιο τραπέζι τοποθετούνται και οι περπατόπιτες που σταυρώνονται τρεις φορές – κάτι ανάλογο με τη βασιλόπιτα ή το χριστόψωμο. Τη διαδικασία μάλιστα την κάνει το ίδιο το παιδάκι, με τη βοήθεια της μαμάς. Η μαμά θα πάρει το χεράκι του παιδιού κρατώντας το μαχαίρι και θα σταυρώσουν τις περπατόπιτες. Στη συνέχεια η περπατόπιτες μοιράζονται σε φίλους και συγγενείς, όπως περιγράψαμε παραπάνω. Όποιος παίρνει την περπατόπιτά του ή το κομμάτι του οφείλει να τρέξει μέσα στο σπίτι για να δώσουν δύναμη στο παιδάκι που μόλις κάνει τα πρώτα του βηματάκια.
Και με τα αντικείμενα; Ποιός ο λόγος ύπαρξης; Λέγεται πως όποιο αντικείμενο δίπλα από τις πίτες κερδίσει την προσοχή του παιδιού θα δείξει και το μελλοντικό του επάγγελμα. Η χτένα για παράδειγμα μπορεί να δείχνει προς την κομμωτική, τα βιβλία προς την εκπαίδευση κτλ.
Πώς θα φτιάξεις περπατόπιτα;
Υλικά
4 φλιτζ. αλεύρι
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. βούτυρο μαργαρίνη
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 αυγά
2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
1 1/2 ποτήρι γάλα
1 φλιτζ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια
1/2 κουτ. κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέτουμε τ’αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού , τα καρύδια και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα, διαδοχικά κι εναλλάξ με το γάλα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά 180ο C για 45′ στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας κι ελέγχουμε αν έχει ψηθεί με μιά οδοντογλυφίδα.
‘Οταν βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί, το βγάζουμε και το τοποθετούμε πάνω σε μιά σχάρα, κι όταν κρυώσει αρκετά το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Μπορούμε να φτιάξουμε με χαρτόνι μιά πατουσίτσα μωρού ,ή και περισσότερες ίσως για κάθε κομμάτι , και να βγάλουμε το αποτύπωμά της πάνω στην πίτα ,πασπαλίζοντας την άχνη ζάχαρη πάνω απ’το χαρτονιένιο πατρόν της πατουσίτσας.!!!
Μην διστάσετε να δώσετε ένα κομμάτι στο μικρό σας να δοκιμάσει, εξάλλου τόση προσπάθεια έκανε για να περπατήσει!
kraou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου