Amfipoli News: Κρεατόπιτα...

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Κρεατόπιτα...



Για τη γέμιση:

-μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο

-1 κρεμμύδι τριμμένο

-60 ml ελαιόλαδο

-1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό αποξηραμένο (κατά προτίμηση που έχετε αποξηράνει μόνοι σας)

-200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

-250 γρ. φέτα πικάντικη, χοντροτριμμένη με τα χέρια

-3 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο

-1 αυγό + 1 ασπράδι

-150 ml γάλα

- μισό κουταλάκι του γλυκού κοφτό πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.

Στη συνέχεια, βάζετε μέσα τον κιμά και τον σοτάρετε στο κρεμμύδι, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Ρίχνετε και το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζετε λίγο ακόμα το σοτάρισμα του κιμά. Προσθέτετε και το πιπέρι.

Κατεβάζετε απ' τη φωτιά, προσθέτετε το βασιλικό και ανακατεύετε.

Αφού ο κιμάς κρυώσει, ρίχνετε το αυγό και το ασπράδι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το κεφαλοτύρι, τη γραβιέρα και το γάλα και ανακατεύετε.

Στο τέλος θα ρίξετε τη φέτα, αλλά μην την λιώσετε ανακατεύοντας τη γέμιση (απαλές κινήσεις). 

Για το φύλλο:

(για ένα μεγάλο ταψί)

-650 γρ. αλεύρι (3 κούπες μεγάλες περίπου)

-3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

-3 κουταλάκια του γλυκού ξίδι

-μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

-νερό όσο πάρει (περίπου 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού νερό).

-250 ml ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων

Το αλεύρι που θα περισσέψει από το 1 κιλό της συσκευασίας, θα το χρησιμοποιήσετε για το αλεύρωμα και το άνοιγμα των φύλλων.

-Ζυμώνετε όλα τα υλικά. Να σχηματιστεί ένα ζυμάρι που να μην κολλάει, αλλά να είναι ελαστικό (όχι σκληρό).

-Αφού το ζυμώσετε, το χωρίζετε σε 16 ίσα μέρη (στη μέση, κάθε μισό στη μέση, κάθε τέταρτο στη μέση,  και κάθε όγδοο στη μέση). Κάθε μέρος το κάνετε μπαλάκι, το πασπαλίζετε με αλεύρι και το βάζετε σ' ένα μπολ. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη. 

-Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο στρόγγυλο ταψί.

-Κάθε μπαλάκι το ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο.

-Στρώνετε το πρώτο φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύπτει τα 3/4 του πάτου του ταψιού και το υπόλοιπο να περισσεύει έξω απ' το ταψί. Ραντίζετε το φύλλο με λάδι (και στα περισσεύματα), χωρίς να το ακουμπάτε (από απόσταση). Στρώνετε το δεύτερο, φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο, απ' την άλλη μεριά του ταψιού. Ραντίζετε με ελαιόλαδο. Συνεχίζετε με τα επόμενα 2 φύλλα, πάλι απ' τη μια και την άλλη μεριά του ταψιού, αλλά σταυρωτά σε σχέση με τα 2 πρώτα, ώστε τα περισσεύματα των φύλλων να προεξέχουν συμμετρικά όπως το ταψί είναι στρόγγυλο. Εκεί όπου τα περισσεύματα διαδέχεται το ένα το άλλο, να λαδώνετε ενδιάμεσα τα φύλλα, ώστε να χωρίζουν στο ψήσιμο και να είναι η πίτα τραγανή και τριφτή.

-Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 4 φύλλα.

-Αδειάζετε τη γέμιση και τη στρώνετε μέχρι τις άκρες.

-Από πάνω, το πρώτο και δεύτερο φύλλο θα τα βάλετε στη μέση του ταψιου. Συνεχίζετε με τα επόμενα 4 μπαλάκια (φύλλα) τα οποία θα τα βάλετε σταυρωτά όπως τα κάτω (να προεξέχουν συμμετρικά απ' την κάθε πλευρά του ταψιού). Ραντίζετε εννοείται κάθε φορά το φύλλο με ελαιόλαδο. 

-Τα 2 τελευταία μπαλάκια τα χωρίζετε στη μέση. Το καθένα απ' τα 4 αυτά μικρότερα μπαλάκια (ένα για κάθε τεταρτημόριο του κύκλου) το ανοίγετε σε λεπτό φύλλο και το τοποθετείτε όχι τεντωμένο αλλά χαλαρά, σχηματίζοντας σούρες, ραντίζοντας με λάδι ενδιάμεσα και λαδώνοντας και τις σούρες για να χωρίζουν. 

-Γυρίζετε τα περισσεύματα των φύλλων και τα κλείνετε προς τα μέσα, κάνοντας ωραίες τις γωνίες. Λαδώνετε τις γωνίες.

-Κόβετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.

-Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην κάτω υποδοχή, για 20-25 λεπτά (ελέγχετε σηκώνοντας την πίτα μ' ένα μαχαίρι αν ψήθηκε από κάτω), και στη συνέχεια την ανεβάζετε μια υποδοχή πάνω, και ψήνετε για άλλα 15-20 λεπτά στον αέρα στους 200 βαθμούς.






Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου