Amfipoli News: Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τα συμπτώματα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τα συμπτώματα SOS που πρέπει να γνωρίζετε


  Περιγράφεται χαρακτηριστικά ως ένα μούρο που κρέμεται από το τσαμπί. Ενώ τα περισσότερα ανευρύσματα δεν σπάνε και δεν δημιουργούν πρόβλημα, αυτά που προκαλούν αιμορραγία στον εγκέφαλο οδηγούν σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να έχουν απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις.

Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο ή ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στα επείγοντα.

Διάγνωση

Η διάγνωση συνήθως ξεκινά με τον απεικονιστικό έλεγχο, δηλαδή με αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία. Συνήθως χρησιμοποιούνται και ειδικές ακολουθίες δηλαδή ειδικές απεικονίσεις οι οποίες δείχνουν καλά τα αγγεία του εγκεφάλου (Εικόνα 2). Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονη η υποψία ανευρύσματος, αλλά οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι αρνητικές, ίσως χρειαστεί να γίνει οσφυονωτιαία παρακέντηση. Κατά την οσφυονωτιαία παρακέντηση λαμβάνεται εγκεφαλονωτιαίο υγρό από το σπονδυλικό κανάλι με τη βοήθεια μιας βελόνης, και το υγρό εξετάζεται για ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ανεύρισμα Εγκεφάλου

Εικόνα 2: Αξονική αγγειογραφία (CTA) δείχνει αμφοτερόπλευρα ανευρύσματα του διχασμού της καρωτίδας 

Πολύ συχνά –και ειδικά στην περίπτωση που η αξονική ή η μαγνητική δείξουν κάποιο πιθανό ανεύρυσμα– πρέπει να γίνει και αγγειογραφία εγκεφάλου. Με αυτή την εξέταση απεικονίζονται όλα τα αγγεία του εγκεφάλου με μεγάλη ακρίβεια. Η αγγειογραφία δείχνει πολύ καλά το μέγεθος και το σχήμα του ανευρύσματος και βοηθά στον σχεδιασμό των περαιτέρω θεραπευτικών χειρισμών.

Αντιμετώπιση

Πολλά ανευρύσματα δε χρήζουν αντιμετώπισης (πχ. ασυμπτωματικά, πολύ μικρά ανευρύσματα). Αν όμως το ανεύρυσμα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αυτό γίνεται με 2 τρόπους:

  • Εμβολισμός
  • Χειρουργείο (χειρουργικός αποκλεισμός)

Στην περίπτωση του εμβολισμού (με τον οποίο αντιμετωπίζονται πλέον περίπου το 70% των ανευρυσμάτων), προωθείται ένας καθετήρας μέχρι το ανεύρυσμα και στη συνέχεια το ανεύρυσμα «γεμίζει» με μικρά ελάσματα (πολύ μικρά σύρματα) και έτσι αποκόπτεται από την κυκλοφορία (Εικόνα 3).

Ανεύρισμα Εγκεφάλου

Εικόνα 3: Σχηματική απεικόνιση ανευρύσματος το οποίο έχει γεμίσει με ελάσματα (coils) και ως εκ’ τούτου δεν μπορεί πλέον να γεμίσει με αίμα (θεραπεία).

Στην περίπτωση του χειρουργείου, τοποθετείται χειρουργικά ένα κλίπ στον αυχένα του ανευρύσματος και έτσι το ανεύρυσμα δε μπορεί πλέον να γεμίσει με αίμα και καθίσταται ακίνδυνο (Εικόνα 4).

Ανεύρισμα Εγκεφάλου

Εικόνα 4: Σχηματική απεικόνιση ανευρύσματος το οποίο έχει θεραπευτεί με χειρουργικό αποκλεισμό (clipping).

Το ποιά μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα αν το ανεύρυσμα έχει ραγεί ή όχι, από το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση του, από την ηλικία και γενική κατάσταση του ασθενού κ.ο.κ.

Αιτιολογία

Η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη, υπάρχουν όμως γνωστοί προδιαθεσικοί παράγοντες. Αυτοί είναι η ηλικία (η πιθανότητα εμφάνισης αυξάνει με την ηλικία), το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο αλκοολισμός, οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος κλπ. Υπάρχουν επίσης και κάποιες παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με ανεύρυσμα όπως π.χ. νοσήματα του συνδετικού ιστού (πχ. σύνδρομο Ehlers-Danlos), πολυκυστική νόσος των νεφρών, συγγενής στένωση αορτής, ύπαρξη αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας, κ.α.

Συχνές ερωτήσεις για τα ανευρύσματα εγκεφάλου

Βρέθηκε ανεύρυσμα στον εγκέφαλό μου. Σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;

Πρέπει να απευθυνθείτε σε νευροχειρουργό με εμπειρία στην αντιμετώπιση ανευρυσμάτων εγκεφάλου. Ιδανικά, ο νευροχειρουργός συνεργάζεται με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως πχ. ακτινολόγους, νευρολόγους, αναισθησιολόγους κλπ. προκειμένω να ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος και να σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά των διαφόρων θεραπευτικών χειρισμών

Υπάρχει διατροφή για πρόληψη;

Σύμφωνα με τη μελέτη MDCS (Malmö Diet and Cancer Study) που έγινε στη Σουηδία, φάνηκε ότι απο τον πλυθησμό που παρακολουθήθηκε για 20 χρόνια, τα άτομα με υψηλότερη ποιότητα διατροφής δεν είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ωστόσο, παρατηρήθηκε τάση μειωμένου κινδύνου μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν τις συστάσεις για τα οπωροκηπευτικά.

Η υψηλότερη ομάδα πρόσληψης φρούτων συσχετίστηκε με 33% μειωμένο κίνδυνο και η αντίστοιχη ομάδα για την πρόσληψη λαχανικών συσχετίστηκε με 40% μειωμένο κίνδυνο

Αναφέρεται ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι πιθανόν να έχουν γενικά έναν πιο υγιειινό τρόπο ζωής, κάτι που δεν έχει ληφθεί υπόψιν στις αναλύσεις.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών και η ικανότητά τους να μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο αορτικό τοίχωμα είναι μια εύλογη θεωρία που έχει προταθεί ως προστατευτικός παράγοντας των φρούτων και των λαχανικών στην παθογένεια ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Όπως είναι γνωστό, μια κακή διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και trans λιπαρά και νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αρτηριοσκλήρωση και παχυσαρκία, που, όπως προείπαμε, είναι παράγοντες κινδύνου για το ανεύρυσμα αορτής.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και με αυτόν τον τρόπο να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο. Ακολουθούν κάποιες ιδέες για αλλαγή:

  • Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα αντί για επεξεργασμένα και συσκευασμένα σνακ.
  • Περιορίστε τα αλλαντικά, τα λιπαρά κρέατα και απομακρύνετε τα ορατά λίπη.
  • Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αποφύγετε τόσο τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα όσο και αυτά με 0% λιπαρά.
  • Καταναλώστε προιόντα ολικής άλεσης και σύνθετους υδατάνθρακες και όχι τους εξευγενισμένους, λευκούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι και ψωμί.
  • Προτιμήστε τα λιπαρά από ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
  • Αποφύγετε τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης, όπως οι συσκευασμένοι χυμοί.

Βάλτε μέτρο στις εξόδους σας για φαγητό, καθώς δεν γνωρίζετε με ακρίβεια τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τις συνθήκες συντήρησης και μαγειρέματος των τροφίμων.

πήγες:

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου