Amfipoli News: Υγιεινές τροφές που δεν πρέπει να τρως σε μεγάλες ποσότητες!

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Υγιεινές τροφές που δεν πρέπει να τρως σε μεγάλες ποσότητες!

 


Υ πάρχουν αρκετές τροφές που θεωρούμε υγιεινές και κάνουν καλό σε όλο μας το σύστημα. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορείς να τις καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες! Ποιες είναι αυτές οι υγιεινές τροφές για τον οργανισμό;

Ακόμη και τα λεγόμενα superfoods,  δεν μπορούν να σου προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που χρειάζεσαι. Μια ισορροπημένη διατροφή δεν εμμένει σε ένα μόνο τρόφιμο.

Και μάλιστα, υπάρχουν ορισμένες υγιεινές τροφές για τον οργανισμό που δεν πρέπει να καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες.

Ποιες είναι αυτές;

Καρότα

Τα καρότα είναι γεμάτα με βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα σου μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Υπερβολική βιταμίνη Α δεν υπάρχει επειδή το σώμα μετατρέπει την βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α ανάλογα με τις ανάγκες.

Δυστυχώς, η υπερβολική ποσότητα β-καροτίνης στο σώμα μπορεί να προκαλέσει “carotenemia”, μια ασθένεια που κάνει το δέρμα πιο κιτρινωπό. Σταδιακά εξαφανίζεται καθώς η καροτίνη επεξεργάζεται και δεν προκαλεί βλάβη.

Νερό

Μα μπορεί να σε βλάψει η υπερβολική ποσότητα νερού; Όταν πίνεις υπερβολικές ποσότητες νερού, μπορεί να δημιουργηθεί μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα νατρίου όταν τα νεφρά δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν πια.

Μια άλλη συνέπεια, σε ακραίες περιπτώσεις, είναι η συσσώρευση νερού στον εγκέφαλο, που το κάνει να διογκώνεται και αυξάνει την πίεση.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει ίνες και αποτελούν μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών. Μπορεί επίσης, να σε βοηθήσει να μειώσεις την κακή χοληστερόλη (LDL) αλλά το λίπος… παραμένει λίπος.

Ένα μόνο αβοκάντο περιέχει 240 θερμίδες που είναι περίπου το 10% -20% της ιδανικής θερμιδικής πρόσληψης ενός ατόμου και η λήψη πάρα πολλών θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αρτηρίας-απόφραξης. Γι’ αυτό με μέτρο!

Παντζάρι

Το παντζάρι είναι μια μεγάλη πηγή βιταμινών και μετάλλων. Περιέχει επίσης, πολλά οξείδια του αζώτου που το σώμα μετατρέπεται σε νιτρικά, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή πίεση. Αυτά μετατρέπονται στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες που βρίσκονται επίσης και στο κρέας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξεις ασθένειες.

Εξαιτίας αυτού, ίσως είναι καλύτερο να αποφεύγεται ο συνδυασμός μεγάλης πρόσληψης παντζαριού και κόκκινου κρέατος.

Σπόροι chia

Αν και οι σπόροι chia θεωρούνται superfood λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα 3, δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής τα οφέλη για την υγεία, ειδικά όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα ωμέγα 3 που περιέχεται στους σπόρους chia είναι πιο δύσκολο να απορροφηθούν από αυτά που περιέχονται για παράδειγμα στον σολομό κι έτσι θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με την κατανάλωσή τους.

Παράλληλα, 100 γραμμάρια σπόροι chia περιέχουν περίπου 500 θερμίδες, που ισοδυναμούν περίπου με ένα hamburger!

Τροφές σόγιας

Τα τρόφιμα σόγιας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β, οι ίνες, το κάλιο, το μαγνήσιο και η πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Θεωρείται μια πλήρης πρωτεΐνη επειδή περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει. Αλλά αν έχεις αλλάξει τη δίαιτά σου πρόσφατα λόγω των προβλημάτων με τον θυρεοειδή, πρόσεχε: η σόγια μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση, ειδικά στις γυναίκες.

Και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Πηγή: ipop.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου