Amfipoli News: Τρίγωνα Πανοράματος

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Τρίγωνα Πανοράματος

 


Πρώτα κάνουμε το σιρόπι:

-750 γρ. ζάχαρη

-600 γρ. νερό

Βάζουμε τα υλικά σ' ένα κατσαρόλι. ΜΟΛΙΣ το σιρόπι αρχίσει να βράζει, κι έχει διαλυθεί η ζάχαρη, κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Συνεχίζουμε με την κρέμα. Η κρέμα για τα τρίγωνα είναι διαφορετική απ' την crème pâtissière. Γίνεται με αλεύρι κι όχι με κορν φλάουρ:

-1 λίτρο γάλα πλήρες

-300 γρ. ζάχαρη (250 γρ. + 50 γρ.)

-4 κρόκοι

-200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου

-250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-3 βανίλιες

-Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 ml γάλα και τα 250 γρ. ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε. Kαι το αφήνουμε να πάρει μία βράση.

-Σ' ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη, και ανακατεύουμε μ' ένα σύρμα. Προσθέτουμε αμέσως 100 ml παγωμένο γάλα, ώστε να μην "ψήσει" η ζάχαρη τους κρόκους, και ανακατεύουμε.

-Με το ένα χέρι, με μια κουτάλα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το βρασμένο γάλα μέσα στο μπολ με τους κρόκους, ενώ με το άλλο χέρι ανακατεύουμε αδιάκοπα.

-Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή θερμοκρασία (στο 3). Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με 2 πιρούνια.

-Σιγά-σιγά ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και τους κρόκους μέσα στην κατσαρόλα, ενώ ανακατεύουμε ακατάπαυστα, και δεν αφήνουμε να σβωλιάσει. Θέλει υπομονή και καλό ανακάτεμα αλλά ταυτόχρονα και πάτημα με τα πιρούνια. Όταν αρχίσει η κρέμα να κάνει μπουρμπουλήθρες, είναι δείγμα ότι η κρέμα αρχίζει να δένει.

-Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη (έχει υφή που μας αρέσει και δεν έχει γεύση από αλεύρι), κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε. (Υπολογίστε ότι όταν κρυώσει η κρέμα θα είναι λίγο σφιχτότερη.)

-Αδειάζουμε την κρέμα μας σ' ένα μπολ ή πυρέξ, και σκεπάζουμε με μία μεμβράνη, με τη μεμβράνη να ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ στην κρέμα, για να μην πιάσει κρούστα.

-Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για να κρυώσει για 3 ώρες.

Για τα τρίγωνα:

-1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά

-200 γρ. βούτυρο αγελάδος για το άλειμμα

-Λιώνουμε το βούτυρο.

-Απλώνουμε τα φύλλα όπως είναι όλα μαζί, πάνω στον πάγκο, με τη μικρή πλευρά προς τα εμάς. Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε κατά μήκος στα 3. Βάζουμε όλες τις λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη.

-Παίρνουμε την πρώτη λωρίδα και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή πινέλου τη ραντίζουμε από πάνω με βούτυρο, χωρίς να ακουμπάει το πινέλο στο φύλλο. (Υπολογίστε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο σε κάθε λωρίδα.) Από πάνω βάζουμε άλλη μία λωρίδα, που τη βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

-Διπλώνουμε τη διπλή λωρίδα σαν να φτιάχνουμε τρίγωνο πιτάκι, σχηματίζοντας στη διαδρομή του διπλώματος ορθογώνια τρίγωνα, με οδηγό τις πλευρές της λωρίδας.

-Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το τρίγωνο στη μέση (υποτείνουσα) σε δύο μικρότερα τριγωνάκια.

-Ανοίγουμε το κάθε ένα τριγωνάκι σαν χωνάκι από παγωτό και βάζουμε μέσα ένα τσαλακωμένο μπαλάκι απο λαδόκολλα, ώστε στο ψήσιμο να διατηρηθεί ανοιχτό.

-Τοποθετούμε τα τρίγωνα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

-Ραντίζουμε τα τρίγωνα με βούτυρο.

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, στη μεσαία υποδοχή, για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

-Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, αμέσως τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 5-10 δευτερόλεπτα.

-Τα τοποθετούμε σε μία σχάρα μ' ένα ταψί από κάτω, για να στραγγίσουν, ενώ αφαιρούμε τα χαρτάκια από μέσα.

Τα τρίγωνα τα γεμίζετε την ώρα που θα τα σερβίρετε και θα τα φάτε, για να μη μαλακώσει το φύλλο από την κρέμα, όταν περάσει η ώρα. Τα υπόλοιπα τρίγωνα τα φυλάσσετε αγέμιστα σ' ένα κλεισμένο σκεύος (γυάλινα μεγάλα βάζα, κλεισμένα με καπάκι) στο ψυγείο, και την κρέμα χώρια, σ' ένα κλειστό γυάλινο βάζο, στο ψυγείο. Η κρέμα παραπάνω από 3 μέρες δεν κρατάει.















Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου