Amfipoli News: Γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι

 


Πρόκειται για μία μικρασιάτικη συνταγή για γιαουρτόπιτα, που φτιάχνεται με σιμιγδάλι, κονιάκ και χυμό λεμονιού που της δίνουν μια γλυκιά γεύση. Είναι ιδιαίτερη και αξίζει να την δοκιμάσετε!


Υλικά

Σιρόπι
750 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
Χυμό από 1/2 λεμόνι

Παντεσπάνι
5 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι
650 γρ γιαούρτι
650 γρ ζάχαρη
5 κρόκους αυγών
650 γρ σιμιγδάλι χονδρό
350 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
50 ml κονιάκ
Βούτυρο για άλειμμα του ταψιού

Γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι, παίρνοντας ένα κατσαρολάκι και βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 περίπου λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και το λεμόνι.

Συνεχίζουμε με το παντεσπάνι και σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Δουλεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη, ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το δούλεμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Τέλος, διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.

Έπειτα, βουτυρώνουμε ένα ταψί (36 εκ) ή το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το κουνάμε να ισιώσει και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με χλιαρό σιρόπι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα για να απορροφήσει το σιρόπι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μερικές ώρες.

Κόβουμε κατόπιν κομμάτια και σερβίρουμε.

Δες την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:

xrysessyntages.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου