Υλικά
Για το κέικ
250 γραμ. βούτυρο
1½ φλ. ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
1 φλ. γάλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. τρούφα
Για το σιρόπι
2½ φλ. νερό
2½ φλ. ζάχαρη
Για την κρέμα σοκολάτας
4 γεμάτες κ.σ. κακάο
10 κ.σ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
1 φλ. γάλα
1/2 φλ. νερό
3 κ.σ. βούτυρο
Για επικάλυψη
τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση
Για το τρουφάτο μυρμηγκάτο
Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο Κερκύρας με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι στο τρουφάτο μυρμηγκάτο.
Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ένα μακρόστενο ταψί 35×25 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού. Θα σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 4′-5′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό, τυλίγουμε με μεμβράνη ολόγυρα το ταψί μαζί με το γλυκό.
Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο και αφήνουμε να σταθεί για 1-2 ώρες, ώστε το σιρόπι να διατρέξει όλη την πίτα. Απολαύστε σιροπιαστό γλυκό, καλά ποτισμένο και χωρίς να κολυμπάει στο σιρόπι.
Για την κρέμα σοκολάτας
Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά, κακάο, κορν φλάουρ, άχνη και βανίλια. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το νερό και το βούτυρο Κερκύρας. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Γυρίζουμε το ταψί και βγάζουμε τη μεμβράνη. Περιχύνουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με τρούφα σοκολάτας.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως. Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Gina Ioannidou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου