Amfipoli News: Ο πιο αρωματικός και αφράτος άρτος – γλυκό ψωμάκι

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ο πιο αρωματικός και αφράτος άρτος – γλυκό ψωμάκι

 


ΥΛΙΚΑ

2 κιλά αλεύρι σκληρο

4 φακελακια μαγια ή 100 γραμ. νωπη.

1.1/2 ποτηρι ζαχαρη.

1 φακελακι τριμμενο μαχλεπι.

1/2 κ.γλ μαστιχα κοπανισμενη,

1κ.γλ. κολιαντρο τριμμενο.

1/2 ποτηρι λαδι

1/2 ποτηρι κρασι ημιγλυκο.

3 ποτηρια νερο

(Τα ποτηρια να μην ειναι μεγαλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρολα βαζουμε το ενα απ τα ποτηρια το νερο, το λαδι, το κρασι να ζεσταθουν λιγο.Διαλυουμε τη ζαχαρη.

Σε μια μεγαλη λεκανη βαζουμε το αλευρι ,το αλατι, τα μπαχαρικα και ανακατευουμε. Ανοιγουμε μια λακουβιτσα στη μεση ριχνουμε αλλο ενα ποτηρι νερο διαλυουμε τη μαγια.

Την αφηνουμε πεντε λεπτα να ενεργπποιηθει και ριχνουμε το μιγμα των υγρων στη λεκανη. Προσθετουμε λιγο λιγο και το τριτο ποτηρι νερο για να ελεγχουμε ετσι τη πυκνοτητα της ζυμης ενω ταυτοχρονα περνουμε αλευρι απ τις ακρες .

Ζυμωνουμε πολυ καλα τη ζυμη μεχρι που να εχουμε μια ζυμη λεια. Στην αρχη δεν εχει καλη υφη δεν μας απασχολει με το ζυμωμα θα γινει οπως πρεπει. (Οπως γινεται και με το προσφορο).

Την αφηνουμε να ξεκουραστει 2 ωρες.

Κατοπιν κοβουμε σε 5 κομματια πλαθουμε και τοποθετουμε σε λαδωμενα ταψακια νουμ 18.

Τ αφηνουμε ξανα να ξεκουραστουν 1 ωρα αλειφουμε απο πανω ελαφρα με ζεστο νερακι

Ψηνουμε στις αντιστασεις σε προθερμασμενο φουρνο.

Στους 200 βαθμους για 5-7 λεπτα και κατοπιν στους 140 για μια ωρα

Η συνταγη λεει πρωτα στους 250 και μετα στους 150

Ρυθμισα τη θερμοκρασια στο δικο μου φουρνο επειδη ειναι δυνατος.

Οταν ψηθουν βγαζουμε και αφηνουμε τους αρτους δεκα λεπτα να ιδρωσουν στα ταψακια.

Βγαινουν ευκολα και αμεσως.

Αλειφουμε με ζαχαρονερο και τους αφηνουμε να κρυωσουν.Τυλιγουμε σε μεμβρανη

Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου