Amfipoli News: Αmerican cake τιραμισού...

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Αmerican cake τιραμισού...



Για το σοκολατένιο παντεσπάνι:

-120 ml νερό ζεστό (όχι καυτό)

-185 γρ. ζάχαρη

-140 γρ. αλεύρι

-135 ml γάλα πλήρες

-60 ml σπορέλαιο

-3 κουταλιές της σούπας κακάο

-1 μεγάλο αυγό

-1 βανίλια

-1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

-μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα

-μία πρέζα αλάτι

Και για το σιρόπι:

-150 ml καφέ εσπρέσο (5 δόσεις καφέ των 30 ml)

-120 γρ. ζάχαρη

-4 κουταλιές της σούπας λικέρ Sacher, κονιάκ ή ρούμι

Σ' ένα κατσαρολάκι βάζετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το αφήνετε να πάρει μία βράση. Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Όταν το σιρόπι έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτετε το ποτό και ανακατεύετε.

(Αν δεν έχετε εσπρέσο, αντί για τους εσπρέσο, μπορείτε σε 150 ml ζεστό νερό να ρίξετε 3 φακελάκια στιγμιαίο καφέ. Ρίχνετε και τα 120 γρ. ζάχαρη και βράζετε το σιρόπι. Kι όταν κρυώσει, προσθέτετε το ποτό.)

-Βάζετε το νερό σ' ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, μέχρι να διαλυθει καλά. Αμέσως μετά προσθέτετε το γάλα, το σπορέλαιο και το αυγό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

-Σ' ένα άλλο μπολ βάζετε κοσκινίζοντας το αλεύρι και το κακάο. Προσθέτετε το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά.

-Ρίχνετε το μείγμα με τα στερεά (αλεύρι-κακάο) στο μείγμα με τα υγρά και ανακατεύετε. Το μείγμα βγαίνει υδαρές.

-Αδειάζετε το μείγμα σε ένα τσέρκι/στρόγγυλη φόρμα διαμέτρου 25 εκ., την οποια έχουμε στρώσει εσωτερικά με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία υποδοχή, στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για περίπου 35-40 λεπτά.

-Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.

-Όταν κρυώσει, κρατώντας το από πάνω με την παλάμη σας σταθερά, το κόβετε στη μέση.

Για την κρέμα:

(Βγαίνει μια αφράτη κρέμα, που στέκεται. Και δεν χρειάζεται κρόκους αυγού που συνήθως βάζουν στο τιραμισού. Μόνο που θα κοιτάξετε το γάλα που θα βάλετε, να έχει μέρες μπροστά για να λήξει. Η κρέμα κρατάει μέχρι την ημερομηνία λήξης του γάλακτος.)

-1 φάκελο garni άσπρο + 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

-2 συσκευασίες των 200 γρ. τυρί κρέμα

-2 δόσεις εσπρέσσο των 30 ml

Χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα το garni με το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες. 

Ρίχνετε στη συνέχεια μέσα στη σαντιγί το τυρί κρέμα και χτυπάτε για άλλα 3 λεπτά. Ρίχνετε και τον εσπρέσο. (Αν το σιρόπι το κάνετε με στιγμιαίο καφέ, στην κρέμα θα ρίξετε 2 φακελάκια νες.)

Βάζετε την κρέμα στο ψυγείο.

Στήσιμο:

Κόβετε το παντεσπάνι, αφού έχει κρυώσει, μ' ένα πριονωτό μαχαίρι στη μέση.

Σε μια πιατιέλα στρόγυλη (και δεν χρειάζεται να βάλετε τσέρκι) βάζετε το ένα μισό με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Σιροπιάζετε με το μισό σιρόπι. 

Ρίχνετε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι νιφάδες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα υγείας. Από πάνω βάζετε τη μισή κρέμα.

Βάζετε από πάνω το άλλο μισό παντεσπάνι. Σιροπιάζετε. Πασπαλίζετε πάλι με νιφάδες. Βάζετε την υπόλοιπη μισή κρέμα, και στρώνετε το γλυκό περιμετρικά με την κρέμα.

Στολίζετε από πάνω με ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για μια ώρα να σταθεί. Σερβίρετε...



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου