Σήμερα φτιάχνουμε ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο, ακριβώς όπως το έφτιαχναν στα χωριά οι παλιές νοικοκυρές! Δείτε την συνταγή, δοκιμάστε την και πείτε μου αν σας άρεσε.
Υλικά
Για το Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
500 ml νερό
1 ξυλαράκι κανέλας
3-4 γαρίφαλα
Χυμό και φλούδα ½ λεμονιού
Για την Κρέμα
2 λίτρα γάλα
500 γρ ζάχαρη
6 αυγά
50 γρ κορν φλάουρ
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ βούτυρο
4 βανίλιες
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο για το βουτύρωμα των φύλλων
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την συνταγή μας, βράζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι για 7-8 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Κρατάμε 1 ποτήρι γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο μαζί τη ζάχαρη και τα αυγά.
Έπειτα, διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα και όταν πάρει θερμοκρασία το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι. Συνεχίζουμε, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά να γίνουν κρέμα και όταν δέσει την κατεβάζουμε και αρωματίζουμε με το βούτυρο και τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε και βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 40×35εκ. και στρώνουμε 4 φύλλα ανα 2 αντικριστά. Έπειτα, βουτυρώνουμε και βάζουμε ακόμα 4 φύλλα ανα 2 αντικριστά, όπως δείχνει και το βίντεο παρακάτω. Βουτυρώνουμε, βάζουμε ακόμα 2 φύλλα στο κέντρο και βουτυρώνουμε ξανά. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και την σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν από το πλάι.
Τέλος, βουτυρώνουμε καλά τις άκρες και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά ανά 2.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, για μία ώρα περίπου.
Συμβουλή: Για να δούμε αν έχει ψηθεί, πρέπει κουνώντας το ταψί να ξεκολλάνε τα φύλλα από τα πλαϊνά τοιχώματα και τρυπώντας το γλυκό με ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό.
Καθώς το γαλακτομπούρεκο είναι ζεστό, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Δες την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου