Υλικά
Για το σάμαλι:
1 γιαούρτι παραδοσιακό (πρόβειο κατά προτίμηση) των 220 gr (μένουν λίγο λιγότερα μετά από την αφαίρεση της τσίπας)
1 κούπα (200gr -220gr) ζάχαρη
1,5 κουταλάκι του γλυκού (7,5 ml) σόδα
1 κούπα (250 ml) ανθρακούχο νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
500gr χονδρό σιμιγδάλι
2-3 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2-3 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ ή μερικά ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
3,5 κούπες (800gr ζάχαρη)
3 κούπες (750ml) νερό
Χυμό και κούπες ενός λεμονιού
Επί το έργον
Αλείφουμε ένα πυρέξ με το βούτυρο. Σε λίγη από τη ζάχαρη προσθέτουμε τη μαστίχα και την αλέθουμε στο multi. Την ανακατεύουμε με την υπόλοιπη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι (χωρίς την τσίπα) με τη ζάχαρη, και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού και το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε με το χέρι ή με ένα αναδευτήρα. Ρίχνουμε στο μείγμα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς αλλά όχι έντονα. Δεν πρέπει να σβολιάσει.
Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο πυρέξ και αφήνουμε να μείνει 1-1,5 ώρα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 ή 180 βαθμούς και όταν σβήσει το φωτάκι πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι το σάμαλι και το βάζουμε στη μεσαία σχάρα.
Το ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Αν χρειάζεται το σκεπάζουμε στο μισάωρο με χαρτί ψησίματος να μην καεί η επιφάνεια.
Όταν το σάμαλι είναι περίπου 20 λεπτά μέσα στο φούρνο, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε στην άκρη και περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του γλυκού. Σβήνουμε το φούρνο και βγάζουμε το γλυκό μας. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το κόβουμε σε ρόμβους. Ένας εύκολος τρόπος είναι να χαράξουμε πρώτα διαγώνιες λουρίδες και μετά κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του πυρέξ.
Σιροπιάζουμε αμέσως το καυτό γλυκό αδειάζοντας προσεκτικά το ζεστό επίσης σιρόπι με ένα κουτάλι. Το ξαναβάζουμε στον σβησμένο φούρνο. Αφήνουμε να μείνει για ένα βράδυ (ιδανικά ένα 24ωρο) και σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό.
Πολύ του πάνε και τα γλυκά του κουταλιού, ειδικά το βύσσινο.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να χαράξουμε το σάμαλι πριν το ψήσιμο, όταν θα έχει φουσκώσει το σιμιγδάλι. Αυτό το κάνω όταν δεν έχω φιλέ αμύγδαλο και θέλω σε κάθε κομμάτι 2-3 ασπρισμένα αμύγδαλα.
- Δεν θέλουμε να γίνει πολύ ψηλό το σάμαλι γιατί δεν σιροπιάζεται καλά και όπως προανέφερα το σιρόπιασμα είναι σημαντικό για την επιτυχία του. Το δικό μου πυρέξ είναι 35Χ23
- Στο τετράδιό μου η ζάχαρη στο γλυκό μετριέται με φλυτζάνα ενώ στο σιρόπι με ποτήρια. Οι παλιές φλυτζάνες ήταν 200ml ενώ τα ποτήρια του νερού 250ml. Οπότε δικαιολογείστε τις μικροδιαφορές στις ποσότητες. Επίσης λέει 2 κουταλάκια σόδα αλλά 1,5 που έβαλα θεωρώ ότι είναι αρκετό αφού «φουσκωτική» δύναμη έχει και το ανθρακούχο νερό.
- cretangastronomy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου