Από Ανθή Κουρεντζή
Διάσπαρτες εκκλησίες, μικρά μοναστήρια και ναοί που κρέμονται σε βράχια ή στέκονται δίπλα στη θάλασσα. Αυτή είναι η εικόνα που θα συναντήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ταξιδεύοντας. Κάποιες από αυτές τις εκκλησίες της Ελλάδας, ωστόσο, είναι πιο ιδιαίτερες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους. Όπως και μία εκκλησία η οποία έχει έναν αρχαίο κορινθιακό κίονα να εξέχει. Μια εικόνα όχι οικεία αλλά πολύ εντυπωσιακή. Μια εικόνα που μάλιστα συναντάς στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι «θησαυρό» που βρίσκεται στην Σαντορίνη.
Μια από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Ελλάδας
Ο λόγος για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη η οποία βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ανάμεσα στα διάφορα καταστήματα με τα μπαχαρικά και τα μικροπράγματα. Πιθανόν να έχεις περάσει ακόμη και απ’ έξω και να μην την έχεις προσέξει αν δεν έχεις σηκώσει το βλέμμα σου. Την επόμενη φορά που θα περάσεις, όμως από εκεί θα το κάνεις. Καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς κρυμμένους θησαυρούς της Αθήνας. Αξίζει να τον ανακαλύψεις…
Η εκκλησία του Αγίου Ιωαννη χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και συγκεκριμένα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πρόκειται για έναν ναό με ιστορία στα θεμέλιά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι από κα΄τω βρίσκονται πηγάδια που χρησιμοποιούνταν σε προηγούμενους αιώνες. Είναι ένα σημείο τις Αθήνας που έχει ζήσει πολλές αλλαγές και έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή. Μέχρι που σήμερα αποτελεί πλέον αυτή την εκκλησία. Που μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν ακόμη και εκκλησία του Άη Γιάννη στην Κολώνα. Τώρα πια θα ξέρεις για ποια πρόκειται.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη και ο κορινθιακός κίονας
Παρά το γεγονός ότι μικρότερα εκκλησάκια που βρίσκονταν παλιότερα στην περιοχή κατεδαφίστηκαν, με τον Άγιο Ιωάννη δε συνέβη το ίδιο. Κατάφερε να παραμείνει ζωντανός μέσα στους αιώνες και να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο λόγος φυσικά για τον κορινθιακό κίονα ο οποίος εξέχει μέσα από την εκκλησία.
Πρόκειται για έναν μεγάλο και αρχαίο κίονα Κορινθιακού ρυθμού. Πώς βρέθηκε όμως εκεί ο κίονας και ποια είναι η ιστορία του. Αυτό που είναι σήμερα γνωστό είναι ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Άγος Ιωάννης, παλαιότερα ονομαζόταν «Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων». Το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο κίονας είναι ουσιαστικά στο ιερό. Αυτό που πολλοί πιστεύουν ερευνητές και αρχαιολόγοι πιστεύουν πλέον είναι ότι κάποτε σε εκείνη την περιοχή υπήρχε Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι.
Περί τίνος πρόκειται; Ο λόγος για τον φημισμένο Αθηναίο γιατρό, ο οποίος το πρώτο μισό του αιώνα μετά Χριστόν θεωρείτο θεραπευτής των πυρετών. Λέγεται μάλιστα ότι βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 μ.Χ. Όσον αφορά, τώρα, τη χριστιανική παράδοση ο Άγιος Ιωάννης, όπως και ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε αυτό το δρόμο στο κέντρο της Αθήνας κάνε μια στάση. Έχεις μπροστά σου μια από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Ελλάδας…
Παράξενο και σπάνιο: Τα δύο εκκλησάκια της Ελλάδα που βρίσκονται κρυμμένα σε γιγάντια τρύπα
Στο χωριό Δίδυμα, στο νομό Αργολίδας, βρίσκονται μυστηριώδεις γιγάντιες τρύπες που κρύβουν στο εσωτερικό τους δυο εκκλησάκια. Το μέρος αυτό βρίσκεται στο κέντρο μιας μικρής πεδιάδας, που περιβάλλεται από ψηλά βουνά προς το βορρά και από χαμηλότερα προς το νότο. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι στην καρδιά της Αθήνας που λίγοι προσέχουν.
Με την πρώτη ματιά ο επισκέπτης εντυπωσιάζετε από ένα τεράστιο κοίλωμα που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού βορειοδυτικά του χωριού και που οι ντόπιοι ονομάζουν Μεγάλη Σπηλιά.
Το κοίλωμα αυτό, όπως και ένα άλλο μικρότερο, η Μικρή Σπηλιά, που ανοίγεται στην επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να μη γίνεται ορατό αμέσως , προήλθαν από καθίζηση του εδάφους.
Στον τόπο αυτό τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής παρουσίας, χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (4.000-2.800 π.Χ.)
Πρόκειται για λίθινα εργαλεία, που βρέθηκαν στη Μεγάλη Σπηλιά, όπου βρήκε καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης ο άνθρωπος εκείνης της εποχής. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ελάχιστα ευρήματα από την Εποχή του Χαλκού (2.800- 1.100 π.Χ.).
Αντίθετα εμφανή είναι τα σημάδια από την Κλασική Εποχή (5ος – 4ος αι. π.Χ.), περίοδο ακμής για ολόκληρη την Ερμιονίδα. Το σημαντικότερο τεκμήριο αυτής της περιόδου είναι το Κάτω Πηγάδι, που βρίσκεται ανάμεσα στο Πάνω και στο Κάτω Χωριό. Σε λίθινη εποχή του 2ουαι.π,Χ.συναντούμε για πρώτη φορά το όνομα Δίδυμα.
Η ονομασία του χωριού και η ιστορία πίσω από αυτήν
Η ονομασία αφορούσε την περιοχή για την οποία έριζαν δύο μεγάλες πόλεις-κράτη εκείνης της εποχής, η Επίδαυρος και η Ερμιόνη. Η περιοχή αυτή, που τοποθετείται στα σύνορα των δύο πόλεων-κρατών, ταυτίζεται με εκείνη των Διδύμων. Ο γνωστός περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας το 2ο αι. π.Χ. γράφει για τα Δίδυμα ότι, «χωρίον δε έτερον, ο Διδύμους ονομάζουσι,…ένταύθα εστί μέν ιερόν Απόλλωνος , έστί δε Ποσειδώνος επί δε αυτοίς Δήμητρος. Αγάλματα δε ορθά λίθου λευκού» δηλαδή, άλλο χωριό που το ονομάζουν Δίδυμους,… εδώ υπάρχει ιερό του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα και πίσω από αυτά της Δήμητρας, και υπάρχουν και αγάλματα όρθια από λευκή πέτρα.
Μάλιστα στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται εντοιχισμένο τμήμα κίονα με περιγραφή, στην οποία αναφέρεται προσφορά στη θεά Δήμητρα. Ακολουθώντας την πορεία του χρόνου, τα επόμενα μνημεία που συναντούμε ανάγονται στη βυζαντινή εποχή.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν λείψανα αρχαίου οικισμού και των ιερών του Απόλλωνα, του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής έχουν ανευρεθεί συντρίμμια αρχαίων πήλινων δοχείων και κεραμικών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι εκεί βρισκόταν ο Ναός της Δήμητρας.
Στα εσωτερικά κάθετα τοιχώματα του βαράθρου όπου κάποιος κατέρχεται μέσω μιας κλιμακωτής στοάς είναι ριζωμένα τα εκκλησάκια της Μεταμορφώσεως προς βορρά και του Αγίου Γεωργίου προς τον νότο. Και τα δύο εκκλησάκια είναι λαξευμένα μέσα στο βράχο .
Μέσα στον Άγιο Γεώργιο υπάρχουν επιγραφές με Λατινικούς χαρακτήρες , μία ιστορική επιγραφή που σημειώνει το πέρασμα του Θωμά του Παλαιολόγου , Ηγεμόνα της Πελοποννήσου καθώς επίσης και μία παλιά πέτρινη κολυμβήθρα. Ανατολικά της Εκκλησίας υπάρχει μικρή δεξαμενή της οποίας τα τοιχώματα έχουν επιστρωθεί με είδος πορσελάνης και ανατολικότερα σε ύψος 25 μέτρων μία οπή που ονομάζεται « Ασκηταρειό » όπου οι ασκητές ανέρχονται με σκοινί.
Athensmagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου