Amfipoli News: Κηδεία ή θυσία ελαφιών (στην Αρτέμιδα;) πριν 4.000 χρόνια στην Αγγλία, από «Ευρωπαίους»

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Κηδεία ή θυσία ελαφιών (στην Αρτέμιδα;) πριν 4.000 χρόνια στην Αγγλία, από «Ευρωπαίους»

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Σκελετοί δύο κόκκινων ελαφιών, που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού ανακαλύφθηκαν σε έναν αρχαίο λάκκο, κατά την διάρκεια εργασιών για την κατασκευή υδρολογικού έργου, στο Navenby(*), στην Ανατολική Αγγλία.

Τα οστά των ελαφιών, που θάφτηκαν πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια, δεν φέρουν σημάδια σφαγής. Μαζί με τα λείψανα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν αγγεία από μέλη του πολιτισμού που καλείται… «Bell Beaker», και τα οποία προέρχονται από την Ευρώπη. Στην Αγγλία άρχισαν να παράγονται διακριτικά, σε σχήμα καμπάνας, μεταξύ του 2800 και 2300 π.Χ.

«Το κόκκινο ελάφι μπορεί να αφέθηκε ως θυσία ή προσφορά από ανθρώπους της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού», εδήλωσε ο αρχαιολόγος του έργου κ. Jonathan Hutchings. «Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ήταν ένα είδος κηδείας για τα ελάφια ή ένας τρόπος να αποκρούσουν ή να προσελκύσουν πνεύματα».

Τα «αγγεία Beaker», δημιουργήθηκαν από μια «ξεχωριστή κουλτούρα», οι άνθρωποι της οποίας ονομάστηκαν… «The Beaker People», και οι οποίοι προέρχονταν από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Θυμίζω ότι το κόκκινο ελάφι είναι ιερόζωο της θεάς Αρτέμιδος.

ΠΗΓΗ: «Ancient sacrificial offering found in Navenby as workers prepare for a new water grid», Anglian Water 9.8.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.8.2023.

(*) Βρίσκεται 13 χλμ. νότια από το Λίνκολν, στον 53ο παράλληλο [53.110°N 0.524°W]

arxeion-politismou.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου