Του Γιώργου Λεκάκη
Τα λείψανα τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και χιλιάδες θραύσματα οστών ζώων και κέρατα (συνολικού βάρους 25 κιλών!) έχουν βρεθεί σε ένα πέτρινο μνημείο 7.000 χρόνων στην Σαουδική Αραβία, από μια ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής τον W. Abu-Azizeh (του Πανεπιστήμιο Lumière Lyon 2).
Πολλά από τα οστά των ζώων ήταν κεφάλια βοοειδών και κατσικιών, μερικά από τα οποία είχαν καεί. Τα οστά των ζώων χρονολογήθηκαν μεταξύ 5300 - 5000 π.Χ.Περισσότερα από χίλια τέτοια προϊστορικά ορθογώνια μνημεία – τοπικά γνωστά ως mustatils (= ορθογώνια) - έχουν βρεθεί στην Σαουδική Αραβία. Το γιατί κτίσθηκαν παραμένει μυστήριο. Μόλις το 2018, η Βασιλική Επιτροπή για την AlUla, της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, εξεκίνησε ένα έργο για την τεκμηρίωση και την μελέτη τους, όπως και άλλων αρχαιολογικών καταλοίπων στην περιοχή.
Το εν λόγω έχει διαστάσεις περίπου 40 Χ 11,9 μ. Οι τοίχοι που σώζονται έχουν πάχος πάνω από 1,8 μ., αλλά δεν είναι σαφές πόσο υψηλοί θα μπορούσαν να ήταν κάποτε.
Μια λάρνακα ίσως με δύο εστίες τοποθετήθηκε στο κέντρο μιας αυλής μέσα στο μουστατίλ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τελετές που περιλαμβάνουν αποθέσεις οστών και κεράτων ζώων μπορεί να είχαν τελεστεί σε αυτήν την εσωτερική δομή. Τα λείψανα των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη, ένα παιδί, ένας έφηβος και πέντε ενήλικες, θάφτηκαν αρκετές εκατοντάδες χρόνια μετά την τοποθέτηση των οστών των ζώων στο μουστατίλ.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν οι ενταφιασθέντες στο μνημείο είχαν σχέση με τους ανθρώπους που το είχαν κατασκευάσει.
ΠΗΓΗ: «7,000-year-old animal bones, human remains found in enigmatic stone structure in Arabia», Live Science, 12.9.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.9.2023.
Και R. Foote, M. Guagnin, I. Périssé, S. Karacic «Revealing Cultural Landscapes in North-West Arabia», Supplement to the Proceedings of the Seminar for Arabian Studies, vol. 51, Αrchaeopress.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου